Tort dla amatorów likieru Amaretto tudzież migdałowych smaków :). Puszyste kakaowe blaty, nasączone kawą i migdałowym likierem, przełożone śmietankowym kremem również z dodatkiem tegoż likieru, pod kremem natomiast warstwa wiśniowej konfitury. Wierzch i boki obsypałam pokruszonymi ciasteczkami amaretti, które utworzyły niezwykle apetyczną, chrupiącą skorupkę. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach, wyraźnie czuć w nim obecność migdałowej nuty... Smakował każdemu, bez wyjątku :). Koniecznie musicie go wykonać ;).
Pages
▼
piątek, 29 czerwca 2018
Tort Amaretto
Tort dla amatorów likieru Amaretto tudzież migdałowych smaków :). Puszyste kakaowe blaty, nasączone kawą i migdałowym likierem, przełożone śmietankowym kremem również z dodatkiem tegoż likieru, pod kremem natomiast warstwa wiśniowej konfitury. Wierzch i boki obsypałam pokruszonymi ciasteczkami amaretti, które utworzyły niezwykle apetyczną, chrupiącą skorupkę. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach, wyraźnie czuć w nim obecność migdałowej nuty... Smakował każdemu, bez wyjątku :). Koniecznie musicie go wykonać ;).
niedziela, 24 czerwca 2018
Drożdżowe ciasto z morelami
Na swoim blogu mam już przepis na DROŻDŻÓWKI Z MORELAMI ( i serem ), teraz czas na podzielną blachę drożdżowego ciasta z tymi pysznymi owocami. Puszyste, maślane ciasto, soczyste morele i słodziutka, waniliowa kruszonka... Co tu więcej pisać - to po prostu klasyka :). Bardzo polecam :).
PS. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie nie ma chyba przyjemniejszego aromatu, jak ten wydobywający się z piekarnika gdy piecze się w nim drożdżowe...
sobota, 16 czerwca 2018
Truskawkowy sernik na zimno
Delikatny, wspaniale kremowy, orzeźwiający serniczek bez pieczenia. Składający się z dwóch warstw masy serowej i musu truskawkowego. Możecie wykonać go z waniliowych serków homogenizowanych, jak ja, lub użyć zwykłego twarogu sernikowego, dosładzając go i doprawiając wanilią. Idealny deser na upalne dni. Skorzystajcie z przepisu w trwającym jeszcze sezonie na truskawki :).
wtorek, 5 czerwca 2018
Ucierane ciasto z truskawkami
Proste ciasto ucierane, które dzięki truskawkom i waniliowej kruszonce smakuje jak wypiek z najwyższej półki ;). I ten zapach unoszący się podczas pieczenia...Ciasto pieczemy z dodatkiem maślanki, dzięki czemu dłużej pozostaje wilgotne i smakuje wspaniale nawet na drugi i kolejny dzień. Nie dajcie się namawiać - upieczcie to ciasto póki jeszcze trwa sezon na truskawki :). Uwaga - mocno wciąga, na jednym kawałku się nie kończy...;).