wtorek, 25 listopada 2025

Bienenstich (użądlenie pszczoły)

 

Bienenstich jest jednym z najbardziej znanych i lubianych niemieckich wypieków. To drożdżowe ciasto pieczone pod chrupiącą złotą warstwą miodowo-migdałowej glazury, która podczas pieczenia tworzy niezwykle apetyczną karmelową skorupkę. Ciasto po wystudzeniu przekłada się waniliowym kremem budyniowo-maślanym lub budyniowo-śmietankowym. Blaty drożdżowego ciasta są dość cienkie, ale takie właśnie mają być. To naprawdę bardzo smaczne i ciekawe w swojej teksturze ciasto, a do tego z prostych składników i pięknie prezentujące się na stole. Jednym słowem - musicie je zrobić! :)

wtorek, 18 listopada 2025

Dyniowe gofry drożdżowe

 

Przepyszne drożdżowe gofry z dodatkiem dyniowego puree :) Są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Obłędnie pachną cynamonem i mają taki piękny intensywny kolor! Wspaniale smakują polane syropem klonowym, choć ja zajadałam je z powidłami śliwkowymi :) Idealne na jesień, polecam!

poniedziałek, 3 listopada 2025

Oczy Carycy

 

Znane i lubiane ciasto teraz też na moim blogu :) Oczy Carycy to pyszny przekładaniec wykonany na ciekawym dwukolorowym biszkopcie, z kremem budyniowo-maślanym, biszkoptami nasączonymi w kawie, warstwą zielonej galaretki (choć występują też wersje z galaretką czerwoną) i wykończony czekoladową polewą. Ciasto jest trochę czasochłonne, ale na pewno nie jest trudne, choć może na takie wyglądać :) Biszkopt warto upiec dzień wcześniej - znacznie skraca to czas przygotowania już w dniu składania ciasta, a poza tym taki biszkopt lepiej się przekrawa. Ciasto wychodzi dość wysokie, jest podzielne, bardzo dobrze się kroi i uważam, że jest idealne na wszelkie rodzinne uroczystości. Bardzo polecam! :)

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates