Zapraszam Was na przepyszny serniczek w jesiennym klimacie :) Orzechowy spód, waniliowa masa serowa i obłędny mus z pieczonych śliwek wzbogacony cynamonem - brzmi bajecznie prawda? ;) Ten sernik to naprawdę sztos! Jestem pewna, że zostaniecie jego fanami tak jak ja. Zróbcie go sobie i umilcie kawałeczkiem (lub dwoma!) jesienne popołudnie, w towarzystwie ulubionego gorącego napoju :) Bardzo polecam!
Mus śliwkowy:
- 300 g śliwek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Orzechowy spód:
- 40 g zmielonych dowolnych orzechów, u mnie pekan
- 50 g mąki pszennej
- 40 g masła, zimnego
- 20 g cukru pudru
Masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 140 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 25 g mąki pszennej
Wykonanie:
Mus śliwkowy:
Umyte i wypestkowane śliwki umieścić w naczyniu żaroodpornym, wymieszać z cukrem oraz cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez około 25 minut, w trakcie pieczenia przemieszać. Upieczone śliwki przestudzić, następnie zblendować na gładki mus. Mus można dodatkowo przetrzeć przez sitko, by pozbyć się niezblendowanych skórek, ale nie jest to konieczne.
UWAGA: Jeśli mus będzie zbyt gęsty, dodać 1-2 łyżki wody.
Orzechowy spód:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim spód tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno). Schłodzić w lodówce przez 30-60 min. Spód podpiec w temperaturze 180°C przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika, odłożyć.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na masę serową umieścić w naczyniu i bardzo krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Masę serową przelać na podpieczony spód. Na masę wyłożyć mus śliwkowy w formie kleksów, następnie patyczkiem do szaszłyków przemieszać masę serową i mus tworząc esy-floresy.
Sernik piec w temperaturze 160°C przez około 50 minut. Upieczony sernik powinien być na środku ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem.
Wyłączyć piekarnik i odczekać 10-15 minut, następnie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
Sernik przechowywać w chłodnym miejscu.
Wyłączyć piekarnik i odczekać 10-15 minut, następnie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
Sernik przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Wygląda świetnie. Na pewno jest pyszny.
OdpowiedzUsuńOj tak, bardzo mi smakował 😊 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie ❤️
UsuńTo dla mnie coś nowego. Sernik na pewno będzie smakował.
OdpowiedzUsuńProszę upiec i dać znać jak wrażenia 😄
UsuńMus śliwkowy brzmi smacznie. Czuję że ten sernik polubi moja rodzina.
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię 😉
UsuńSerniki uwielbiam w każdej postaci. Ten przepis również zapisuję!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam cieplutko 😊
UsuńWygląda świetnie. Jadła bym oczami.
UsuńPysznie wygląda. Muszę spróbować zrobić taki serniczek.
OdpowiedzUsuń