Pages

wtorek, 12 marca 2019

Kardamonowe drożdżówki z budyniem, jabłkiem i kruszonką


Drożdżówki na bogato :). Z domowym waniliowym budyniem, soczystymi kawałkami jabłek oraz maślaną kruszonką. Wykonałam je na wzór słynnych norweskich skoleboller, czyli bułeczek z budyniem, lukrem i wiórkami kokosowymi, w których kluczową rolę odgrywa dodany do ciasta kardamon. A ja kocham kardamon, zwłaszcza w drożdżowych wypiekach, dlatego stworzyłam taką moją wersję tych bułeczek :).  Drożdżówki wyszły tak pyszne, że trudno się było od nich oderwać, a na samo wspomnienie ich smaku moje ślinianki zaczynają pracować na najwyższych obrotach ;). Bardzo polecam!


Składniki na około 15 – 16 drożdżówek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 325 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 50 g masła
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • ćwierć łyżeczki soli
Budyń:
  • 400 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżki mąki pszennej ( czubatej )
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej ( czubatej )
Ponadto:
  • 2 nieduże jabłka, najlepiej odmiany kwaskowej i miękkiej ( u mnie szara reneta )
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 60 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:

Ciasto:

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego mleka, wymieszać ( rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jajko roztrzepać w kubeczku.
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z cukrem, kardamonem i solą. Dodać jajko, letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko do połączenia i chwilę wyrabiać, następnie dodać roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( wyrabiać przez kilka minut ), które będzie odchodziło od rąk i od ścianek naczynia. Ciasto będzie się kleić, ale starać się nie dosypywać więcej mąki ( ciasto po wyrośnięciu zmieni nieco swoją konsystencję ).
Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 godziny ).

Budyń:

Odlać około 100 ml mleka, dodać do niego żółtka oraz obie mąki i zmiksować na gładką, bezgrudkową masę.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wanilią. Zdjąć z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i cały czas mieszając ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kruszonka:

Mąkę pszenną wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać roztopione masło, wymieszać, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę.


Formowanie bułeczek:

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 15 – 16 równych części ( około 64 g każda ), które uformować w zgrabne kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( około 30 minut ).

Po tym czasie dnem szklanki lub nóżką kieliszka w każdej bułeczce zrobić wgłębienie, prawie do samej blachy ( ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie ). W każde wgłębienie nałożyć budyń.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, a każdą ćwiartkę na mniejsze cząstki. Kawałki jabłek ułożyć na budyniu ( 2 – 3 kawałki na bułeczkę ).

Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.


Smacznego :).




12 komentarzy: