czwartek, 4 maja 2023

Lemon Curd


Lemon curd - bardzo znany w świecie cukierniczym krem/budyń cytrynowy, o wszechstronnym zastosowaniu. Można go wykorzystać jako dodatek do owocowych deserów w pucharkach, nadzienie do tart i tartaletek, świetnie sprawdzi się w roli polewy na sernikach czy innych ciastach. Sama wykorzystywałam go już kilkukrotnie w swoich wypiekach ( np. W TYM PRZEPISIE ), a teraz recepturę na niego wrzucam jako osobny wpis, byście zawsze mogli bez problemu go odnaleźć ( zakładka "Inne" ). Na moim na blogu na pewno jeszcze nie raz pojawi się jakiś przepis z lemon curdem ( jeden z nich już wkrótce :D ), bo kocham cytrynowe klimaty, a ten krem jest przepyszny sam w sobie! Polecam :).

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • sok i skórka otarta z 3 średniej wielkości cytryn, wyszorowanych i sparzonych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, czubata
  • 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:

Jajka i  żółtka roztrzepać w garnuszku rózgą kuchenną. Dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier i wymieszać. Cały czas mieszając, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Zagotować i od momentu zagotowania gotować około 2 minuty ( nie zaprzestając mieszania ). Na koniec dodać olej i wymieszać. Krem całkowicie wystudzić, następnie przełożyć do słoiczka, zamknąć i włożyć do lodówki.

Lemon curd można przechowywać w lodówce do 7 dni.


Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Pierwszy raz o takim słyszę, a wygląda na naprawdę apetyczny! Chętnie spróbuje odtworzyć przepis u siebie w domu, mam nadzieje że dam radę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno się uda, nie jest trudny w przygotowaniu :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. A ja go nigdy nie próbowałam:D Lubię takie smaki więc koniecznie musze zrobić

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates