niedziela, 26 marca 2023

Bułeczki czosnkowe

 

Puszyste, mięciutkie, obłędnie pachnące czosnkowo-ziołowym masełkiem...Takie są te bułeczki! A do tego uroczo się prezentują :). Wspaniały dodatek do np. sałatki, mięs z grilla czy jako samodzielna przekąska. Upieczcie je i pozwólcie, by Waszą kuchnię wypełnił nieziemski zapach czosnku i masła... Bardzo polecam!


Składniki na 15 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna chlebowa typ 750
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 10 g cukru
  • 40 g masła
  • 325 ml mleka
  • 1jajko
  • 1 łyżeczka soli ( 6 g )
  • 10 g mleka w proszku
Nadzienie:
  • 70 g miękkiego masła
  • około 8 ząbków czosnku ( jeżeli ząbki czosnku są duże, to można dać mniej, choć ja uważam, że im więcej tym lepiej :))
  • 2-3 łyżeczki świeżej lub suszonej natki pietruszki
  • duża szczypta soli
Dodatkowo:
  • 1jajko, do posmarowania bułeczek
Wykonanie:

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 10 g cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.


W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajko, mleko w proszku oraz wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się kleić, ale nie należy dosypywać więcej mąki ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.


Nadzienie:

Czosnek drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze. Przełożyć do miseczki, dodać pozostałe składniki i rozgnieść widelcem do otrzymania jednolitej masy. 
Nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem.


Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić ( odgazować ). Podzielić na 15 równych części i z każdej uformować zgrabną kuleczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Po tym czasie ostrym nożem lub - polecam tę opcję - ostrymi nożyczkami, w każdej bułeczce zrobić głębokie nacięcia, minimum do połowy. Nacięcia zrobić "na krzyż". Następnie w te nacięcia wcisnąć nadzienie.


Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone bułeczki studzić na kratce.


Smacznego :)



18 komentarze:

  1. Są urocze i na pewno pyszne :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pieczywo czosnkowe. Dawno nie robiłam takich bułeczek

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglądają a jak smakują napiszę jak zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś dla mnie, gdyż uwielbiam wszelkie wypieki z czosnkiem. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że nie tylko ja mam słabość do pieczywa z dodatkiem czosnku. Te bułeczki wyglądają bardzo apetycznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie prezentują się te bułeczki. <3 Warto zrobić, bo to na pewno lepsza opcja niż kupcze.

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama jeszcze takich nie robiłam. Będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zachęcam :) W wykonaniu są bardzo proste :)

      Usuń
  8. Bardzo lubie pieczywo czosnkowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, te buleczki wyglądają pięknie! Dodane do listy Wielkanocnych wypieków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zapraszam również na mój Instagram, tam w rolce pokazuję ich wykonanie :D Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates