Pages

środa, 12 października 2022

Orzechowe ciasto z rodzynkami i rumem

Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy ( dziękuję Basiu :) ). Ciasto proste i szybkie w wykonaniu, ale jednocześnie bardzo ciekawe, nietuzinkowe. No i wyłącznie dla dorosłych, mamy tu bowiem sporą ilość rodzynek namoczonych w rumie, procenty więc są wyraźnie wyczuwalne ;). W przepisie w ogóle nie używamy mąki, ciasto składa się praktycznie z samych orzechów, dzięki czemu jest przyjemnie wilgotne. Pięknie pachnie rumem i czekoladą i jest naprawdę pyszne - w moje kubki smakowe trafiło od razu. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Polecam :).

Podane przeze mnie proporcje składników są na niewielką formę. Jeśli chcielibyście zrobić to ciasto w standardowej, dużej blaszce, to możecie spokojnie nawet podwoić ilość składników. 

Składniki:

Ciasto I:

  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 6 żółtek
  • pół łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto II:
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 120 g cukru
  • 6 białek
  • 200 g podłużnych biszkoptów, zmielonych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • ciemny rum
Polewa czekoladowa:
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 g masła
Wykonanie:

Około 12 godzin wcześniej zalać rodzynki rumem. Rumu powinno być tyle, by przykrywał rodzynki. Po tym czasie rodzynki dobrze osączyć z rumu na sitku.


Formę o wymiarach dolnych około 27 x 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto I:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zmielone orzechy wymieszać z kakao oraz z proszkiem do pieczenia.

Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo jasną, puszystą masę ( ucierałam około 5-6 minut na najwyższych obrotach miksera ). Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką do połączenia. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. 

Ciasto II:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zmielone orzechy wymieszać ze zmielonymi biszkoptami oraz z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia. Masę wyłożyć na pierwszą masę w formie i wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ciasto skropić rumem pozostałym z moczenia rodzynek ( nie wykorzystałam całego rumu ). Na ciasto wyłożyć osączone rodzynki.


Polewa czekoladowa:

Obie czekolady połamać i roztopić wraz z masłem w kąpieli wodnej. Wymieszać do otrzymania gładkiej polewy i polać nią ciasto. Odstawić do stężenia polewy.


Smacznego :)




9 komentarzy:

  1. Ciekawe ciacho i z nutką rumu. Zapowiada się pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzekłabym, że nawet z więcej niż nutką ;) Polecam do przetestowania :)

      Usuń
  2. Rodzynki w rumie, orzechy... To musi być pyszne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam. Brzmi smacznie. Wypróbuję przepis a potem przekażę mamie

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdybym tylko miała rum, zrobiłabym od razu. Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). W takim razie przy najbliższej okazji proszę zaopatrzyć się w rum i zrobić to ciasto :) :)

      Usuń
  5. Pyszne ciasto z pewnością je zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Orzechowych ciast nigdy nie robiłam. Zawsze mama się za to brała

    OdpowiedzUsuń