Niesamowicie delikatny i naprawdę bardzo puszysty jabłecznik, ja go uwielbiam. Szczególnie, że należy do ciast prostych w wykonaniu. I nie ma tutaj żadnego przekładania, wszystko pieczemy razem :). Piekłam go już kilkakrotnie, tym razem do ciasta dodałam skórkę otartą z cytryny, która nadała mu dodatkowego aromatu. Przekonajcie się czy taki jabłecznik trafia także w wasze podniebienia ;). Polecam!
Przepis pochodzi ze strony MOJE WYPIEKI.COM.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 5 dużych jajek
- 165 g cukru ( 3/4 szklanki )
- 120 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie - skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
Nadzienie jabłkowe:
- 8 średnich jabłek, najlepiej odmiany kwaskowej i twardej
- 2 - 3 łyżki cukru ( u mnie cukier brązowy )
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu ( lub więcej, wedle gustu )
- około 1/5 szklanki wody
Wykonanie:
Zaczynamy od nadzienia jabłkowego:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( najlepiej bezpośrednio do garnuszka ). Wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Postawić na palniku i mieszając podgrzewać. Pogotować przez kilka minut, następnie dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, ponownie zagotować i odstawić do wystudzenia ( nadzienie może pozostać lekko ciepłe ).
Ciasto:
Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ( w całości ) ubić z cukrem na bardzo puszystą, gęstą, jasną masę, która nawet 3-krotnie zwiększy swoją objętość ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Następnie cienką strużką wlewać olej, potem mleko, miksując na niskich obrotach miksera. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać bezpośrednio do jajecznej piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
Połowę ciasta przelać do przygotowanej formy, wyrównać. Piec przez około 15 minut w temperaturze 175°C. Należy piec do momentu, aż ciasto się zarumieni i przy dotyku nie będzie rzadkie; powinno być prawie upieczone. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć całe nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na jabłka wyłożyć drugą połowę ciasta, wyrównać. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez około 30 minut w temperaturze 175°C, aż wbity patyczek będzie suchy ( patyczek może być wilgotny od jabłek, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta ).
Jabłecznik odstawić do całkowitego wystudzenia ( dopiero wtedy będzie się dobrze kroił ). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
UWAGA: Jabłecznik można upiec również z prażonymi jabłkami ze słoika - 1 duży słoik jabłek. Jeżeli są to jabłka ze sklepu, to nie dodajemy już do nich mąki ziemniaczanej ( gdyż często takie kupne jabłka już ją zawierają, należy czytać etykietę ), natomiast do prażonych jabłek domowej produkcji polecam dodać 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Należy też dosłodzić je i doprawić cynamonem wedle uznania.
Zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, smaczne i puszyste
OdpowiedzUsuńMój ulubiony...
OdpowiedzUsuńWłaśnie włożyłem do piekarnika zobaczymy????😊
OdpowiedzUsuńi jak ...?
UsuńProszę napisać jak wyszedł jabłecznik!
UsuńMmmm, ale narobiłaś nam smaka !
OdpowiedzUsuńMmmmmm
OdpowiedzUsuńwłaśnie piekę i sprawdzę czy takie smaczne potem skomętuje
UsuńUwielbiam jabłecznik! :)
OdpowiedzUsuńczy mogę pominąć cynamon ?
OdpowiedzUsuńOczywiście 🙂 Cynamon to tylko przyprawa, jeżeli ktoś go nie lubi, nie ma problemu by z niego zrezygnować. Pozdrawiam 🙂
UsuńCo za durne pytanie !!!
Usuń😄
UsuńŻarty robisz czy na poważnie pytasz.
Usuńwitam, czy można pominąć białko kurze z jajka? dać np. większą ilość samych żółtek? niestety mam nietolerancję białka.
OdpowiedzUsuńNiestety, ciasto się raczej nie uda. Podstawą jest tutaj ubicie jajek z cukrem na bardzo puszystą masę, a taka wyjdzie tylko z całych jajek. To ciasto jest trochę jak biszkopt, a jak wiadomo bazą biszkoptu są jajka, zarówno białka jak i żółtka.
UsuńMożna skorzystać z przepisu na szarlotkę sypana bez jajek różne przepisy co do proporcji suchej masy
Usuńmożna znaleźć w sieci
Myślę żeby nie piec i nie jeść to ciasto nie wyjdzie bez całych jaj.....
UsuńJabłecznik b.dobry na cieście biszkoptowym jak ktoś woli bardziej od kruchego.
UsuńHej Kobietki ��. Czy któraś z Was robiła ten przepis w tortownicy?
OdpowiedzUsuńMożna upiec w tortownicy :). Najlepiej dużej, 28 - 30 cm średnicy, wtedy nie trzeba zmieniać proporcji.
UsuńOk. Dziękuję. Właśnie o to mi chodziło żeby nie trzeba było zmieniać proporcji. Robię w tortownicy 28cm. Dół już w piekarniku :)
UsuńCiasto obłędnie dobre moja rodzinka je uwielbia 😋😋😋
OdpowiedzUsuńWitam,czy można zastąpić musem jabłkowym ?
OdpowiedzUsuńNiestety raczej nie, mus jest zbyt rzadki.
UsuńTrzeba dodać mąkę ziemniaczaną
UsuńCiasto bardzo dobre. Dziękuję za szybki i prosty przepis.Ukłony i powodzenia Barbarą
OdpowiedzUsuńsuper ciasto poprostu rewelacja
OdpowiedzUsuńCiast rewelacja, szukałam takiego przepisu. Moja rodzinka, nie przepada za ciastami z jabłkiem, a to zniknęło momentalnie.
OdpowiedzUsuńCiasto super. Szybkie i proste a najwazniejsze przepyszne
OdpowiedzUsuńZabieram się do roboty.
OdpowiedzUsuńLubię ciasta biszkoptowe.To jest podobne. Mam pytanie -czy z tym ciastem można upiec sernik? Nie lubię kruchych spodów do ciasta.
OdpowiedzUsuńTrudno mi odpowiedzieć na to pytanie, bo nigdy nie robiłam sernika na takim spodzie, ale wydaje mi się, że akurat to ciasto jest zbyt delikatne i pod ciężarem masy serowej po prostu "siądzie". Ale można upiec sernik na biszkoptach - ciastkach.
UsuńJa piekę sernik na biszkoptach takich jak do tiramisu. Ciasto zawsze wychodzi pyszne :)
UsuńPyszności od lat go piekę pozrawiam 🥰
UsuńCzy druga druga ciasta też osobno upiec?
OdpowiedzUsuńNie, drugą część ciasta wylewamy surową na jabłka.
UsuńNie za duzo tej wody do jabłek?
OdpowiedzUsuńAle przecież 1/5 szklanki wody to bardzo malutko 😉
UsuńTo przecież 50ml
UsuńJest w pikarniku
OdpowiedzUsuńJabłka można zastąpić innymi owocami sezonowymi np jeżyny, maliny itp??
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam. Można zaryzykować 😉. Tylko przed wyłożeniem owoców wymieszałabym je z mąką ziemniaczaną. Niestety w tej chwili nie umiem podać jakie powinny być proporcje owoców i mąki.
Usuńpieklam nie jest takie jak w komentaryach taki blin
UsuńTo najlepszy jabłecznik jak można sobie upiec ,w wersji oszczędnej. Mam na myśli kalorie.
OdpowiedzUsuńZmuszona jestem upiec a następnie spróbować pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak najlepiej przechowywać ten upieczony jabłecznik?
OdpowiedzUsuńW jakimś chłodnym, nienasłonecznionym miejscu, ale nie trzeba w lodówce. Teraz gdy nie ma już upałów wystarczy w temperaturze pokojowej.
