Pyszne ucierane ciasto ze świeżą żurawiną i obłędnie chrupiącą orzechową kruszonką:) Jeśli wypatrzycie gdzieś świeżą żurawinę ( ja swoją kupiłam na straganie, ale bywa też w marketach - jesień to sezon na nią ), zróbcie sobie jej zapasik, bo świeża żurawina świetnie się mrozi, więc w każdej chwili możecie mieć na stole takie pyszne ciacho :) A jeżeli żurawina była zbierana przed pierwszymi przymrozkami, wówczas nawet należy przemrozić ją w swoim zamrażalniku, aby pozbawić ją goryczki. Co do samego ciasta - jest puszyste, mięciutkie, podkręcone skórką z pomarańczy, która idealnie komponuje się z żurawiną, a kwaśny smak tej ostatniej świetnie równoważy słodycz ciasta i kruszonki. Niby zwykły ucieraniec, a jednak niezwykły :) Naprawdę trudno poprzestać na jednym kawałku. Bardzo polecam :)
Wpis powstał przy współpracy z firmą INTERCHEMALL Zespół Młynów Jelonki Sp. z o.o., producenta mąki tortowej Pasja.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej Pasja
- 190 g cukru
- 180 g masła
- 3 duże jajka
- 180 g kwaśnej śmietany 18% lub 12%
- 3 łyżki soku z pomarańczy lub mleka
- skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 300 g żurawiny (jeśli używamy mrożonej, należy wcześniej ją rozmrozić i doprowadzić do temperatury pokojowej)
Orzechowa kruszonka:
- 135 g ulubionych orzechów, u mnie pół na pół pekan i laskowe
- 100 g cukru trzcinowego
- 85 g zimnego masła
- 95 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Zaczynamy od kruszonki:
Orzechy dość grubo posiekać.
W naczyniu wymieszać cukier, mąkę oraz cynamon. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i przesiekać wszystko razem np. specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć w kruszonkę (kruszonkę można też wyrobić ręcznie). Wymieszać z posiekanymi orzechami, odłożyć.
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną, puszystą masę (należy ucierać minimum 5-8 minut, na najwyższych obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym ciasto będzie lepiej wyrośnięte i lżejsze). Następnie dodawać po jednym jajku, ucierając na średnich obrotach miksera po każdym dodaniu, do dokładnego połączenia (na tym etapie ciasto będzie wyglądało na zwarzone, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy). Dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietanę i zmiksować. Dodać skórkę i sok z pomarańczy (lub mleko), zmiksować.
Wsypać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką (na tym etapie nie używamy już miksera!), tylko do połączenia. Na koniec wmieszać żurawinę.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wierzch ciasta równomiernie posypać orzechową kruszonką.
Piec w temperaturze 175°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub delikatnie polukrować.
Smacznego :)
Nigdy nie piekłam ciast z żurawiną. Będę musiała kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam to ciasto, jest pyszne :)
UsuńWygląda apetycznie. Skusiła bym się na kawałek
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPyszne ciasto na jesienny dzień, żurawina i orzechy to świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Ciacho jest przepychota :D
UsuńChętnie wypróbuję przepis. Nie pisałam jeszcze takiego ciasta.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i czekam na opinię jak smakowało :)
UsuńWygląda pysznie. Przepis pożyczam jestem pewna że w moim domu każdy polubi te ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na opinię jak wyszło i jak smakowało :)
UsuńCiast z żurawiną jeszcze nie piekłam. Wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuń