Przedstawiam Wam tort wielosmakowy, który będzie wprost idealny na wszelkie wyjątkowe uroczystości :) Dlaczego? Ponieważ jest tak pyszny, że zasługuje na to, by celebrować nim tylko te wyjątkowe chwile :) Ale oczywiście bez okazji też możecie go zrobić! Tego naprawdę nikt nie będzie sprawdzał ;) A tort jest wspaniały! Mamy tu dwa obłędnie pyszne kremy - krem truflowy oraz krem z palonej białej czekolady, dwie żelki - pomarańczową i malinową, a całość wykonana jest na mega czekoladowym biszkopcie, który nie jest klasycznym kakaowym biszkoptem jaki znacie z moich przepisów, ale zdecydowanie warty jest przygotowania ( i poświęcenia mu więcej czasu niż zwykłemu biszkoptowi ), a jego niewątpliwą zaletą jest to, że się nie kruszy i bardzo dobrze kroi. Zewnętrze tortu, to pyszny krem ( tynk ) czekoladowy. Tort należy przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by całość dobrze się zestaliła i by po prostu był smaczniejszy. Opis wykonania jest dość długi, ale chciałam, aby wszystko było dokładnie objaśnione i zachęcam Was do równie dokładnego przeczytania tegoż opisu, nim przystąpicie do pracy nad tortem. A może zrobicie go na święta? Gwarantuję, że rodzina będzie zachwycona :) Bardzo polecam!
Pages
środa, 11 grudnia 2024
sobota, 7 grudnia 2024
Makowiec zawijany
Jeśli lubicie drożdżowe makowce zwijane klasycznie w roladę, ale boicie się, że nie wyjdą, że popękają, że wydarzy się coś jeszcze, co zepsuje ich wygląd ( a wiadomo, że zależy nam również na ładnym wyglądzie naszych wypieków, zwłaszcza tych świątecznych ), to skorzystajcie z tego przepisu - gwarantuję, że makowce wyjdą Wam piękne! :) Tutaj także zwijamy je w roladę, ale roladę tę przekrawamy wzdłuż na pół i przeplatamy ze sobą przekrojone części. Tak zaplecione makowce pieczemy najzwyczajniej w świecie w foremkach :) Nic Wam nie popęka, nic się nie wydarzy. Gwarantuję też, że będziecie zachwyceni smakiem. Ten makowiec jest IDEALNY! Wspaniałe drożdżowe ciasto ( przygotowane z dodatkiem tangzhong, czyli mącznego kleiku, który sprawia, że drożdżowe jest niebiańsko puszyste i dłużej zachowuje świeżość ) i słodka w punkt, aromatyczna domowa masa makowa. On jest naprawdę warty upieczenia :) Bardzo polecam!
poniedziałek, 2 grudnia 2024
Popękane pierniczki