Pages

czwartek, 12 czerwca 2025

Ciasto z kremem Kinder i truskawkami

Wspaniałe kremowe ciasto z królującymi już wszędzie soczystymi truskawkami :) To kakaowy biszkopt, krem budyniowy i warstwa truskawek zatopionych w galaretce. Taki w zasadzie klasyk, choć z fajnym twistem, ponieważ krem budyniowy jest z dodatkiem batoników Kinder (tak uwielbianych przez dzieci, chociaż przyznam, że sama bardzo je lubię). Ciasto nie jest za słodkie, bardzo dobrze się kroi i wygląda atrakcyjnie :) Posmakuje i starszym i młodszym :) Bardzo polecam!


Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 55 g cukru
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g kakao
  • 50 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy z batonikami Kinder:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej
  • 12 batoników Kinder + 3 łyżki mleka
Warstwa truskawek z galaretką:
  • około 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe + 650 ml wody
Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Jajka (w całości) ubić razem z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą, jasną masę (ubijać przez 7-10 minut na najwyższych obrotach miksera). Następnie cienkim strumieniem wlewać olej cały czas ubijając. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Na koniec można jeszcze wymieszać delikatnie szpatułką, by upewnić się, że wszystko dobrze się połączyło.

Ciasto biszkoptowe przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 21x31 cm wyłożonej papierem do pieczenia - sam spód (boków formy niczym nie smarować). Piec w temperaturze 175°C przez około 15-20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Krem budyniowy z batonikami Kinder:

200 ml mleka, żółtka oraz obie mąki zmiksować na gładką, bezgrudkową masę.

Pozostałe mleko przelać do garnuszka z grubszym dnem, wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Podgrzewać na średnim ogniu mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zagotować. Mleko zestawić z palnika i wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i mieszając rózgą kuchenną podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy masa zacznie gęstnieć mieszać bardzo energicznie, aby rozbić ewentualne grudki. Budyń doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu jeszcze przez około minutę często mieszając (budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany budyń przełożyć do szklanej lub metalowej miseczki, przykryć folią spożywczą tak, by dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Do garnuszka wlać 3 łyżki mleka i mocno podgrzać. Do mleka dodać połamane na kawałki batoniki i mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą (batoniki wraz z mlekiem można również rozpuścić w kąpieli wodnej). Masę batonikową odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Powinien powstać gładki, jednolity krem. 

Do gotowego kremu dodać wystudzoną masę z batoników i zmiksować do dokładnego połączenia. Skosztować kremu i jeśli wyda się mało słodki, dodać cukru pudru - wedle uznania - i zmiksować.

W międzyczasie rozpuścić galaretki truskawkowe w 650 ml gorącej przegotowanej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia (ten proces można przyspieszyć wstawiając naczynie z galaretką do większego naczynia z zimną wodą; w razie potrzeby wodę wymieniać). Gdy galaretka całkowicie wystygnie wstawić ją do lodówki, by zaczęła gęstnieć (pilnować jednak, by nie stężała zbyt mocno!).


Z wystudzonego biszkoptu odkroić przypieczoną skórkę. Biszkopt umieścić w formie, w której się piekł lub - i zdecydowanie zalecam tę opcję - zapiąć go w rancie cukierniczym. 

Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy z batonikami Kinder, wyrównać. Wstawić do lodówki.

Umyte i odszypułkowane truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać je do gęstniejącej, ale jeszcze płynnej galaretki i wymieszać, następnie wylać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie ciasto kroić i podawać.


Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Warto spróbować je zrobić. Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Roboty trochę jest, ale widać że warto. Pysznie wygląda to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite ciasto na letnie dni. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super. Ciasto na pewno smakuje każdemu kto je spróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tego typu ciasta. Fajny ten kinder'owy twist. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, krem Kinder i truskawki, duet idealny z Twoim przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Już sobie zapisałam przepis, wygląda pysznie. Dzieci będą zachwycone tym kremem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Te batoniki się warzą mi nie wyszło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa batonikowa się zwarzyła czy krem po dodaniu batoników się zwarzył? Jeśli to drugie, to przyczyn warzenia się takiego kremu może być kilka: 1. Masa batonikowa była za ciepła, 2. Masło było zbyt miękkie, 3. Budyń i masło nie miały zbliżonej temperatury, 4. Krem był miksowany zbyt energicznie. Jeśli natomiast wystąpił problem z rozpuszczaniem batoników w mleku, to zalecam rozpuszczanie ich w kąpieli wodnej, jest to bezpieczniejsza metoda, ale też należy uważać by nie przegrzać tej masy. Cały czas należy mieszać i pilnować by miska nie dotykała powierzchni wody.

      Usuń
  9. Wygląda wspaniałe. Czuję że skuszensi3 na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń