Mega pyszny sernik! A na pewno jeden z najlepszych jakie jadłam :). Wspaniała waniliowa masa serowa, bardzo wilgotna i puszysta, smakowita warstwa jabłek i kruche, maślane ciasto. Na pewno posmakuje i Wam :). Bardzo polecam...wpisać go na listę świątecznych wypieków ;).
Przepis, z moimi modyfikacjami ( przede wszystkim zmniejszona ilość cukru w masie serowej ) pochodzi STĄD.
Kruche ciasto:
- 240 g mąki pszennej
- 100 g masła, zimnego
- 20 g smalcu, zimnego
- 2 żółtka ( białka zachowujemy do masy serowej )
- 85 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 4 jajka, żółtka i białka osobno
- 100 g masła
- 220 g kwaśnej śmietany 18 %
- 220 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 2 x 40 g )
- ziarenka z jednej laski wanilii
Ponadto:
- około 4 - 5 średnich jabłek
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę masło wraz ze smalcem i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia; dokładnie wylepić nim jej spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać ziarenka z laski wanilii, zmiksować.
Do masy maślanej dodawać porcjami śmietanę i miksować do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodawać po łyżce twaróg i ucierać. Na koniec wsypać przesiany proszek budyniowy i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną.
Białka - łącznie 6 - ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy serowej w 2 - 3 turach, delikatnie mieszając szpatułką.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Na jabłka wylać masę serową, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° - 180°C, piec przez około 50 minut. Środek sernika powinien być ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawiając w nim sernik do wystudzenia.
Wystudzony sernik można polukrować.
Smacznego :)
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodawać żółtka, jedno drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać ziarenka z laski wanilii, zmiksować.
Do masy maślanej dodawać porcjami śmietanę i miksować do połączenia po każdym dodaniu. Następnie dodawać po łyżce twaróg i ucierać. Na koniec wsypać przesiany proszek budyniowy i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną.
Białka - łącznie 6 - ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy serowej w 2 - 3 turach, delikatnie mieszając szpatułką.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na podpieczony kruchy spód. Na jabłka wylać masę serową, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170° - 180°C, piec przez około 50 minut. Środek sernika powinien być ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawiając w nim sernik do wystudzenia.
Wystudzony sernik można polukrować.
Smacznego :)
Mmm wygląda przepysznie :) dzisiaj wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam! :)
UsuńJak wyszedł ten sernik
UsuńDziś wieczór zabieram się za podobny ! :)
OdpowiedzUsuńWyglada mega :) na 1szy rzut oka az slinka leci
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
UsuńChyba się skuszę ! :)
OdpowiedzUsuńsernik połączony z jabłkami ? Dwa w jednym ? Super :D
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto !
OdpowiedzUsuńsernika z jabłkami to jeszcze nie jadłam :) brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńW środę piekę.Uwielbiam serniki i jabłeczniki i takie połączenie powinno być super 😊
OdpowiedzUsuńJak sernik
UsuńTeż spróbuję
OdpowiedzUsuń