UsuńJeżeli jest taki dobry to pewnie długo nie bedziesz przechowywać !!!
UsuńCzy zamiast mąki ziemniaczanej można dodać galaretki cytrynowej
OdpowiedzUsuńNie, ponieważ masę jabłkową tutaj pieczemy.
UsuńCzęsto daje sucha galaretkę do jabłek i piekę.
UsuńZawsze dodaje 1 łyżkę galaretki cytrynowej i super
UsuńPotwierdzam, dodałam galaretke(pomarańczowa) wyszło super
UsuńJa zamiast mąki ziemniaczanej daję kisiel najczęściej jest to kisiel truskawkowy i ciasto które piekę z owocami posypuję też kisielem
Usuńczy olej można ewentualnie zastąpić margaryną lub masłem?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam. Ale myślę że można spróbować z masłem. Choć na pewno z olejem ciasto wyjdzie lżejsze i bardziej puszyste. Margaryny nie polecam ze względu na smak i zdrowie.
UsuńNa jakim poziomie piec ciasto?
OdpowiedzUsuńJa piekę zazwyczaj na środkowej półce piekarnika.
UsuńCiekawy przepis, biszkopto-szarlotka. Aż spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona szarlotka wygląda podobnie, ale ciasto jest półkruche (same żółtka się miesza z mąką, masłem, śmietaną, proszkiem do pieczenia). Moje jabłka są bardzo miękkie i pi chwili gotowania robi się z nich mus. Daję zatem surowe utarte, wymieszane z - uwaga - kaszą manną. Kiedyś zaeksperymentowałam i od tego momentu tylko tak piekę. Nie lubię dodawania mąki ziemniaczanej, smakuje jak kisiel i nie podchodzi mi. Bardzo polecam tę kaszkę, odkryłam wersję waniliową, więc przestałam dodawać cynamon. Genialnie smakuje.
Dodam, że w Szwecji, gdzie mieszkam, jabłeczniki jada się zawsze z "sosem waniliowym", coś jak rzadszy budyń na zimno. Bardzo mi posmakowało.
Pozdrawiam!
Do jabłek polecam kisiel,decydowanie lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne,puszyste tylko u mnie czas pieczenia 1,5 godz może góra dół
UsuńPrzepyszne ciasto
OdpowiedzUsuńCiasto upiekła moja mama i to ona podała mi tą stronę z przepisem. Ciasto jest przepyszne. Wszystko doskonale opisane. Polecam. Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało i bardzo dziękuję za komentarz 🙂 Pozdrawiam
UsuńSzarlotka przepyszna,mam piekarnik tylko z termoobiegiem i troszkę sie bałam czy wyjdzie ale jest cudowna :)
OdpowiedzUsuńCiasto super. Proste w wykonaniu, a jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńUpiekłam b.dobre biszkoptowe tylko jak dla mnie za słodkie nastepnym razem mniej cukru i będzie ok.Pozdrawuam
UsuńA jaka odmiana jabłek będzie najlepsza? Renet nigdzie nie dostanę, mogą być Jonagold?
OdpowiedzUsuńJonagold też będą ok
UsuńA mi wyszedl zakalec ������
OdpowiedzUsuńCo mogę dać zamiast mąki ziemniaczanej? 🤭
OdpowiedzUsuńKisiel. Choć kisiel też jest na bazie skrobi ziemniaczanej.
UsuńZamiast kisielu do jabłek dałam galaretkę cytrynową. Bez dodatku wody. jabłka puszczają sok wystraczajaco dużo.
UsuńA czy mogę wziąć mąkę orkiszkowa typu630 zamiast przennej
OdpowiedzUsuńCzy może być mąka orkiszkowa 630
UsuńA co to jest "przenna"???
UsuńOno jest przepyszne
OdpowiedzUsuńProste, szybkie, pyszne. Polecam :)
OdpowiedzUsuńPo co ta mąka ziemniaczana? Czy zamiast niej można dać galaretkę?
OdpowiedzUsuńGalaretka sprawdziłaby się gdyby nadzienie jabłkowe nie miało być pieczone, tutaj jednak jabłka pieczemy razem z ciastem. Mąka ziemniaczana jest po to by zagęścić nadzienie i by po upieczeniu i wystudzeniu było ono bardziej zwięzłe.
UsuńDaję do jabłek tarkowanych galaretkę cytrynową suchą, mieszam i surowe jabłka wykładam na ciasto. Udaje się i na zimno jest smaczne
UsuńJa też tak robię z galaretką cytrynową wychodzi pyszne przepis sprawdzony polecam
UsuńJezeli pokroi sie jablka na wieksze kawalki,nie potrzeba niczym je. zageszczac .
UsuńProste do wykonania i bardzo delikatne ciasto. Świetny przepis 👍 pyszne ciasto🍰
OdpowiedzUsuńCzy nie dodajemy proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńJest w przepisie - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
UsuńNiewiem czemu ale mi góra nie wyrosła może że jabłka były zbyt ciepłe
UsuńBardzo dobre ciacho, mieciutkie, wilgne, takie jak lubie
OdpowiedzUsuńWspaniały jabłecznik rozpływa się w ustach dziękuję za ten przepis
OdpowiedzUsuńA very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up 먹튀
OdpowiedzUsuńAfter reading your article I was amazed. I know that you explain it very well. And I hope that other readers will also experience how I feel after reading your article 먹튀검증
OdpowiedzUsuńPrzepyszny. Miękki,rozpływa się w ustach. Rodzina na urodzinach zachwycona aż pytali o przepis.
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś chce dac do jabłek galaretkę to myślę że ciasto upiec na dwa razy po pół porcji A potem przełożyć jabłkami z galaretką. Na pewno wtedy nie będzie zakalca
OdpowiedzUsuńA very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. combat, law enforcement You will find 부산오피
OdpowiedzUsuńa lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up. Great work
Pyszne ciasto ! Właśnie zrobiłam :) ciężko nie sięgnąć po kolejną porcję. Zastąpiłam mąkę tortową - mąką pszenną pełnoziarnistą typ 1850. Jabłka miałam 4 więc zmieszałam ze słoikiem dżemu domowego z jabłek na patelni nie dodając nic oprócz cynamonu i soku z cytryny :)
OdpowiedzUsuńIt's really great. Thank you for providing a quality article. There is something you might be interested in. Do you know 온라인홀덤 ?
OdpowiedzUsuńI do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already ?? Cheers!
OdpowiedzUsuńIIegaon casino
That's a really impressive new idea! 안전한놀이터 It touched me a lot. I would love to hear your opinion on my site. Please come to the site I run once and leave a comment. Thank you.
OdpowiedzUsuńI've been looking for photos and articles on this topic over the past few days due to a school assignment, Bóngđộ and I'm really happy to find a post with the material I was looking for! I bookmark and will come often! Thanks :D
OdpowiedzUsuńHeya just wanted to giive you a quick heads up and let
OdpowiedzUsuńyou know a few of thhe images aren’t loading properly.
I’m not sre why but I think its a linkinng issue.
I’ve tried it in two different web browsers and both show tthe same outcome.강남안마
You have fantastic composing abilities. I'm so satisfied to discover the exact same subject I have actually been searching for. Every person is offering me a great deal of praises now. You're incredible. As an author, you're so amazing due to the fact that you're such a fantastic author. Why do not you come as well as see my blog post? 바카라사이트
OdpowiedzUsuńCzy można użyć gruszek
OdpowiedzUsuńCzy można zamiast jabłek dac gruszki?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam. Na pewno trzeba by było inaczej je przygotować. Myślę też, że z gruszkami smak będzie mniej wyrazisty, nawet mdły, gdyż ciasto jest słodkie i kwaskowe jabłka pasują tu jednak najlepiej.
Usuń
OdpowiedzUsuńHowdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so
I came to give it a look. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers!
Superb blog and superb design and style.
Feel free to surf to my blog - 오피월드
Spot on with this write-up, I truly believe that this website needs a lot more attention. I'll probably be back again to read more, thanks for the advice! 야동
OdpowiedzUsuńSpot on with this write-up, I truly believe that this website needs a lot more attention. I'll probably be back again to read more, thanks for the advice! 야동
OdpowiedzUsuńHello there! Quick question that’s completely off topic.
OdpowiedzUsuńDo you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone.
I’m trying to find a template or plugin that might
be able to resolve this issue. If you have any recommendations, please share.
Thank you!
website:카지노
When you view the blog on your Phone, scroll to the bottom and it will say: view desktop version.
UsuńHello! I could have sworn I've been to this site before but after checking through some of the post I realized it's new to me. Nonetheless, I'm definitely happy I found kèo nhà cái and I'll be book-marking and checking back frequently!
OdpowiedzUsuńReally no matter if someone doesn't be aware of after that its up to other users that they will help, so here it takes place kèo nhà cái.
OdpowiedzUsuńIt was a wonderful chance to visit this kind of site and I am happy to know. thank you so much for giving us a chance to have this opportunity
OdpowiedzUsuń야설
Feel free to visit my blog :
야설
..
I read good articles and comments here and leave comments with a lot of help. Thank you. I ll grow up and spread good comments. 먹튀보증업체
OdpowiedzUsuńI ve been recommended this site by an acquaintance.I hope it helps. 먹튀보증업체
OdpowiedzUsuńthank you so much for posting this great and full of informative content good work keep it up 카지노사이트
OdpowiedzUsuńThis kind of clever work and reporting! Keep up the very good works guys I ve added you guys to our blogroll. 카지노사이트
OdpowiedzUsuńI enjoy it. I come back again. This blog is a really useful blog. 카지노사이트
OdpowiedzUsuńIt s my great luck to find this place. I ll visit today and tomorrow. Thank you. 메이저안전사이트
OdpowiedzUsuńHello, everyone. I had a great time. Thank you for the good information and messages on the blog. 메이저안전사이트
OdpowiedzUsuńㅁㄴㅇㄴ
OdpowiedzUsuń사설토토사이트 overall quite fascinating post. I was searching for this sort of data and delighted in perusing this one.
OdpowiedzUsuńThank you very much for sharing this article. It helped me a lot and made me feel a lot. Please feel free 사설토토사이트
OdpowiedzUsuń사설토토사이트 much obliged for the data. Instruction is unquestionably a sticky subject
OdpowiedzUsuńhappy to 안전공원추천 read your blog its very informative and your blog is really good and impressive you made it mice article
OdpowiedzUsuńI was amazed. I know that you explain it very well. And I hope that other readers will also experience how 안전공원추천
OdpowiedzUsuńThe site says it updates every twenty-four hours so you can have the most updated access to free samples and other free items 온라인카지노
OdpowiedzUsuńThere are also articles on these topics on my blog and I hope you visit once and have a deep discussion!casino api
OdpowiedzUsuńYour ideas inspired me very much. 메이저토토사이트모음 It's amazing. I want to learn your writing skills. In fact, I also have a website. If you are okay, please visit once and leave your opinion. Thank you.
OdpowiedzUsuńFrom one day, I noticed that many people post a lot of articles related to 온라인슬롯. Among them, I think your article is the best among them!!I
OdpowiedzUsuńThere must have been many difficulties in providing this information.우리카지노 Nevertheless, thank you for providing such high-quality information.
OdpowiedzUsuńWhat I was thinking about was solved thanks to your writing. I have written on my blog to express my gratitude to you.메리트카지노My site is We would be grateful if you visit us.
OdpowiedzUsuńIn my opinion, the item you posted is perfect for being selected as the best item of the year. You seem to be a genius to combine 우리카지노 and . Please think of more new items in the future!
