Pages
▼
sobota, 29 kwietnia 2017
Migdałowe ciasto ucierane z rabarbarem, brzoskwiniami i twarożkiem
niedziela, 23 kwietnia 2017
Tiramisu z malinami
Tiramisu nikomu przedstawiać nie trzeba :). To klasyczny włoski deser, składający się z kremu na bazie żółtek i serka mascarpone oraz biszkoptów nasączonych w ponczu z mocnej kawy i likieru Amaretto. Wariacji na temat Tiramisu jest wiele; spotkać można przepisy na Tiramisu kokosowe, piernikowe, nawet dyniowe, czy też z owocami. Pamiętam jak kiedyś w pewnej restauracji zamówiłam na deser Tiramisu i dostałam jego wersję z malinami - tak bardzo mi ona posmakowała, że gdyby nie to, że byłam w restauracji, to chyba wylizałabym pucharek ;). Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu, no i muszę przyznać, że wyszło równie pysznie. Ale ja kocham Tiramisu i mogę je jeść o każdej porze dnia i nocy, obojętnie w jakim wydaniu ;). Do deseru wykorzystałam ostatnie zapasy mrożonych malin. Bardzo bardzo polecam :).
poniedziałek, 3 kwietnia 2017
Ciasto kokosowo - cytrynowe
Lubicie smak kokosu i cytryny? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję bardzo smacznego, lekkiego i delikatnego ciasta, które łączy w sobie te dwa smaki :). Ciasto składa się z kruchego spodu, masy cytrynowej ( która kolorystycznie na cytrynową nie wygląda, ale zapewniam, że smak cytryny zaiste w niej występuje ;) ), warstwy herbatników oraz puszystego kremu kokosowego, na bazie śmietanki kokosowej, serka mascarpone i kremówki. Ciasto nie jest wysokie, ale wyższe też być nie powinno, tak jest naprawdę ok. To wypiek idealny na weekend - do kawki, herbatki, albo...na stół świąteczny, sami zdecydujcie ;). Polecam :).