Pages

poniedziałek, 23 lipca 2018

Ucierane ciasto z porzeczkami i makiem


Bardzo smaczne, ucierane ciasto z dodatkiem maku i czerwonej porzeczki :). Wychodzi mięciutkie, bardzo wilgotne, w sam raz słodkie. Dodatkowego aromatu dodaje mu skórka z cytryny, która wspaniale podkręca smak. Moje ciasto wyszło bardzo żółciutkie - to chyba zasługa wiejskich jajek ;), ale dzięki temu fajnie wyglądało w połączeniu z intensywną czerwienią porzeczek :). Sezon na porzeczki powoli już się kończy, dlatego śpieszcie się jeżeli macie ochotę na takie ciacho :). Polecam :).



Składniki:
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 3 duże jajka
  • 190 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 110 g masła
  • 100 ml oleju
  • 200 ml maślanki
  • 40 g suchego maku
  • skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Dodać szczyptę soli i  suchy mak, wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do dokładnego połączenia i uzyskania jednolitej masy. Dodać skórkę z cytryny, zmiksować. Następnie nadal miksując cienkim strumieniem wlewać olej. 

Suche składniki dodawać na zmianę z maślanką w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia ( na tym etapie nie używamy już miksera ). Porzeczki oprószyć mąką, dodać do ciasta i wymieszać.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 45 - 50 minut w temperaturze 175°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Pięknie wyglada taki nakrapiany na czerwono piegusek...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie !!

    OdpowiedzUsuń
  3. A mozna z borowkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można 😊 Choć bardziej pasowałaby mi tu leśna jagoda. Ale z borówkami też powinno być smacznie 😊

      Usuń