OdpowiedzUsuńI was impressed by your writing.
OdpowiedzUsuńYour writing is impressive. I want to write like you.
I hope you can read my post
and let me know what to modify.
My writing is in I would like you to visit my blog.
메이저사이트
If this place continues to be maintained, I will visit here every day. I m getting a lot of help here. 토토사이트
OdpowiedzUsuńSuperbly written article, if only all bloggers offered the same content as you, the internet would be a far better place 먹튀검증
OdpowiedzUsuńNice blog. I will keep visiting this blog very oftenly. Here I have Dolphin Emulators. This helps in enhancing your gaming experience and I sure that you will enjoy it well.To get click on emulator games dolphin (emulator)
OdpowiedzUsuńCzy można dać wiecej jabłek?Czy spód tego nie udźwignie ?
OdpowiedzUsuńZależy jak dużo więcej :) Myślę, że trochę więcej można dać i nic się nie stanie. Spód jest tu podpiekany więc nie powinien się zapaść, ale tak naprawdę trzeba przetestować.
UsuńWygląda naprawdę smacznie. Rewelacyjne i barwne ciasto.
OdpowiedzUsuńCiasto super ,ale ja daję 2,5 kg jabłek.
OdpowiedzUsuńMam swoje jabłuszka z działki gdzie trzeba wykroić robaczki ale są nie pryskane, upiekę bo bardzo podoba mi się spód i wierzch czyli ciasto bo zawsze piekłam na kruchym ale to sądzę że będzie lepsze, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńCiasto jest mięciutkie i pyszne, najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, polecam ten przepis🍎🍎🍎
OdpowiedzUsuńDostalam przepis od Joasi Z Czestochowy , sprobuje , wyglada ciekawie🥮🥮
OdpowiedzUsuń🙂 ciasto wychodzi pyszne...
OdpowiedzUsuńPyszny i idealny. Dawno nie robiłam
OdpowiedzUsuńCzemu biszkopt n wyrósł?o ile dół w miarę to Góra w ogóle
OdpowiedzUsuńMoże to kwestia piekarnika, może w Twoim piekarniku trzeba ustawić wyższą temperaturę niż jest w przepisie. Powiem szczerze, że mnie w starym piekarniku to ciasto wychodziło dużo lepsze, a w nowym też nie wychodzi do końca tak jak powinno. A może słabo ubite jajka albo niezbyt delikatnie wymieszane z suchymi składnikami? Przyczyn może być wiele.
UsuńJest pyszne tylko taki jabłecznik robie
OdpowiedzUsuńJest pyrzne
OdpowiedzUsuńJest dobre
OdpowiedzUsuńJak się nie umie piec to się nie uda, mnie tam wszystko wychodzi, tylko trzeba według przepisu robić.
OdpowiedzUsuńCzy na blachę 30x30 trzeba zmienić proporcje?
OdpowiedzUsuńPolecam zmienić, żeby ciasto nie było za niskie. Proszę zamiast 5 jajek dać 6 i proporcjonalnie zmienić gramaturę pozostałych składników.
UsuńCzy mogę nie podpiekać ciasta, tylko wszystko zrobić po kolei.
OdpowiedzUsuńNie, tutaj konieczne jest podpieczenie dolnej warstwy ciasta, ponieważ jest to ciasto biszkoptowe. Musi być podpieczone, bo inaczej nie utrzyma się na nim nadzienie jabłkowe.
UsuńCzy można dać surowe jabłka?
OdpowiedzUsuńJeżeli surowe, to tylko takie, które szybko się rozpadają podczas obróbki cieplnej, np.papierówki. Każde inne jabłka polecam jednak poddusić, zgodnie z przepisem.
UsuńWłaśnie jest w piekarniku...samo wykonanie szybkie i bezproblemowe. Zobaczymy jaki efekt 😊
OdpowiedzUsuńsuper przepis
OdpowiedzUsuń