Pages

sobota, 13 października 2018

Tiramisu na biszkopcie


Jedno z moich ulubionych ciast :). Zresztą, jakby mogło być inaczej skoro kocham Tiramisu w jego klasycznym wydaniu ;). Puszyste kawowe blaty biszkoptowe, a pomiędzy nimi przepyszny krem oraz biszkopty nasączone w ponczu ze świeżej kawy i Amaretto... To cała blacha pysznego ciasta, które wspaniale nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości; może też być alternatywą dla tortu urodzinowego :). Bardzo bardzo polecam :).


Biszkopt:
  • 120 g mąki pszennej tortowej ( 3/4 szklanki )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka kawy cappuccino ( proszku ), np. o smaku czekoladowym
  • 165 g cukru ( 3/4 szklanki )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Krem:
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny ( 8 g )
Nasączenie:
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 ml likieru Amaretto
Dodatkowo:
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • kakao do oprószenia
  • około 50 g gorzkiej czekolady, startej, do posypania wierzchu ciasta
Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać kawę cappuccino, wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, ubijając na niskich obrotach miksera. Dodać wodę oraz sok z cytryny, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką/bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 180* C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto przestudzić przez około 5 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Nasączenie:

Kawę zaparzyć 3/4 szklanki przegotowanej, gorącej wody, posłodzić 2 łyżeczkami cukru, wystudzić. Po wystudzeniu kawę wymieszać z likierem Amaretto.


Krem:

Żółtka ( z umytych i sparzonych jajek ) umieścić wraz z cukrem pudrem w szklanej lub metalowej misce. Miskę umieścić nad parą ( tzw. kąpiel wodna ) i ubić mikserem lub rózgą kuchenną do otrzymania jasnej, puszystej masy jajecznej. Zdjąć z kąpieli wodnej, przestudzić.

Serek mascarpone przełożyć do naczynia, dodać przestudzoną masę żółtkową oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować.

Żelatynę zalać zimną wodą do pokrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę postawić na palniku i podgrzewać do całkowitego jej rozpuszczenia lub rozpuścić w mikrofalówce ( uwaga: nie dopuścić do zagotowania żelatyny, straci wówczas swoje właściwości żelujące ). Odstawić do wystudzenia, ale żelatyna powinna pozostać płynna.

W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę na sztywno. Do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietany i dobrze wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do śmietany jednocześnie miksując. Śmietanę dodać do masy serowo - żółtkowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Z gotowego kremu odłożyć około 4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta.


Złożenie ciasta:

Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki ( polecam również zdjąć z wierzchu skórkę, biszkopt będzie lepiej chłonął płyn podczas nasączania ).

Dolny blat biszkoptu lekko nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Podłużne biszkopty zanurzać na 2 sekundy w ponczu i układać na kremie. Biszkopty oprószyć kakao.
Na to wyłożyć drugą połowę kremu, wyrównać i położyć drugi blat ciasta, nasączyć go delikatnie pozostałym ponczem. Na wierzchu rozsmarować odłożony wcześniej krem. Posypać startą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na całą noc.


Smacznego :)





24 komentarze:

  1. trochę trudne, ale uwielbiam to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro robię, ale mi smaka narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dać znać czy się udało i jak smakowało :). Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. no i teraz będę musiała zrobić, bo mi ochota nie przejdzie na to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę szczerze polecam, ja uwielbiam takie ciasta :). Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Wczoraj zrobiłam, ciasto jest przepyszne! Dzięki za ten przepis. Wszystkim w mojej rodzinie smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych świąt!

      Usuń
  5. Ciasto super! Bardzo lekkie i bardzo smaczne! Na pewno zrobie jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  6. Żelatynę zalać zimną wodą do pokrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż do wyczerpania cukru.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodać kawę cappuccino, wymieszać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto rewelacyjne😍 pyszne wyszło

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdzie wykorzystujemy 1 łyżkę wody i 1 łyżkę soku z cytryny, które są wpisane w składniki biszkoptu? 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy je po żółtkach :) Dopisałam :) Dziękuję za zwrócenie na to uwagi!

      Usuń