Zastanawiając się nad tegorocznymi wielkanocnymi wypiekami, uświadomiłam sobie, że do tej pory nie pojawił się na moim blogu tak klasyczny wypiek jakim jest keks :). A przecież uwielbiam wszelkie ucierane ciasta/babki i kocham bakalie, a keks wiadomo - jest nimi wprost "najeżony" :). No ale nigdy nie jest za późno, żeby nadrobić zaległości ;). Tak oto prezentuję Wam dziś ten przepyszny keks, który być może zagości na Waszych świątecznych stołach. A jest tego warty ;). Keks jest mięciutki, puszysty, bardzo wilgotny i aromatyczny. Wykorzystałam do niego likier Amaretto, choć w przepisie, z którego czerpałam inspirację występuje rum, ale to jakiego alkoholu użyjecie ( a używa się go do namoczenia rodzynek ), to zależy od Waszych upodobań i Waszej fantazji ;). Aha, no i możecie użyć dowolnych, ulubionych bakalii :). Bardzo polecam!
Źródło przepisu: mojewypieki.com
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g rodzynków
- 150 g suszonych śliwek lub suszonych moreli ( lub pół na pół ), posiekanych
- 100 g kandyzowanych owoców ( u mnie ananas i papaja )
- 150 ml ciemnego rumu lub likieru Amaretto
Wykonanie:
Wieczór wcześniej rodzynki umieścić w miseczce i zalać alkoholem.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( mikserem ręcznym zajmie to około 10 minut ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do dokładnego połączenia z masą maślaną ( na tym etapie masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy; po dodaniu mąki masa odzyska gładką konsystencję ).
Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką do połączenia. Dodać osączone na sitku i osuszone na ręczniku papierowym rodzynki oraz resztę bakalii i wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Upieczony keks studzić przez około 10 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
smakowity!
OdpowiedzUsuń