Te ciasteczka spokojnie mogę polecić wszystkim tym, którzy zdrowo się odżywiają i którzy ograniczają spożycie cukru, białej mąki oraz zwierzęcego tłuszczu. Nie zawierają one bowiem ani tego pierwszego, ani drugiego, a tłuszczu jest tu niewiele - to zaledwie ćwierć szklanki oleju rzepakowego ( który można zastąpić bardzo zdrowym olejem kokosowym ). Zamiast zwykłej mąki użyłam mąki kokosowej. Ostatnio eksperymentuję z wypiekami na bazie tej właśnie mąki. Nie jest to jednak mąka " łatwa ", jakkolwiek to brzmi...:). Przede wszystkim daje się jej dużo mniej niż mąki pszennej, gdyż chłonie więcej płynów. W internecie znalazłam informację, że odpowiednikiem 1 szklanki mąki pszennej jest 1/3 szklanki mąki kokosowej. Jest to więc spora różnica w proporcjach, ale to sprawia, że mąka kokosowa jest bardzo wydajna, co nie pozostaje bez znaczenia jeśli weźmiemy pod uwagę jej cenę, gdyż do tanich nie należy. Wracając do ciastek - są naprawdę bardzo smaczne, a do tego sycące. Zawierają tylko naturalnie występujące w poszczególnych składnikach cukry, a dosładzają je jedynie rodzynki i uwierzcie, że zapewniają one wystarczający poziom słodkości :). Takie ciasteczka to wspaniałe źródło błonnika, na pewno będę częściej je piekła. Dodam jeszcze, że są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :).
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych 'górskich'
- 1 szklanka otrąb, dowolnych
- 1/3 szklanki mąki kokosowej ( lub 1 szklanka mąki pszennej )
- 1 jajko
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub kokosowego
- 100 g rodzynków
- 100 g ulubionych orzechów, z grubsza posiekanych
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
- opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka kardamonu mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Połączyć wszystkie suche składniki: płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Dodać rodzynki i orzechy, wymieszać.
Jajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym i olejem, wymieszać wszystko do połączenia.
Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Łyżką stołową nabierać porcje ciasta: 1 czubata łyżka ciasta - 1 ciastko, układać na blasze, w niezbyt dużych odstępach, formując w miarę okrągłe placuszki i lekko je spłaszczając. Piec w temperaturze 180° C przez około 18 minut, aż brzegi ciasteczek będą lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać ( ciasteczka będą miękkie ), następnie przenieść na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Można przechowywać do 7 dni w szczelnie zamykanym pojemniku.
Witam. Czy mogę zamienić mąkę kokosową na ryżową?
OdpowiedzUsuńOczywiście :). Każda mąka się tu sprawdzi, trzeba tylko wiedzieć ile należy jej dać, niestety nie wiem jak to jest z mąką ryżową, ale na pewno w sieci są na ten temat informacje :)
Usuńczy mogą być zmielone wiórki kokosowe ? pozdrawiam rysiaa
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, ale bardzo drobno zmielone. Proszę spróbować i podzielić się spostrzeżeniami :). Pozdrawiam
Usuńdzień dobry! upiekłam ciasteczka dodając mąkę kokosową zamiast wiórków kokosowych zmielonych i muszę napisać, że są pyszne !rysiaa
OdpowiedzUsuń"Rodzynek" a nie "rodzynków", niewykształcona jednostko.
OdpowiedzUsuń