O tej porze roku, kiedy na straganach i w sklepach śliwek w bród, nie można nie upiec choć raz takiego prostego, wręcz klasycznego placka ze śliwkami :). Gwarantuję, że ten przepis Was nie zawiedzie ;). Ciasto jest puszyste, wilgotne, po prostu pyszne! Pomarańcza wspaniale podkręca jego smak, idealnie komponując się z soczystymi śliwkami i cynamonową kruszonką. U mnie w domu była walka o ostatnie kawałki... ;). Polecam całym serduchem! :)
Składniki:
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 200 ml soku pomarańczowego ( może być świeżo wyciśnięty, może być kupny )
- skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku d pieczenia
- około 550 g śliwek ( waga po wypestkowaniu )
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Kruszonka:
W naczyniu wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Dodać roztopione masło, wymieszać łyżką, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( ucierać około 10 minut, na najwyższych obrotach miksera ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy, zmiksować.
Dodawać suche składniki na zmianę z sokiem z pomarańczy, w kilku turach, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera ).
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek ( śliwki układamy rozcięciem ku górze ), jedna przy drugiej. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 170°C przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
Smacznego :)
wygląda przepysznie to ciasto:)
OdpowiedzUsuńI jest pyszne, proszę się przekonać :).
UsuńAle smacznie wygląda! aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Zachęcam do upieczenia :).
UsuńCiasto wygląda pysznie. Zapisuję przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńmniam wyglada smacznie
OdpowiedzUsuńzrobie na niedziele akurat :))
OdpowiedzUsuńJa też ponownie będę je piekła na niedzielę dla rodzinki ;). Proszę dać znać czy smakowało, pozdrawiam :).
UsuńAleż apetyczne:)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńniebo w gebie
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie kuszące
OdpowiedzUsuńpycha, warte zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że smakowało :)
Usuńciekawe połączenie z tą pomarańczą :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne !
OdpowiedzUsuńTo już wiem co zrobię dla rodzinki na święta, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŻyczę udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitam czy ekstrakt waniliowy to jak dobrze rozumiem to mogę dodać olejku waniliowego
OdpowiedzUsuńTak, można zastąpić olejkiem. Z tym, że olejku należy dać mniej. Pozdrawiam 🙂
Usuń