wtorek, 16 grudnia 2025

Sernik z musem z suszonych śliwek

 

Przed Wami fantastyczny sernik, który swoim smakiem idealnie wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat :) Wykonany jest na spodzie z korzennych ciasteczek, a kremowa masa serowa skrywa aromatyczny mus z suszonych śliwek, wierzch natomiast wieńczy polewa czekoladowa. Do masy serowej użyłam ciemnego cukru trzcinowego muscovado, który istotnie wpływa na jej smak i kolor. Ze zwykłym białym cukrem masa serowa będzie smakować jak najzwyklejsza masa serowa w klasycznym serniku, ale oczywiście można takiego użyć (tak jak i innego cukru trzcinowego, ważne tylko aby był drobny). Jeśli jesteście gotowi na mniej tradycyjny, ale równie pyszny sernik świąteczny, koniecznie wypróbujcie ten przepis! :)


Sernik można upiec w kąpieli wodnej lub z parą, dzięki czemu będzie bardziej kremowy.

Mus z suszonych śliwek:

  • 250 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego demerara
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
Spód:
  • 260 g ciastek korzennych
  • 65 g masła
Masa serowa:
  • 700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 170 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
  • 16 g cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 30 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
  • 80 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Wykonanie:

Mus z suszonych śliwek:

Śliwki, cukier, sok pomarańczowy, sok z cytryny oraz wodę umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować przez około 10-15 minut, aż śliwki wchłoną większość płynu. Na koniec dodać cynamon.

Śliwki zblendować na gładki mus. Gdyby mus wyszedł zbyt gęsty, dodać około 50 ml soku pomarańczowego lub wody i wymieszać. Mus powinien mieć konsystencję zbliżoną do Nutelli. Mus odstawić do wystudzenia.


Spód:

Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm – spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło roztopić. Ciastka zmielić, np. w blenderze i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Masę ciasteczkową przesypać do przygotowanej formy, wyrównać i wklepać w jej spód oraz rant na wysokość około 2 cm. 

Tak przygotowany ciasteczkowy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej (spód powinien się lekko przestudzić).


Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka z cukrem zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia lub roztrzepać rózgą kuchenną.
UWAGA: Cukier muscovado jest wilgotny, w związku z czym zbija się w grudki, dlatego najlepiej masę jajeczną przetrzeć przez gęste sitko.

W naczyniu umieścić twaróg, serek mascarpone, wanilię, mąkę pszenną oraz masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Połowę masy serowej przelać na podpieczony spód, następnie wyłożyć mniej więcej 1/3 musu śliwkowego – wykładać małą łyżeczką, kupkami, nieregularnie, na całej powierzchni masy serowej. Na to wylać drugą połowę masy serowej i w ten sam sposób wyłożyć pozostały mus śliwkowy.

Piec w temperaturze 160°C przez około 50 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem, zwłaszcza na środku. 

Wyłączyć piekarnik i odczekać około 20 minut, następnie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia lub na całą noc.


Polewa czekoladowa:

Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.

W garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę prawie do wrzenia (zdjąć z ognia, gdy przy brzegach garnuszka pojawią się pierwsze bąbelki). Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odczekać chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzić często mieszając.

Polewę wylać na schłodzony sernik i rozprowadzić równą warstwą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy. 

Przed podaniem można dodatkowo udekorować pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.

Przechowywać w lodówce, choć zimą wystarczy inne chłodne miejsce.


Smacznego :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates