piątek, 16 marca 2018

Sernik kiwi na zimno


Pyszny serniczek na zimno z dodatkiem puree z kiwi. Wiem, nie wygląda jakby zawierał te zielone owoce...;). Intensywnie zielone puree z kiwi w połączeniu z masą serową, dało taki a nie inny efekt kolorystyczny :). Ale co tam kolor, najważniejszy jest smak. A ten na pewno Was nie zawiedzie; sernik jest lekki, nie za słodki, idealnie kremowy. Czyli taki jak lubię :). W związku z tym, że świeże owoce kiwi ( podobnie jak ananasa ) zawierają enzymy rozkładające kolagen, z którego składa się żelatyna, puree należy wcześniej gotować przez kilka minut. To daje gwarancję, że sernik stężeje i będzie idealny. Wierzch sernika udekorowałam plasterkami banana i zalałam galaretką cytrynową, ale może to być inny owoc i inny smak galaretki, wg uznania. Może skusicie się na wykonanie takiego sernika na nadchodzące święta wielkanocne? ;). Polecam :).


Składniki na masę serową:
  • 300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 100 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • 400 g kiwi ( waga po obraniu )
  • sok z połowy cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 18 g żelatyny ( 4,5 łyżeczki )
  • około 50 ml wody
Dodatkowo:
  • okrągłe biszkopty
  • galaretka cytrynowa
  • 1 - 2 banany do wyłożenia na wierzch
Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( ułatwi to uwolnienie gotowego sernika z obręczy tortownicy ). Na spodzie formy ułożyć biszkopty.


Masa serowa:

Żelatynę zalać wodą do pokrycia, odstawić na około 10 minut do napęcznienia.

Kiwi obrać, pokroić w plasterki i zmiksować blenderem na gładkie puree. Puree umieścić w garnuszku, wymieszać z sokiem z cytryny, postawić na palniku i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować przez około 5 minut. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Puree z kiwi odstawić do całkowitego wystudzenia.

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić.

Twaróg i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić twaróg, serek mascarpone oraz cukier puder, zmiksować do połączenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, włożyć do lodówki. Do sera dodać całkowicie wystudzone puree z kiwi ( nie trzeba czekać aż zacznie tężeć ), zmiksować. W tym momencie należy spróbować masy i jeżeli okaże się dla Was mało słodka, dosypać cukru pudru, do smaku - ilość wg upodobań. Dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia.

Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

Po tym czasie na wierzchu sernika ułożyć plasterki banana. Zalać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.


Smacznego :)








2 komentarze:

  1. Wygląda... obłędnie! Widać, że masa jest puszysta i delikatna.. musiało super smakować. Z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates