niedziela, 24 kwietnia 2016

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem


Kruche ciasto, kwaśny rabarbar i słodki budyń - jak dla mnie połączenie idealne! :). Ciasto bardzo smaczne i proste. Teraz kiedy w ogródkach i na straganach mamy już świeży rabarbar, takie ciasto to wręcz wypiek obowiązkowy. Gwarantuję, że umili weekendowe spotkanie ze znajomymi albo...majówkę, która zbliża się wielkimi krokami ;). Polecam.



Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich ( można zastąpić mąką )
  • 220 g masła, zimnego
  • 1 szklanka miałkiego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Nadzienie rabarbarowe:
  • 600 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu ( zamiast można dodać imbir lub kardamon )
Budyń:
  • 2 budynie waniliowe ( na 500 ml mleka )
  • 750 ml mleka
  • 100 g cukru
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Wymieszać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii oraz pokrojone w kosteczkę masło i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części - mniej więcej 60% i 40%. Większą część ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę; mniejszą część ciasta, owinięte folią spożywczą, włożyć do zamrażalnika.

Formę o wymiarach około 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto ( większa część ). Rozwałkować je na wielkość formy, następnie pomagając sobie wałkiem przenieść je do blaszki i wylepić dokładnie nim jej spód. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed samym pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika i podpiekać przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. 

 
Nadzienie rabarbarowe:

Rabarbar umyć i pokroić na 1 - 2 cm kawałki ( rabarbaru nie trzeba obierać ale oczywiście można to zrobić ). Rabarbar wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem.


Budyń:

Proszek budyniowy rozprowadzić dokładnie w około 0,5 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Zestawić z palnika i mieszając wlewać rozpuszczony proszek budyniowy. Zagotować ciągle mieszając.

 
Na podpieczony kruchy spód ( może być ciepły ) wyłożyć rabarbar, wyrównać. Na rabarbar wylać równomiernie gorący budyń. Na to zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta z zamrażalnika.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 
Smacznego :)



2 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates