Pages

poniedziałek, 4 listopada 2024

Ciasto z żurawiną i orzechową kruszonką

 

Pyszne ucierane ciasto ze świeżą żurawiną i obłędnie chrupiącą orzechową kruszonką:) Jeśli wypatrzycie gdzieś świeżą żurawinę ( ja swoją kupiłam na straganie, ale bywa też w marketach - jesień to sezon na nią ), zróbcie sobie jej zapasik, bo świeża żurawina świetnie się mrozi, więc w każdej chwili  możecie mieć na stole takie pyszne ciacho :) A jeżeli żurawina była zbierana przed pierwszymi przymrozkami, wówczas nawet należy przemrozić ją w swoim zamrażalniku, aby pozbawić ją goryczki. Co do samego ciasta - jest puszyste, mięciutkie, podkręcone skórką z pomarańczy, która idealnie komponuje się z żurawiną, a kwaśny smak tej ostatniej świetnie równoważy słodycz ciasta i kruszonki. Niby zwykły ucieraniec, a jednak niezwykły :) Naprawdę trudno poprzestać na jednym kawałku. Bardzo polecam :)


Wpis powstał przy współpracy z firmą INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o., producenta mąki tortowej Pasja.


Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej Pasja
  • 190 g cukru
  • 180 g masła
  • 3 duże jajka
  • 180 g kwaśnej śmietany 18% lub 12%
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub mleka
  • skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 300 g żurawiny ( jeśli używamy mrożonej, należy wcześniej ją rozmrozić i doprowadzić do temperatury pokojowej )
Orzechowa kruszonka:
  • 135 g ulubionych orzechów, u mnie pół na pół pekan i laskowe
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 85 g zimnego masła
  • 95 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:

Zaczynamy od kruszonki:

Orzechy dość grubo posiekać.

W naczyniu wymieszać cukier, mąkę oraz cynamon. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i przesiekać wszystko razem np. specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć w kruszonkę ( kruszonkę można też wyrobić ręcznie ). Wymieszać z posiekanymi orzechami, odłożyć.


Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną, puszystą masę ( należy ucierać minimum 5-8 minut, na najwyższych obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym ciasto będzie lepiej wyrośnięte i lżejsze ). Następnie dodawać po jednym jajku, ucierając na średnich obrotach miksera po każdym dodaniu, do dokładnego połączenia ( na tym etapie ciasto będzie wyglądało na zwarzone, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy ). Dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietanę i zmiksować. Dodać skórkę i sok z pomarańczy ( lub mleko ), zmiksować.

Wsypać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką ( na tym etapie nie używamy już miksera! ), tylko do połączenia. Na koniec wmieszać żurawinę.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch ciasta równomiernie posypać orzechową kruszonką.

Piec w temperaturze 175°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub delikatnie polukrować.


Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Nigdy nie piekłam ciast z żurawiną. Będę musiała kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie. Skusiła bym się na kawałek

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto na jesienny dzień, żurawina i orzechy to świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wypróbuję przepis. Nie pisałam jeszcze takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń