Pages
środa, 25 maja 2022
Kajzerki
środa, 18 maja 2022
Tarta z panna cottą i rabarbarem
Pyszna wiosenna tarta :). Kruche ciasto, panna cotta na bazie białej czekolady i pieczony rabarbar. Połączenie smaku słodkiego i kwaśnego, które po prostu uwielbiam! Tarta jest prosta w wykonaniu, choć wymaga kilkuetapowego przygotowania - najpierw pieczemy kruchy spód, pieczemy rabarbar, a na koniec przygotowujemy pyszną panna cottę. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, a tarta znika nie wiadomo kiedy...do ostatniego okruszka ;). Bardzo polecam!
środa, 11 maja 2022
Puszyste ciasto z rabarbarem i twarożkiem
Sezon na rabarbar wystartował! :D Ogromnie mnie to cieszy, bo uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem, są dla mnie kwintesencją wiosny. A jeszcze bardziej cieszy mnie fakt, że mam go już w swoim ogrodzie :). A co do ciasta, z którym dziś do Was przychodzę - to lekko zmodyfikowany przepis na PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI. Zmniejszyłam trochę proporcje składników i dodałam fajnego twista w postaci twarożku - dzięki takiemu urozmaiceniu, ciasto jest jeszcze pyszniejsze i dosłownie znika w mgnieniu oka :). Nadzienie z twarożku dodajemy w ten sposób, że umieszczamy go w rękawie cukierniczym i wyciskamy jego porcje wprost do wyłożonego już na blachę surowego ciasta ( twarożek może znajdować się w środku ciasta, może być też trochę na wierzchu, robimy po prostu gdzieniegdzie serowe kleksy :) ). To ciasto jest naprawdę baaardzo puszyste, a do tego wilgotne i długo utrzymujące świeżość. Koniecznie musicie wypróbować :). Bardzo polecam!