niedziela, 4 czerwca 2017

Rolada Cappuccino


Puszysta i delikatna rolada biszkoptowa o smaku cappuccino :). Jak już nie raz wspominałam, wszelkie kawowe smaki, to moje smaki ;). Rolada jest łatwa i dość szybka w wykonaniu. Bardzo polecam :).


Biszkopt:
  • 135 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 dużych jajek
  • 180 g cukru
  • 3/4 szklanki proszku cappuccino o dowolnym smaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Krem:
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki proszku cappuccino o dowolnym smaku
Nasączenie:
  • 3 łyżki likieru kawowego wymieszanego z 3 łyżkami wody lub 3 łyżki mocnej, posłodzonej kawy wymieszanej z 3 łyżkami wódki
Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Dodać proszek do pieczenia i proszek cappuccino, wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia. Wlać wodę oraz sok z cytryny i zmiksować. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia. 

Płaską blachę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 40 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie oprószyć ją cukrem wanilinowym lub drobnym cukrem kryształem. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Krem:

Wszystkie składniki ubić razem do otrzymania sztywnego kremu. Nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zwarzył.
UWAGA: W przypadku śmietany kremówki 30%, polecam dodać zagęstnik do śmietany, tzw. śmietan fix.


Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto nasączyć przygotowanym ponczem. Następnie równomiernie rozsmarować krem. Zwinąć z powrotem w roladę. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
UWAGA: Można odłożyć 2 - 3 łyżki kremu i posmarować nim roladę z wierzchu, ja tak zrobiłam.
Po schłodzeniu roladę oprószyć kakao lub proszkiem cappuccino.


Smacznego :)



1 komentarze:

  1. Dobrze napisany i łatwy do przestrzegania przepis jest ważny dla każdego kucharza, aby upewnić się, że danie wyjdzie dobrze, bez nieoczekiwanych niespodzianek.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates