Jedno z moich ulubionych ciast :). Zresztą, jakby mogło być inaczej skoro kocham Tiramisu w jego klasycznym wydaniu ;). Puszyste kawowe blaty biszkoptowe, a pomiędzy nimi przepyszny krem oraz biszkopty nasączone w ponczu ze świeżej kawy i Amaretto... To cała blacha pysznego ciasta, które wspaniale nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości; może też być alternatywą dla tortu urodzinowego :). Bardzo bardzo polecam :).
Biszkopt:
- 120 g mąki pszennej tortowej ( 3/4 szklanki )
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka kawy cappuccino ( proszku ), np. o smaku czekoladowym
- 165 g cukru ( 3/4 szklanki )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem:
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki żelatyny ( 8 g )
Nasączenie:
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
- 100 ml likieru Amaretto
Dodatkowo:
- 150 g podłużnych biszkoptów
- kakao do oprószenia
- około 50 g gorzkiej czekolady, startej, do posypania wierzchu ciasta
Wykonanie:
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać kawę cappuccino, wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, ubijając na niskich obrotach miksera. Dodać wodę oraz sok z cytryny, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką/bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 180* C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto przestudzić przez około 5 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Nasączenie:
Kawę zaparzyć 3/4 szklanki przegotowanej, gorącej wody, posłodzić 2 łyżeczkami cukru, wystudzić. Po wystudzeniu kawę wymieszać z likierem Amaretto.
Krem:
Żółtka ( z umytych i sparzonych jajek ) umieścić wraz z cukrem pudrem w szklanej lub metalowej misce. Miskę umieścić nad parą ( tzw. kąpiel wodna ) i ubić mikserem lub rózgą kuchenną do otrzymania jasnej, puszystej masy jajecznej. Zdjąć z kąpieli wodnej, przestudzić.
Serek mascarpone przełożyć do naczynia, dodać przestudzoną masę żółtkową oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Żelatynę zalać zimną wodą do pokrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę postawić na palniku i podgrzewać do całkowitego jej rozpuszczenia lub rozpuścić w mikrofalówce ( uwaga: nie dopuścić do zagotowania żelatyny, straci wówczas swoje właściwości żelujące ). Odstawić do wystudzenia, ale żelatyna powinna pozostać płynna.
W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę na sztywno. Do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietany i dobrze wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do śmietany jednocześnie miksując. Śmietanę dodać do masy serowo - żółtkowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Z gotowego kremu odłożyć około 4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta.
Złożenie ciasta:
Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki ( polecam również zdjąć z wierzchu skórkę, biszkopt będzie lepiej chłonął płyn podczas nasączania ).
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką/bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 180* C przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto przestudzić przez około 5 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Nasączenie:
Kawę zaparzyć 3/4 szklanki przegotowanej, gorącej wody, posłodzić 2 łyżeczkami cukru, wystudzić. Po wystudzeniu kawę wymieszać z likierem Amaretto.
Krem:
Żółtka ( z umytych i sparzonych jajek ) umieścić wraz z cukrem pudrem w szklanej lub metalowej misce. Miskę umieścić nad parą ( tzw. kąpiel wodna ) i ubić mikserem lub rózgą kuchenną do otrzymania jasnej, puszystej masy jajecznej. Zdjąć z kąpieli wodnej, przestudzić.
Serek mascarpone przełożyć do naczynia, dodać przestudzoną masę żółtkową oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Żelatynę zalać zimną wodą do pokrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę postawić na palniku i podgrzewać do całkowitego jej rozpuszczenia lub rozpuścić w mikrofalówce ( uwaga: nie dopuścić do zagotowania żelatyny, straci wówczas swoje właściwości żelujące ). Odstawić do wystudzenia, ale żelatyna powinna pozostać płynna.
W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę na sztywno. Do przestudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietany i dobrze wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do śmietany jednocześnie miksując. Śmietanę dodać do masy serowo - żółtkowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Z gotowego kremu odłożyć około 4 łyżki do posmarowania wierzchu ciasta.
Złożenie ciasta:
Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki ( polecam również zdjąć z wierzchu skórkę, biszkopt będzie lepiej chłonął płyn podczas nasączania ).
Dolny blat biszkoptu lekko nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Podłużne biszkopty zanurzać na 2 sekundy w ponczu i układać na kremie. Biszkopty oprószyć kakao.
Na to wyłożyć drugą połowę kremu, wyrównać i położyć drugi blat ciasta, nasączyć go delikatnie pozostałym ponczem. Na wierzchu rozsmarować odłożony wcześniej krem. Posypać startą czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin lub na całą noc.
Smacznego :)
ależ pysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńtrochę trudne, ale uwielbiam to ciacho
OdpowiedzUsuńale pysznosci
OdpowiedzUsuńjutro robię, ale mi smaka narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńProszę dać znać czy się udało i jak smakowało :). Pozdrawiam :)
Usuńno i teraz będę musiała zrobić, bo mi ochota nie przejdzie na to ciasto :D
OdpowiedzUsuńNaprawdę szczerze polecam, ja uwielbiam takie ciasta :). Pozdrawiam :)
Usuńboskie ciasto :)
OdpowiedzUsuńale mam smaka :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam, ciasto jest przepyszne! Dzięki za ten przepis. Wszystkim w mojej rodzinie smakowało :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam serdecznie i życzę wesołych świąt!
UsuńTiramisu to moje ulubione ciasto!
OdpowiedzUsuńCiasto super! Bardzo lekkie i bardzo smaczne! Na pewno zrobie jeszcze
OdpowiedzUsuńŻelatynę zalać zimną wodą do pokrycia, odstawić na kilka minut do napęcznienia.
OdpowiedzUsuńZłożenie ciasta:
OdpowiedzUsuńNastępnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując, aż do wyczerpania cukru.
OdpowiedzUsuńDodać kawę cappuccino, wymieszać.
OdpowiedzUsuńZłożenie ciasta:
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne😍 pyszne wyszło
OdpowiedzUsuńGdzie wykorzystujemy 1 łyżkę wody i 1 łyżkę soku z cytryny, które są wpisane w składniki biszkoptu? 🙂
OdpowiedzUsuńDodajemy je po żółtkach :) Dopisałam :) Dziękuję za zwrócenie na to uwagi!
UsuńTo też moje ulubione ciasto!
OdpowiedzUsuńdziekuje za bprzepis
OdpowiedzUsuń