Pages

piątek, 23 listopada 2018

Waniliowy sernik z jabłkami


Mega pyszny sernik! A na pewno jeden z najlepszych jakie jadłam :). Wspaniała waniliowa masa serowa, bardzo wilgotna i puszysta, smakowita warstwa jabłek i kruche, maślane ciasto. Na pewno posmakuje i Wam :). Bardzo polecam...wpisać go na listę świątecznych wypieków ;). 



Przepis, z moimi modyfikacjami ( przede wszystkim zmniejszona ilość cukru w masie serowej ) pochodzi STĄD.


Kruche ciasto:
  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 20 g smalcu, zimnego
  • 2 żółtka ( białka zachowujemy do masy serowej )
  • 85 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 4 jajka, żółtka i białka osobno
  • 100 g masła
  • 220 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 220 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 2 x 40 g )
  • ziarenka z jednej laski wanilii
Ponadto:
  • około 4 - 5 średnich jabłek 
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę masło wraz ze smalcem i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia; dokładnie wylepić nim jej spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia.


Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać ziarenka z laski wanilii, zmiksować.

Do masy maślanej dodawać porcjami śmietanę i miksować do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodawać po łyżce twaróg i ucierać. Na koniec wsypać przesiany proszek budyniowy i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną.

Białka - łącznie 6 - ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy serowej w 2 - 3 turach, delikatnie mieszając szpatułką.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Na jabłka wylać masę serową, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° - 180°C, piec przez około 50 minut. Środek sernika powinien być ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawiając w nim sernik do wystudzenia.


Wystudzony sernik można polukrować.


Smacznego :)





14 komentarzy: