piątek, 24 stycznia 2020

Orzechowe ciasto z wiśniami, czekoladą i cynamonową kruszonką


Zabierając się za to ciasto zastanawiałam się czy to w ogóle może smakować - orzechy laskowe, wiśnie i cynamon w jednym wypieku? No i do tego czekolada, ale czekolada pasuje chyba do wszystkiego..;). Moje obawy okazały się niesłuszne, bo ciasto wyszło pyszne. Naprawdę mocno orzechowe, wilgotne, z kwaskowymi wiśniami, które przełamują słodycz ciasta. Takie trochę bardziej jesienne niż zimowe :). Orzechy laskowe można wymienić na włoskie, ale wiadomo, że smak ciasta będzie wówczas inny. Można też zamiast wiśni użyć jabłek, one również świetnie tu będą pasować. Bardzo polecam na weekend :).




Składniki:
  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g masła
  • 180 g zmielonych orzechów laskowych
  • 130 g drobnego brązowego cukru
  • 3 duże jajka
  • 70 g czekolady gorzkiej lud deserowej, posiekanej
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g wiśni + 1 łyżka mąki pszennej ( w przypadku mrożonych - waga po rozmrożeniu i odsączeniu soku )
Kruszonka cynamonowa:
  • 65 g mąki pszennej
  • 30 g cukru ( u mnie brązowy )
  • 40 g masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:

Mrożone wiśnie należy wcześniej ( najlepiej na noc ) przełożyć na sitko i pozostawić do rozmrożenia. Przed pieczeniem należy dodatkowo osuszyć je na ręczniku papierowym.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy ( mikserem ręcznym należy ucierać około 10 minut ). Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki oraz zmielone orzechy i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz wiśnie oprószone mąką i wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia - samo dno. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wysypać cynamonową kruszonkę ( opis wykonania poniżej ). Piec przez około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. 


Kruszonka cynamonowa:

Masło roztopić.

W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier i cynamon. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.



Smacznego :)



7 komentarze:

  1. Same pyszności, narobiłaś mi ochoty na takie ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta kruszonka jest najlepsza! ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam to ciasto i było przepyszne. Wygląda pięknie a poza tym rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂 Dziękuję za komentarz, pozdrawiam 🙂

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates