Drożdżówki w pomarańczowej nucie, z nadzieniem serowym z dodatkiem suszonej żurawiny. Puszyste i mięciutkie, po prostu pyszne. To ten rodzaj słodkich bułeczek, które smakują zawsze i wszędzie :) Polecam!
Składniki na 12 sztuk:
- 500 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 250 ml letniego mleka
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80 g miękkiego masła
- skórka otarta z pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
- szczypta soli
Nadzienie serowe z żurawiną:
- 400 g twarogu półtłustego lub tłustego w kostce
- 1 żółtko
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 40 g miękkiego masła
- opcjonalnie - 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (jeśli masa serowa wyda się zbyt rzadka)
- 65 g suszonej żurawiny + 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
Lukier:
- 130 g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży, w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać żółtko, jajko, otartą skórkę z pomarańczy oraz wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodawać po kawałku miękkie masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Nadzienie serowe:
W małym garnuszku podgrzać sok z pomarańczy i zalać nim żurawinę. Odstawić na około godzinę, aż żurawina wchłonie sok (jeżeli po tym czasie żurawina nie wchłonie całego soku, odcedzić ją na sitku i osuszyć).
Twaróg zmielić, np. blenderem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać do dokładnego połączenia. Dodać nasączoną żurawinę i wymieszać.
Formowanie drożdżówek:
Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią i jeszcze przez chwilę wyrabiać.
Ciasto podzielić na 12 równych części (około 78 g każda), które uformować w zgrabne kulki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, każdą lekko spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Po tym czasie dnem szklanki lub nóżką kieliszka w każdej bułeczce zrobić wgłębienie, prawie do samej blachy (ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie). W każde wgłębienie nałożyć 1 pełną łyżkę nadzienia serowego. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 20-23 minuty. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do studzenia wypieków, wystudzić.
Lukier:
Cukier puder oraz sok z pomarańczy umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli jest zbyt rzadki, lub soku z pomarańczy - jeśli jest zbyt gęsty.
Gotowym lukrem polukrować wystudzone drożdżówki.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz