Puszyste drożdżowe bułeczki w formie "ślimaczków", z dużą ilością cynamonowego nadzienia. Chyba nie muszę nikogo jakoś specjalnie przekonywać do tego, że są pyszne ;). Ich wykonanie jest naprawdę proste, a podczas pieczenia cała kuchnia pachnie cynamonem... Czego chcieć więcej w szare, ponure, listopadowe dni? Takie cynamonki, to gwarantowana poprawa nastroju :). Bardzo polecam!
Przepis zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube.
Składniki na 12 sztuk:
- 500 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna typ 650
- 7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 240 ml mleka, letniego
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki cukru, u mnie cukier trzcinowy drobny
- 50 g masła, roztopionego
Dodatkowo:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka, do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Masło roztopić, odstawić do przestudzenia.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko, wlać letnie mleko i wyrabiać przez kilka minut. Następnie dodać przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić ( odgazować ). Podsypując lekko mąką blat/stolnicę, ciasto rozwałkować na prostokąt o długości 36 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu i cukru. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, następnie ostrym nożem pokroić na 12 równych części. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. Przed samym pieczeniem cynamonki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Użyłam blachy o wymiarach dolnych 31x21 cm; jeśli użyjecie podobnej, bułeczki podczas pieczenia zetkną się ze sobą.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Po upieczeniu cynamonki studzić przez chwilę w formie, następnie wyjąć i wystudzić całkowicie na kratce.
Smacznego :)
Idealny, jesienny deser :) Wyglądają bardzo apetycznie. Już sobie wyobrażam, jak muszą pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne. Idealny drożdżowy wypiek na jesień. :)
OdpowiedzUsuń