Pages

poniedziałek, 5 marca 2018

Trufle kokosowo - limonkowe


Oto sposób na spożytkowanie resztek serka mascarpone i wiórków kokosowych, zalegającej w szafce białej czekolady, a także proszącej się wręcz o wykorzystanie limonki... Tak właśnie było u mnie i tak powstały te pyszne, słodkie kuleczki :). Słodkie, ale jednocześnie kwaskowe, dzięki sokowi z limonki, który sprawia, że trufle są przyjemnie orzeźwiające i nie są mdłe. Skórka z limonki dodatkowo je aromatyzuje i...nie wiem czy to dobre porównanie, ale dla mnie te trufle smakują tak...wiosennie ;). Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu, polecam :).



Składniki na około 15 - 16 sztuk:
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka likieru kokosowego - opcjonalnie
  • skórka otarta z 1 limonki, wyszorowanej i sparzonej
  • sok z połowy limonki
Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
Wykonanie:

Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia.

W naczyniu umieścić serek mascarpone, dodać przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i zmiksować do połączenia. Dodać wiórki kokosowe, likier ( jeśli używacie ), sok oraz skórkę z limonki i ponownie zmiksować do połączenia składników.

Naczynie z masą przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę, lub po prostu do momentu, aż masa stężeje na tyle, że będzie można formować z niej kulki.

Z masy formować trufle o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego ( średnica około 3 cm ), obtaczać w wiórkach kokosowych, odkładać na talerz lub umieszczać od razu w specjalnych papilotkach na pralinki. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.


Smacznego :)



1 komentarz: