Pages
niedziela, 24 października 2021
Chlebek bananowy na mące razowej
niedziela, 17 października 2021
Bułeczki dyniowe z powidłami śliwkowymi
I oto kolejny przepis z wykorzystaniem dyniowego puree - rewelacyjne dyniowe bułeczki nadziane powidłami śliwkowymi. Przepyszne! Bułeczki są niesamowicie pulchne, mięciutkie, a przez dodatek cynamonu i skórki otartej z pomarańczy bardzo aromatyczne. No i mają taki piękny żółciutki kolor :). Nadzienie z powideł śliwkowych pasuje tutaj idealnie. Z ciastem trochę ciężko się pracuje, ponieważ wychodzi dość luźne, ale konsystencja ciasta zależeć będzie tak naprawdę od puree dyniowego - im mniej wodniste puree, tym bardziej zwarte będzie ciasto. Warto się jednak trochę pomęczyć, gdyż takie luźniejsze ciasto daje gwarancję bardzo mięciutkich i delikatnych bułeczek :). Bardzo bardzo polecam!
poniedziałek, 4 października 2021
Sernik dyniowy
Pozostając w klimacie dyniowym, podrzucam Wam tym razem przepis na pyszny sernik dyniowy. Przyznaję, że pierwszy raz jadłam taki sernik. Przez dodatek dyniowego puree i korzennych przypraw, jest on dość specyficzny w smaku, ale po skosztowaniu pierwszego kawałka już wiedziałam, że są to moje smaki :). Sernik wykończony jest polewą z białej czekolady z dodatkiem skórki z pomarańczy i ta polewa to taka przysłowiowa kropka nad "i", naprawdę robi robotę ;). Sernik ma niesamowicie kremową konsystencję, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Myślę, że nie bez kozery można określić ten sernik słodką kwintesencją jesieni :). Polecam!