Pages

poniedziałek, 13 maja 2024

Ciasteczka z lemon curdem

 

Przepyszne kruche ciasteczka wypełnione lemon curdem, czyli boskim kremem cytrynowym :D Zamiast niego można wykorzystać po prostu gęsty dżem lub marmoladę, też będzie pysznie, ale dla mnie to właśnie z lemon curdem są numerem jeden! Są tak pyszne, że wprost nie można się od nich oderwać :D Polecam z całego serducha :)

Przepis, z moimi drobnymi modyfikacjami, pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Składniki na około 40 sztuk:

  • 320 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 180 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
  • 1 szklanka lemon curdu Z TEGO PRZEPISU lub ewentualnie gęsty dżem/marmolada
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę ( należy ucierać przez 5-6 minut na najwyższych obrotach miksera ). Dodać jajko i zmiksować do dokładnego połączenia. Dodać skórkę i sok z cytryny, zmiksować. Do masy maślanej dodać mąkę z proszkiem i zmiksować do połączenia składników ( na koniec można jeszcze ciasto zagnieść ręcznie ). 

Ciasto wstawić do lodówki na około 1 godzinę ( ciasto wstawiłam do lodówki w misce, w której było przygotowywane, miskę nakryłam folią spożywczą ).

Z dobrze schłodzonego ciasta odrywać kawałki i formować kulki - każda o wadze około 15-16 g. Odkładać je na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy pomiędzy ciasteczkami. Każdą kulkę lekko spłaszczyć, następnie zrobić wgłębienia niemal do samej blachy - wgłębienia robiłam korkiem od butelki, można też nakrętką. Wgłębienia wypełnić lemon curdem - około 1 łyżeczka na każde ciastko. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do lodówki na około 30-45 minut ( wówczas maślane ciasto stwardnieje i nie będzie się rozlewało w piekarniku ).

Ciasteczka piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut, do zarumienienia brzegów. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Wyglądają pięknie i pysznie. Skusiła bym się na kilka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam lemon curd, ale teraz na pewno się skuszę. ;) Dziękuję bardzo za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam lemon curd, a te ciasteczka wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają. Czuję ich zapach chętnie spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo je polecam, są naprawdę przepyszne 🙂

      Usuń
  5. Chętnie spróbuję takie zrobić. Dawno nie robiłam ciasteczek.

    OdpowiedzUsuń