Bardzo smaczne ucierane ciasto, wykonane na mleku kokosowym, z dodatkiem wiórków i aromatycznej limonki. Ciasto nie należy do lekkich, jest ciężkie i nie wyrasta dużo, a po upieczeniu lekko opada. Jest za to wilgotne i pulchne, długo zachowuje świeżość. Nie rezygnujcie z lukru, jest on tutaj nieodzowny - dosładza ciasto ( które samo w sobie nie jest zbyt słodkie ) oraz dodaje mu charakteru. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam na weekend :).
Składniki:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 3 duże jajka
- 100 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki likieru kokosowego ( można pominąć )
- skórka otarta z 1 dużej limonki, wyszorowanej i sparzonej
- sok z 1 dużej limonki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- sok z połowy limonki
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Mleko kokosowe podgrzać do otrzymania płynnej konsystencji, wystudzić do temperatury pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą, jasną masę ( ucierać minimum 10 minut ). Dodać mleko skondensowane, zmiksować.
Dodawać jajka, jedno drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy, sok oraz skórkę z limonki, zmiksować.
Dodawać suche składniki na zmianę z mlekiem kokosowym, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Na koniec wmieszać wiórki kokosowe.
Ciasto przełożyć do głębokiej keksówki * o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Lukier:
Cukier puder oraz sok z limonki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli będzie zbyt rzadki, lub soku z limonki - jeżeli będzie zbyt gęsty.
Gotowym lukrem polać wystudzone ciasto, oprószyć wiórkami kokosowymi.
* Choć jak wspomniałam we wstępie, ciasto nie wyrasta dużo, surowej masy jest sporo, potrzebna jest więc głęboka keksówka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz