Bardzo lubię wszelkie tarty na słodko, ale te na słono lubię nie mniej :). Taka wytrawna tarta może być świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Proponuję Wam dzisiaj tartę z brokułem i serem feta. Kruche, maślane ciasto ( bo jeśli kruche ciasto to tylko na prawdziwym maśle ) i wyraziste w smaku warzywno - serowe nadzienie. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, ale i na zimno jest ok :). Polecam :).
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 125 g masła
- 2 żółtka
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 1 dość duży brokuł
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- 3 jajka
- 100 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- opcjonalnie - kilka plastrów pomidora
- opcjonalnie - około 150 g startego żółtego sera
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieść ciasto, dodając w trakcie zimną wodę. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
W międzyczasie brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty ( 25 cm średnicy ). Dokładnie wylepić nim formę, mocno dociskając przy brzegach. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i podpiekać przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.
Nadzienie:
Cebulę pokroić w kostkę i lekko zrumienić na oleju.
W naczyniu roztrzepać jajka, dodać śmietanę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem ( z solą należy uważać, gdyż ser feta jest słony ).
Na podpieczonym i przestudzonym spodzie ułożyć brokuła oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zalać masą jajeczną. Można ułożyć na wierzchu kilka plastrów pomidora i/lub posypać startym żółtym serem. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180°C.
Tartę podawać ciepłą.
Smacznego :)
O, wspaniała tarta!
OdpowiedzUsuńW sam raz na letni posiłek...
:)
Bardzo smaczna i wykwintna tarta . Smacznego 😃
OdpowiedzUsuńWspaniała, przepyszna, będę często robić
OdpowiedzUsuń