wtorek, 25 listopada 2025

Bienenstich (użądlenie pszczoły)

 

Bienenstich jest jednym z najbardziej znanych i lubianych niemieckich wypieków. To drożdżowe ciasto pieczone pod chrupiącą złotą warstwą miodowo-migdałowej glazury, która podczas pieczenia tworzy niezwykle apetyczną karmelową skorupkę. Ciasto po wystudzeniu przekłada się waniliowym kremem budyniowo-maślanym lub budyniowo-śmietankowym. Blaty drożdżowego ciasta są dość cienkie, ale takie właśnie mają być. To naprawdę bardzo smaczne i ciekawe w swojej teksturze ciasto, a do tego z prostych składników i pięknie prezentujące się na stole. Jednym słowem - musicie je zrobić! :)

wtorek, 18 listopada 2025

Dyniowe gofry drożdżowe

 

Przepyszne drożdżowe gofry z dodatkiem dyniowego puree :) Są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Obłędnie pachną cynamonem i mają taki piękny intensywny kolor! Wspaniale smakują polane syropem klonowym, choć ja zajadałam je z powidłami śliwkowymi :) Idealne na jesień, polecam!

poniedziałek, 3 listopada 2025

Oczy Carycy

 

Znane i lubiane ciasto teraz też na moim blogu :) Oczy Carycy to pyszny przekładaniec wykonany na ciekawym dwukolorowym biszkopcie, z kremem budyniowo-maślanym, biszkoptami nasączonymi w kawie, warstwą zielonej galaretki (choć występują też wersje z galaretką czerwoną) i wykończony czekoladową polewą. Ciasto jest trochę czasochłonne, ale na pewno nie jest trudne, choć może na takie wyglądać :) Biszkopt warto upiec dzień wcześniej - znacznie skraca to czas przygotowania już w dniu składania ciasta, a poza tym taki biszkopt lepiej się przekrawa. Ciasto wychodzi dość wysokie, jest podzielne, bardzo dobrze się kroi i uważam, że jest idealne na wszelkie rodzinne uroczystości. Bardzo polecam! :)

sobota, 25 października 2025

Chlebek marchewkowo-bananowy

 

Wilgotny, bardzo aromatyczny słodki chlebek, z dodatkiem marchewki i bananów, wykonany na palonym maśle. Palone masło, to zdecydowanie jeden z moich ulubionych dodatków w cukiernictwie (choć wykorzystuje się je również do dań wytrawnych). Nadaje wypiekom wspaniałego orzechowego smaku i aromatu, a przygotowanie go jest bardzo proste. A wracając do chlebka - to moja propozycja na zbliżające się Halloween :) Myślę, że takie ciasto świetnie wpisuje się w atmosferę tego dnia. Przygotujecie go szybko i bez konieczności włączania miksera :) Chlebek wykończony jest pysznym kremem z serka kremowego i oprószony cynamonem, ale można udekorować go też np. cukrową posypką w halloweenowym klimacie. Bardzo polecam :)

środa, 17 września 2025

Brownie z batonikami Twix

 

Prawdziwa gratka dla każdego łasucha i wielbiciela czekolady :) Intensywnie czekoladowe, wilgotne brownie i ukryty w nim kultowy batonik! Całość wykonana na chrupiącym herbatnikowym spodzie. Dzięki takiemu połączeniu, każdy kęs jest ciekawym doznaniem, zarówno pod względem smaku jak i tekstur :) A samo brownie, jak każde brownie, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam! 

środa, 9 lipca 2025

Sernik na zimno z pianką i borówkami

 

Sernik na zimno z borówkami i pianką - lekki, orzeźwiający, idealny na lato! Jeśli szukacie deseru, który nie wymaga pieczenia, a jednocześnie zachwyca smakiem i wyglądem - ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Spód z herbatników, kremowa masa serowa z zatopionymi w niej soczystymi borówkami oraz delikatna pianka ze śmietanki i galaretki, tworzą iście letnią kompozycję. Świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, grille lub po prostu jako słodki dodatek do popołudniowej kawy. Bardzo polecam! :)

wtorek, 1 lipca 2025

Drożdżówki z serem i żurawiną

 

Drożdżówki w pomarańczowej nucie, z nadzieniem serowym z dodatkiem suszonej żurawiny. Puszyste i mięciutkie, po prostu pyszne. To ten rodzaj słodkich bułeczek, które smakują zawsze i wszędzie :) Polecam!

czwartek, 12 czerwca 2025

Ciasto z kremem Kinder i truskawkami

Wspaniałe kremowe ciasto z królującymi już wszędzie soczystymi truskawkami :) To kakaowy biszkopt, krem budyniowy i warstwa truskawek zatopionych w galaretce. Taki w zasadzie klasyk, choć z fajnym twistem, ponieważ krem budyniowy jest z dodatkiem batoników Kinder (tak uwielbianych przez dzieci, chociaż przyznam, że sama bardzo je lubię). Ciasto nie jest za słodkie, bardzo dobrze się kroi i wygląda atrakcyjnie :) Posmakuje i starszym i młodszym :) Bardzo polecam!

