środa, 24 kwietnia 2024

Ciasto z musem z rabarbaru

 

Pyszne i pięknie prezentujące się wiosenne ciasto, które smakuje każdemu :) I to pomimo tego, że mamy tu szpinakowy biszkopt...;) Ale oczywiście szpinaku nie czuć w nim wcale, za to kolor jaki ów szpinak daje jest po prostu obłędny! Tak soczystą i wręcz bijącą po oczach zieleń uzyskacie dzięki świeżemu szpinakowi. Natomiast mus rabarbarowy, to jeden z pyszniejszych musów jakie jadłam :) Przyjemnie kwaskowy idealnie komponuje się ze słodkim biszkoptem. Ciasto jest lekkie, świetnie się kroi i jest prawdziwą ozdobą stołu :) Polecam!


Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 140 g cukru
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( pół szklanki )
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus rabarbarowy:
  • 650 g rabarbaru - waga samych łodyg, bez liści i końcówek
  • 120 g cukru lub więcej, do smaku
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub najlepiej rabarbarowej
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
Nasączenie:
  • sok z połowy cytryny + 1 łyżka wody + 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 
  • 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. śmietan-fixu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • opcjonalnie - garść pistacji, posiekanych
Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Szpinak zmiksować/zblendować z olejem na gładką papkę.

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po kolei żółtka, ubijając do połączenia po każdym dodaniu. Dodać papkę szpinakową i zmiksować do połączenia. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 21x31 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić przez kilka minut w formie, następnie wyjąć z formy i delikatnie odkleić papier do pieczenia. Biszkopt pozostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na kratce do studzenia wypieków. 

Biszkopt powinien mieć wysokość maksymalnie 2,5cm, dlatego jeżeli jest wyższy, należy odkroić z niego wierzch tak, by uzyskać pożądaną wysokość. Jeśli biszkopt wyrósł do odpowiedniej wysokości, wystarczy delikatnie zdjąć z niego przypieczoną skórkę ( mus będzie wówczas lepiej trzymał się biszkoptu ).

Tak przygotowany biszkopt umieścić w formie, w której się piekł lub najlepiej w rancie cukierniczym. Nasączyć go sokiem z cytryny wymieszanym z wodą oraz cukrem.


Mus rabarbarowy:

Umyty i pokrojony na kawałki rabarbar umieścić w garnuszku wraz z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Zagotować i gotować na niewielkim ogniu, często mieszając, do rozpadnięcia się rabarbaru. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Do gorącego musu rabarbarowego wsypać galaretkę i wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia. W tym momencie skosztować musu i jeżeli wciąż będzie zbyt kwaśny dosypać więcej cukru. Rabarbarowy mus odstawić do całkowitego wystudzenia ( do temperatury pokojowej ).

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do wystudzonego musu rabarbarowego dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i wymieszać, następnie tak rozrzedzony mus rabarbarowy przelać do ubitej śmietanki i zmiksować na niskich obrotach miksera lub wymieszać delikatnie rózgą kuchenną, do połączenia.

Mus rabarbarowy przelać na biszkopt i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu, najlepiej na całą noc.


Dodatkową śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Na schłodzone ciasto wyszprycować rozetki z ubitej śmietany - dla ułatwienia można najpierw podzielić ciasto na równe kostki, "rysując" nożem linie na stężałym musie. Dodatkowo ciasto można udekorować drobno posiekanymi pistacjami.

Ciasto przechowywać w lodówce.


Smacznego :)


5 komentarze:

  1. Ciacho wygląda przepięknie. Już sam kolor nadaje jemu zdrowego - fit wyglądu ;) Nigdy nie pomyślałam o tym, aby dodać szpinak do biszkoptu! Rabarbar z kolei kojarzy mi się z latem, także na pewno zapiszę sobie przepis na cieplejsze dni, jestem przekonana, że zrobi wrażenie nie tylko wyglądem, ale i smakiem! Osobiście lubię kwaśne, także chyba dodam trochę więcej cytryny, może dzięki temu będzie bardziej odświeżające.

    Dziękuję za inspirację! Bardzo kreatywna propozycja. Jestem pewna, że będzie efekt WOW.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za przemiły komentarz :) Tak, ciasto jest bardzo smaczne, a największą robotę robi w nim właśnie ten mus rabarbarowy. Bo biszkopt smakuje całkiem zwyczajnie, za to nietuzinkowo wygląda :) Owszem, można nasączyć go większą ilością soku z cytryny, choć i tak jest wilgotny, bo zawiera olej. A jeśli lubisz kwaśne, to mus zdecydowanie Cię usatysfakcjonuje, bo on wychodzi bardzo kwaskowy :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Ekstra na pewno spróbuję. Dawno nie jadłam rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka. Jak tylko znajdę czas to spróbuję powtórzyć ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł na wiosenne ciasto! Wygląda nie tylko pięknie, ale też bardzo apetycznie. Nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates