Pages

wtorek, 27 marca 2018

Migdałowa babka z żurawiną i morelami


Jeżeli jeszcze nie wiecie jaką babką upiec na zbliżające się święta ( i czy w ogóle upiec ), przychodzę Wam z pomocą :). Ta babka zadowoli wszystkich wielbicieli babek, a tych którzy do tej pory nie przepadali za tego typu ciastami, możliwe, że pozytywnie zaskoczy i też staną się jej fanami...;). Jak dla mnie jest MEGA, niezwykle puszysta, wilgotna, słodka w sam raz. W związku z tym, że miałam sposobność skorzystać z jesiennych zbiorów żurawiny, która od tamtej pory leżakuje sobie w zamrażarce mojej Mamy, wykorzystałam właśnie taką żurawinę; jej cierpkość świetnie podkręca smak babki. Ale jeżeli nie macie możliwości użycia mrożonej, bez obaw - z suszoną babka również będzie smaczna. Aromat migdałowy dodany do ciasta fantastycznie komponuje się zarówno z żurawiną jak i z morelami. Od babki wprost nie można się oderwać, a każdy kęs wciąga coraz bardziej...;). Polecam z całego serca na świąteczny stół :).



Składniki:
  • 320 g mąki pszennej tortowej ( 2 szklanki )
  • 70 g zmielonych migdałów ( u mnie zmielone płatki migdałowe )
  • 200 g masła
  • 3 duże jajka
  • 55 g cukru
  • 165 g cukru trzcinowego ( u mnie cukier Demerara )
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 
  • 1 szklanka jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 szklanka żurawiny, świeżej/mrożonej lub suszonej ( żurawinę mrożoną należy najpierw rozmrozić )
  • 3/4 szklanki suszonych moreli, pokrojonych na mniejsze kawałki
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować formę na babkę z kominem, o średnicy około 23 cm - wysmarować ją masłem i oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Dodać zmielone migdały oraz szczyptę soli, wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem trzcinowym oraz cukrem wanilinowym na jasną, bardzo puszystą masę. Należy tej czynności poświęcić chwilę czasu - im lepiej napowietrzone masło, tym bardziej wyrośnięta i puszysta babka. Ucierać minimum 10 minut.

Dodawać jajka, jedno drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodać ekstrakt/aromat migdałowy i zmiksować.

Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem/śmietaną w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Na koniec wsypać żurawinę i morele, wymieszać.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę przestudzić przez kilka minut w formie, następnie wyjąć z formy na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Mam dość dużo mielonych migdałów, którym niebawem będzie kończył się termin ważności, a na które pomysłu brak. Chętnie skorzystam z Twojej propozycji:) Dzieki:)
    PS. Zdjęcie, jak zwykle, wyjątkowe. To nic,że robione telefonem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :). Niestety tym razem nie miałam innego wyjścia jak zrobić zdjęcie telefonem, wyszło jak wyszło, ale najważniejsze, że mogłam pokazać Wam w jakiś sposób tę babkę, która jest pyszna :).
      Skoro, jak piszesz, masz dużo mielonych migdałów, to proponuję dodać ich więcej, w miejsce mąki oczywiście, babka będzie jeszcze lepsza :). Pozdrawiam serdecznie :).

      Usuń
  2. Nie mogłam się jej oprzeć - jest rewelacyjna:)

    OdpowiedzUsuń