poniedziałek, 14 kwietnia 2025

Drożdżowa babka szpinakowa

Drożdżowa babka szpinakowa, to nic innego, jak klasyczna drożdżowa baba, tyle że z dodatkiem zmiksowanego szpinaku :) Szpinak nadaje jej pięknego zielonego koloru, dzięki czemu staje się bardzo wiosennym wypiekiem i wprost idealnie wpisującym się w wielkanocny klimat. A szpinaku oczywiście nie czuć w niej nic a nic :) Babka wychodzi bardzo puszysta, mięciutka i wilgotna, a z cytrynowym lukrem smakuje tak, że trudno się od niej oderwać. Jeżeli chcecie mieć na wielkanocnym stole coś klasycznego, ale w niebanalnym wydaniu, koniecznie postawcie na tę babkę :) Polecam!

niedziela, 16 marca 2025

Sernik waniliowy z limonkowym curdem

 

Czy myślicie już o wypiekach wielkanocnych? Tak wiem, to jeszcze ponad miesiąc, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by już teraz zapoznać się z przepisem, który będzie idealny na Wielkanoc właśnie i który, jestem pewna, totalnie Was zachwyci! :) Oto przepyszny waniliowy sernik z obłędnym limonkowym cudem! On naprawdę jest boski - baaardzo puszysty, wilgotny, pachnący wanilią. Limonkowy curd wspaniale podkręca smak i bardzo orzeźwia całość. Sprawia, że po prostu...chce się siegnąć po kolejny kawałek ;) Koniecznie wpiszcie ten sernik na listę świątecznych wypieków! Albo...zróbcie go sobie już teraz i powtórzcie na święta ;)

niedziela, 9 lutego 2025

Torcik z malinami i kremem advokatowym

 

Moja propozycja na walentynki - pyszny torcik z malinową frużeliną i kremem budyniowym z dodatkiem likieru Advokat. I jest to rzeczywiście TORCIK, nie tort - ma zaledwie 16 cm średnicy :) Ale uważam, że to porcja w sam raz dla dwojga; ja i moja druga połówka jedliśmy go przez 2 dni, czyli nie za krótko, by szybko nie tracić tej przyjemności, ale też nie za długo, by z kolei się nim - tym torcikiem - nie znudzić :) A torcik jest naprawdę przepyszny! Najbardziej smakowo wybijają się w nim maliny, natomiast krem advokatowy dodaje mu charakteru. Pyszny jest również tynk, którym obłożyłam tort - gwarantuję, że nie będziecie go odrzucać i razem z całym tortem zjecie go ze smakiem :D To co, zrobicie taki torcik dla siebie i ukochanej osoby? Obiecuję, że będziecie zadowoleni ;) Polecam! 

wtorek, 4 lutego 2025

Czekoladowe muffinki z wiśniami z syropu

 

Zapraszam Was dzisiaj na pyszne czekoladowe muffinki z dodatkiem wiśni z syropu, oblane polewą kakaową :) Brzmi pysznie? I tak jest! Muffinki wychodzą bardzo puszyste, mięsiste, mocno czekoladowe, a wiśnie z syropu nadają im dodatkowego sznytu. Możecie użyć tutaj wiśni z kompotu ( oczywiście bez pestek ), jeżeli nie macie tych w syropie. Ja mam kilka słoiczków takich wiśni własnoręcznie przygotowanych w sezonie na wiśnie :) Nadawać się będą też mrożone wiśnie, z tym, że te będą kwaśniejsze. Muffinki udekorowałam prostą i błyskawiczną w przygotowaniu polewą kakaową, która szybko zastyga i pięknie się błyszczy. A same muffinki też oczywiście są proste i szybkie, polecam! :)

wtorek, 28 stycznia 2025

Dyniowe oponki ( z piekarnika )

Oponki drożdżowe w wersji pieczonej :) Ale nie byle jakie oponki, bo z dodatkiem dyniowego puree, które nadaje im przepięknego, intensywnie pomarańczowego koloru :) Wykorzystałam do nich dyniowe puree wykonane i zamrożone jesienią. Oponki wyszły bardzo delikatne, bardzo puszyste, wprost rozpływające się w ustach. Ale nie byłyby tak dobre, gdyby nie jeden bardzo istotny element - panierka z cynamonowego cukru :) To ona sprawia, że te bułeczki są tak pyszne! Naprawdę trudno się od nich oderwać. Można oczywiście usmażyć je w głębokim tłuszczu, jak tradycyjne pączki, ale pieczona wersja też wymiata, słowo! Jeżeli w Waszym zamrażalniku również czeka na wykorzystanie dyniowe puree, nie zastanawiajcie się tylko zróbcie te oponki! Bardzo polecam :)

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates