Pages

czwartek, 17 stycznia 2019

Placki z jabłkami, puszyste i pyszne


Przepyszne placuszki, które mogłabym jeść i jeść ;). Puchate, mięciutkie, po prostu delicious! Pamiętajcie, aby wybrać do nich jabłka odmiany kwaskowej, z takimi placki są najsmaczniejsze. Wspaniałe na podwieczorek, kolację, śniadanie...mnie smakują nawet na zimno :). Bardzo polecam :).


Składniki:
  • 255 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 220 ml mleka
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie - cynamon, około pół łyżeczki
  • 4 średnie jabłka, najlepiej kwaśnej odmiany
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia ( ja mąkę z proszkiem przesiałam, jak do każdego ciasta ).

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, do momentu, aż staną się jaśniejsze i lekko napuszone ( nie trzeba długo ucierać, nie potrzeba nawet miksera, ja zrobiłam to drewnianą łyżką ). Dodać mleko, tłuszcz i cynamon ( jeśli używacie ), wymieszać rózgą kuchenną. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia składników i otrzymania bezgrudkowego ciasta.

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, a następnie w plasterki. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką.

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać je do ciasta.


Na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcje ciasta ( około 2 łyżki na jeden placuszek ) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony, na niezbyt dużym ogniu, do złoto-brązowego koloru. Usmażone placki odkładać na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Placki podawać oprószone cukrem pudrem lub jak lubicie :).


Smacznego :).







9 komentarzy:

  1. ale ładne racuszki wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wyglądają. Moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast maki przennej można użyć innej np. Migdałowa lub ryżowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Nie mam doświadczenia z takimi mąkami, nie wiem jak bardzo chłoną płyn, możliwe, że trzeba będzie dać więcej mleka. Ale warto poeksperymentować :).

      Usuń
  4. uwielbiam takie placuszki, najlepiej smakują z jabłkami i pudrem :)

    OdpowiedzUsuń