Pages

poniedziałek, 7 czerwca 2021

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 


Ze wszystkich rodzajów ciast jakie istnieją, najbardziej kocham robić drożdżowe :):). Mogłabym je piec codziennie ;). Kocham je też jeść, choć wiadomo, że szybko traci świeżość, ale za jeden kawałek świeżutkiego, ciepłego ciasta drożdżowego, oddam wszystkie biszkopty, ucierańce i kruche ;). Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczne drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo mówić - jest pyyyyszne! Puchate, mięciutkie, maślane... Tak dobre, że nie można się od niego oderwać ;). Wspaniale też będzie smakować z innymi owocami, np. z truskawkami. Bardzo polecam!

Przepis zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej ( użyłam tortowej )
  • 10 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 240 ml mleka, letniego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 500 g rabarbaru
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wykonanie:

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać skórkę otartą z cytryny i wymieszać. Dodać jajka oraz żółtko, wlać letnie mleko i wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( wyrabiałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego ). Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto wchłonie całe masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i gładkie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny ( jeżeli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, ciasto wyrośnie już nawet po godzinie ).

W czasie gdy ciasto rośnie, przygotować rabarbar i kruszonkę.

Rabarbar umyć i pokroić na 1,5-2 cm kawałki ( nie trzeba obierać łodyg ).


Kruszonka:

Masło roztopić. W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.


Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować uderzając w nie pięścią. Przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć na spodzie formy. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piec przez około 35 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)








5 komentarzy:

  1. Te najprostsze przepisy sprawdzają się najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się 🙂 Taka klasyka jak drożdżowe ciasto z owocami, nigdy się nie nudzi 😉

      Usuń
  2. Świetny przepis, zapisuje i mam nadzieje zaskoczyć bliskich na kolejnym rodzinnym spotkaniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rabarbar, więc takie ciasto chyba stworzone idealnie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodkości to moja domena. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń