Pyszne jesienne ciasto, z dodatkiem puree dyniowego, któremu zawdzięcza swój piękny kolor oraz skórki z pomarańczy, której to z kolei zawdzięcza bogaty aromat i smak :). Całość wspaniale uzupełnia suszona żurawina oraz orzechowa kruszonka z dodatkiem cynamonu ( nie rezygnujcie z niej, jest taka pyyyszna :) ). Ciasto jest miękkie i bardzo wilgotne, długo utrzymuje świeżość. W wykonaniu jest bardzo proste i szybkie. Idealny wypiek na jesienną aurę. Polecam z całego serca :).
Przepis zaczerpnięty ze strony Mała Cukierenka.
Puree z dyni:
Niedużą dynię umyć i przekroić na pół, następnie wydrążyć łyżką środek z nasionami. Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 25-30 minut, do momentu, aż dynia będzie miękka ( widelec będzie bez oporu wchodził w miąższ ).
UWAGA: Podany czas pieczenia dyni jest orientacyjny; jego długość zależy od rodzaju użytej dyni i od wielkości kawałków. Należy po prostu kontrolować ten proces, sprawdzając co jakiś czas stopień miękkości.
Upieczoną dynię odłożyć do wystudzenia, następnie zdjąć skórkę i zmiksować np. blenderem na gładkie puree. Jeśli puree będzie bardzo wodniste, należy odsączyć nadmiar wody np. przy pomocy gazy ( puree jednak nie może być suche ).
UWAGA: Do przepisu potrzebne będzie 350 g dyniowego puree. Resztę można przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić i wykorzystać w przyszłości do innych przepisów ( dla ułatwienia polecam podzielić puree na mniejsze porcje ).
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 200 ml oleju rzepakowego
- 350 g puree z dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
- 120 g suszonej żurawiny
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 3,5 łyżki cukru trzcinowego
- 60 g masła
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 garście orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
Wykonanie:
Kruszonka:
Masło roztopić. W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier i cynamon. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę. Dodać orzechy i wymieszać.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać i wymieszać. Dodać sól i cynamon, wymieszać. Do suchych składników dodać żurawinę, wymieszać.
Do naczynia wbić jajka, dodać cukier oraz olej i ucierać na średnich obrotach miksera przez około 3 minuty. Dodać puree z dyni i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki wymieszane z żurawiną i wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie.
Ciasto przelać do keksówki o wymiarach dolnych około 30x10 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Na wierzch wysypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 60-70 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzić w formie przez około 15 minut, następnie wyjąć z formy i przełożyć na kratkę, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
Pyszne dyniowe ciasto. Z kruszonką jak najbardziej. :)
OdpowiedzUsuń