poniedziałek, 28 października 2024

Dyniowa Zebra


Dyniowa Zebra, to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca uroczym wyglądem :) Przygotowujemy osobno ciasto dyniowe i osobno ciasto kakaowe, następnie wylewamy oba ciasta naprzemiennie do formy, jak w klasycznej Zebrze. Część dyniowa wzbogacona jest o skórkę z pomarańczy, co świetnie podkręca smak całego ciasta. Dyniowa Zebra wychodzi puszysta i wilgotna i naprawdę ciężko poprzestać jednym kawałku :D Możecie ją oblać polewą czekoladową! Idealne ciasto na jesień. Bardzo polecam :)


Ciasto dyniowe:
  • 170 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 2 duże jajka
  • 110 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 250 g puree z dyni ( opis wykonania znajduje się TUTAJ )
  • skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ćwierć łyżeczki soli
Ciasto kakaowe:
  • 130 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 40 g kakao
  • 2 duże jajka
  • 110 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 160 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ćwierć łyżeczki soli
Wykonanie:

Ciasto dyniowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z solą.

Puree z dyni wymieszać ze skórką z pomarańczy.

Jajka ( w całości ) ubić z cukrem oraz ekstraktem z wanilii na bardzo puszystą, jasną masę ( należy ubijać minimum 7 minut na najwyższych obrotach miksera ). Cienką strużką wlewać olej i ubijać na średnich obrotach miksera. Dodać puree z dyni i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia, ale nie dłużej. Odłożyć.


Ciasto kakaowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną oraz kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z solą.

Jajka ( w całości ) ubić z cukrem oraz ekstraktem z wanilii na bardzo puszystą, jasną masę ( jak przy cieście dyniowym ). Na średnich obrotach miksera cienką strużką wlewać olej. Dodać jogurt naturalny i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia, ale nie dłużej.


Keksówkę o wymiarach dolnych około 30x10 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Na środek formy wyłożyć 2 łyżki ciasta dyniowego, na to wyłożyć 2 łyżki ciasta kakaowego, następnie znowu 2 łyżki ciasta dyniowego i tak powtarzać wykładanie obu ciast, aż do ich wyczerpania. Na koniec można lekko poruszać foremką, by ciasto równomiernie się rozłożyło.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić w formie przez kilka minut, następnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.


Smacznego :)
 


3 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates