Przed Wami fantastyczny sernik, który swoim smakiem idealnie wpisuje się w bożonarodzeniowy klimat :) Wykonany jest na spodzie z korzennych ciasteczek, a kremowa masa serowa skrywa aromatyczny mus z suszonych śliwek, wierzch natomiast wieńczy polewa czekoladowa. Do masy serowej użyłam ciemnego cukru trzcinowego muscovado, który istotnie wpływa na jej smak i kolor. Ze zwykłym białym cukrem masa serowa będzie smakować jak najzwyklejsza masa serowa w klasycznym serniku, ale oczywiście można takiego użyć (tak jak i innego cukru trzcinowego, ważne tylko aby był drobny). Jeśli jesteście gotowi na mniej tradycyjny, ale równie pyszny sernik świąteczny, koniecznie wypróbujcie ten przepis! :)
Sernik można upiec w kąpieli wodnej lub z parą, dzięki czemu będzie bardziej kremowy.Mus z suszonych śliwek:
- 250 g suszonych śliwek
- 1 łyżka cukru trzcinowego demerara
- 100 ml soku pomarańczowego
- 100 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Spód:
- 260 g ciastek korzennych
- 65 g masła
Masa serowa:
- 700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 170 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
- 16 g cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka
- 30 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
- 80 g czekolady deserowej
- 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Wykonanie:
Mus z suszonych śliwek:
Śliwki, cukier, sok pomarańczowy, sok z cytryny oraz wodę umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować przez około 10-15 minut, aż śliwki wchłoną większość płynu. Na koniec dodać cynamon.
Śliwki zblendować na gładki mus. Gdyby mus wyszedł zbyt gęsty, dodać około 50 ml soku pomarańczowego lub wody i wymieszać. Mus powinien mieć konsystencję zbliżoną do Nutelli. Mus odstawić do wystudzenia.
Spód:
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm – spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić. Ciastka zmielić, np. w blenderze i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Masę ciasteczkową przesypać do przygotowanej formy, wyrównać i wklepać w jej spód oraz rant na wysokość około 2 cm.
Tak przygotowany ciasteczkowy spód podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika i odłożyć na czas przygotowywania masy serowej (spód powinien się lekko przestudzić).
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka z cukrem zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia lub roztrzepać rózgą kuchenną.
UWAGA: Cukier muscovado jest wilgotny, w związku z czym zbija się w grudki, dlatego najlepiej masę jajeczną przetrzeć przez gęste sitko.
W naczyniu umieścić twaróg, serek mascarpone, wanilię, mąkę pszenną oraz masę jajeczną i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Połowę masy serowej przelać na podpieczony spód, następnie wyłożyć mniej więcej 1/3 musu śliwkowego – wykładać małą łyżeczką, kupkami, nieregularnie, na całej powierzchni masy serowej. Na to wylać drugą połowę masy serowej i w ten sam sposób wyłożyć pozostały mus śliwkowy.
Piec w temperaturze 160°C przez około 50 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty przy dotyku patyczkiem, zwłaszcza na środku.
Wyłączyć piekarnik i odczekać około 20 minut, następnie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia lub na całą noc.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce.
W garnuszku podgrzać śmietankę kremówkę prawie do wrzenia (zdjąć z ognia, gdy przy brzegach garnuszka pojawią się pierwsze bąbelki). Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odczekać chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy czekoladowej. Lekko przestudzić często mieszając.
Polewę wylać na schłodzony sernik i rozprowadzić równą warstwą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.
Przed podaniem można dodatkowo udekorować pokruszonymi ciasteczkami korzennymi.
Przechowywać w lodówce, choć zimą wystarczy inne chłodne miejsce.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz