Pages

poniedziałek, 30 listopada 2020

Tort czekoladowo-makowy z wiśniami

 


Tym razem mam dla Was przepis na tort, który różni się znacznie od pozostałych tortów na moim blogu :) Jest to bowiem tort składający się nie tradycyjnie z jednego biszkoptu przekrojonego na 3 części, ale aż z trzech różnych blatów - mamy tu kruche ciasto, biszkopt kakaowy oraz biszkopt makowy, natomiast pomiędzy nimi konfiturę wiśniową i krem budyniowo-maślany. Wierzch tortu wieńczą wiśnie zatopione w galaretce...ale to akurat da się zauważyć nawet bez mojej wzmianki ;) Wszystkie te smaki doskonale się ze sobą komponują, a całość smakuje naprawdę pysznie :) Co prawda upieczenie trzech różnych blatów przysparza więcej pracy, niż przygotowanie jednego biszkoptu, ale jeżeli zrobimy to dzień wcześniej, to przy samym składaniu tortu tej pracy będzie już naprawdę niewiele (wieczór wcześniej można również ugotować budyń do kremu). Tort polecam na większe i mniejsze uroczystości i oczywiście na zbliżające się święta :)

niedziela, 22 listopada 2020

Kostka sernikowa z persymoną

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne, lekkie ciasto, z wykorzystaniem owocu, które jakiś czas temu podbiło moje serce i podniebienie :). Persymona, kaki, hurma, hebanek, szaron - pod takimi nazwami się kryje. Uwielbiam je za jego słodycz i soczystość. Właśnie teraz trwa sezon na persymonę; bez problemu można ją dostać w każdym większym markecie. A moje ciasto, to puszysty biszkopt posmarowany kilkoma łyżkami domowego dżemu morelowego, piankowa masa z serka homogenizowanego i śmietany kremówki oraz warstwa owoców kaki zatopionych w galaretce. Dla efektu wizualnego oraz dla lekkiego przełamania słodyczy persymony, dodałam jeszcze ziarenka z połowy granatu. Poza sezonem na persymonę, warto przygotować takie ciasto z brzoskwiniami z puszki :). Niezwykle smaczny i efektowny deser, który może być także jedną z propozycji na świąteczny stół :). Bardzo polecam!

poniedziałek, 16 listopada 2020

Poduszkowiec

 

Pod tą intrygującą nazwą kryje się popularne i bardzo smaczne ciasto, składające się z masy serowej i ciasta czekoladowego. Całość przypomina mi w smaku Izaurę - staromodny wypiek, który kiedyś często gościł w moim rodzinnym domu :). Tutaj masę serową wyciskamy w postaci kratki na czekoladowe ciasto, które rosnąc tworzy charakterystyczne poduszeczki. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, długo utrzymuje świeżość. Jest też proste w wykonaniu i efektownie wygląda :). Bardzo polecam :).

niedziela, 8 listopada 2020

Babeczki pomarańczowe z żurawiną

 


Pomału na mój blog wkracza klimat świąteczny :). A te babeczki właśnie w takim klimacie są - bo i aromat pomarańczy, i świeża żurawina...No właśnie - nietrudno teraz o świeżą żurawinę; ja kupiłam ją w zwykłym markecie i w planach mam zakup większej ilości, bo żurawinę z powodzeniem można mrozić, a potem wykorzystywać do przeróżnych wypieków, choć oczywiście żurawina ma dużo więcej zastosowań :). Co do samych babeczek - wyszły bardzo puszyste i mięciutkie, a ich słodycz doskonale przełamuje właśnie kwaśna żurawina. Dodatek skórki z pomarańczy natomiast fantastycznie podkręca smak. Babeczki wykończyłam pomarańczowym lukrem, ale nie jest on niezbędny, stanowi jednak fajny akcent :). Bardzo polecam :).