wtorek, 4 maja 2021

Ciasto szampańskie

 


Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia :). Na samym spodzie mamy podłużne biszkopty ( można też użyć okrągłych ), na biszkoptach warstwa pokrojonych w kostkę brzoskwiń zalanych galaretką, następnie kakaowe herbatniki z kakaowym kremem pomiędzy nimi, a na wierzchu polewa czekoladowa. Ciasto przed podaniem musi leżakować przynajmniej całą noc, aby zarówno biszkopty jak i herbatniki zmiękły, ale tak naprawdę najlepiej smakuje na trzeci dzień, kiedy wszystko się ze sobą porządnie "przegryzie", dlatego warto przygotować je nawet z dwudniowym wyprzedzeniem. Ciasto jest dość lekkie, nie za słodkie, w sam raz na cieplejsze dni :). Polecam :).

Przepis pochodzi z bloga Przepisy Joli.


Składniki:
  • opakowanie podłużnych biszkoptów - około 200 g
  • duża puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym + 500 ml wody
  • herbatniki kakaowe ( zużyłam mniej więcej 1,5 opakowania, przy czym opakowanie miało 250 g, były to około 34 sztuki )
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru ( lub więcej, do smaku )
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Wykonanie:

Przygotować formę o wymiarach dolnych około 21x31 cm - wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce do momentu, aż zacznie tężeć.

Na spodzie formy ułożyć biszkopty. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w kostkę, następnie rozłożyć je na biszkoptach ( przed wyłożeniem brzoskwiń, można lekko nasączyć biszkopty syropem z puszki ). Na brzoskwinie wylać tężejącą galaretkę - galaretka powinna być wyraźnie ścinająca się. Na galaretce ułożyć warstwę herbatników.

W naczyniu umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder, kakao oraz ekstrakt z wanilii. Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu. Gotowy krem wyłożyć na herbatniki, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na około 30 minut.


Polewa czekoladowa:

Obie czekolady posiekać. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzać do wrzenia, Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej polewy. Polewę studzić przez kilka minut często mieszając, następnie wylać ją na wierzch ciasta i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.


Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Świetny nowy przepis. Ciasto wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo apetycznie! ❤️ Będzie idealne na jutrzejsze imieniny babci :) właśnie jestem w trakcie przyrządzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i czekam na komentarz jak smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates