Pages

wtorek, 11 września 2018

Pomarańczowe ciasto ucierane ze śliwkami i cynamonową kruszonką


O tej porze roku, kiedy na straganach i w sklepach śliwek w bród, nie można nie upiec choć raz takiego prostego, wręcz klasycznego placka ze śliwkami :). Gwarantuję, że ten przepis Was nie zawiedzie ;). Ciasto jest puszyste, wilgotne, po prostu pyszne! Pomarańcza wspaniale podkręca jego smak, idealnie komponując się z soczystymi śliwkami i cynamonową kruszonką. U mnie w domu była walka o ostatnie kawałki... ;). Polecam całym serduchem! :)



Składniki:
  • 380 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 200 ml soku pomarańczowego ( może być świeżo wyciśnięty, może być kupny )
  • skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku d pieczenia
  • około 550 g śliwek ( waga po wypestkowaniu )
Kruszonka:
  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:

Kruszonka:

W naczyniu wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać roztopione masło, wymieszać łyżką, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć.


Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( ucierać około 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy, zmiksować. 

Dodawać suche składniki na zmianę z sokiem z pomarańczy, w kilku turach, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera ).

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek ( śliwki układamy rozcięciem ku górze ), jedna przy drugiej. Posypać kruszonką. 

Piec w temperaturze 170°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.


Smacznego :)





21 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie wygląda! aż ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda pysznie. Zapisuję przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobie na niedziele akurat :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ponownie będę je piekła na niedzielę dla rodzinki ;). Proszę dać znać czy smakowało, pozdrawiam :).

      Usuń
  5. ciekawe połączenie z tą pomarańczą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To już wiem co zrobię dla rodzinki na święta, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam czy ekstrakt waniliowy to jak dobrze rozumiem to mogę dodać olejku waniliowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można zastąpić olejkiem. Z tym, że olejku należy dać mniej. Pozdrawiam 🙂

      Usuń