Pages

niedziela, 18 lutego 2018

Ciasteczka " samo zdrowie " :)


Te ciasteczka spokojnie mogę polecić wszystkim tym, którzy zdrowo się odżywiają i którzy ograniczają spożycie cukru, białej mąki oraz zwierzęcego tłuszczu. Nie zawierają one bowiem ani tego pierwszego, ani drugiego, a tłuszczu jest tu niewiele - to zaledwie ćwierć szklanki oleju rzepakowego ( który można zastąpić bardzo zdrowym olejem kokosowym ). Zamiast zwykłej mąki użyłam mąki kokosowej. Ostatnio eksperymentuję z wypiekami na bazie tej właśnie mąki. Nie jest to jednak mąka " łatwa ", jakkolwiek to brzmi...:). Przede wszystkim daje się jej dużo mniej niż mąki pszennej, gdyż chłonie więcej płynów. W internecie znalazłam informację, że odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej jest 1/3 szklanki mąki kokosowej. Jest to więc spora różnica w proporcjach, ale to sprawia, że mąka kokosowa jest bardzo wydajna, co nie pozostaje bez znaczenia jeśli weźmiemy pod uwagę jej cenę, gdyż do tanich nie należy. Wracając do ciastek - są naprawdę bardzo smaczne, a do tego sycące. Zawierają tylko naturalnie występujące w poszczególnych składnikach cukry, a dosładzają je jedynie rodzynki i uwierzcie, że zapewniają one wystarczający poziom słodkości :). Takie ciasteczka to wspaniałe źródło błonnika, na pewno będę częściej je piekła. Dodam jeszcze, że są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :).




Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych 'górskich'
  • 1 szklanka otrąb, dowolnych
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej ( lub 1 szklanka mąki pszennej )
  • 1 jajko
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub kokosowego
  • 100 g rodzynków
  • 100 g ulubionych orzechów, z grubsza posiekanych
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
  • opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka kardamonu mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Połączyć wszystkie suche składniki: płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Dodać rodzynki i orzechy, wymieszać.

Jajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym i olejem, wymieszać wszystko do połączenia.

Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Łyżką stołową nabierać porcje ciasta: 1 czubata łyżka ciasta - 1 ciastko, układać na blasze, w niezbyt dużych odstępach,  formując w miarę okrągłe placuszki i lekko je spłaszczając. Piec w temperaturze 180° C przez około 18 minut, aż brzegi ciasteczek będą lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać ( ciasteczka będą miękkie ), następnie przenieść na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Można przechowywać do 7 dni w szczelnie zamykanym pojemniku.


Smacznego :)









6 komentarzy:

  1. Witam. Czy mogę zamienić mąkę kokosową na ryżową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :). Każda mąka się tu sprawdzi, trzeba tylko wiedzieć ile należy jej dać, niestety nie wiem jak to jest z mąką ryżową, ale na pewno w sieci są na ten temat informacje :)

      Usuń
  2. czy mogą być zmielone wiórki kokosowe ? pozdrawiam rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale bardzo drobno zmielone. Proszę spróbować i podzielić się spostrzeżeniami :). Pozdrawiam

      Usuń
  3. dzień dobry! upiekłam ciasteczka dodając mąkę kokosową zamiast wiórków kokosowych zmielonych i muszę napisać, że są pyszne !rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  4. "Rodzynek" a nie "rodzynków", niewykształcona jednostko.

    OdpowiedzUsuń