niedziela, 12 czerwca 2016

Konfitura z płatków róży


Jeśli tylko macie w swoim ogrodzie pachnącą różę, albo jeśli ma ją ktoś z Waszej rodziny/znajomych i chętnie się nią z Wami podzieli - nie zastanawiajcie się długo tylko zakasajcie rękawy i wyczarujcie sobie taką pyszną, przepięknie pachnącą konfiturę! :). Co prawda wymaga pewnego nakładu pracy - zebranie kwiatów, pozbycie się białych części płatków, które nadają goryczki i najważniejsze - dokładnego utarcia w makutrze ( tak tak, nie mikserem :) ), ale satysfakcja i radość z takiej własnoręcznie przygotowanej konfitury rekompensuje włożony wysiłek :). A pączki z takim nadzieniem...mmm, poezja :). Ja na pewno nie zamierzam z tym czekać do Tłustego Czwartku :).


Składniki:
  • płatki pachnących róż ( im więcej tym lepiej )
  • cukier
  • sok z cytryny
Wykonanie:

Płatki róż delikatnie oczyścić - można je przepłukać wodą i rozłożyć na blacie aby wyschły. Ja pominęłam ten etap. Usunęłam tylko brzydsze płatki.

Z płatków odciąć/oderwać ich białą podstawę ( widoczna na zdjęciu głównym ), która nadaje goryczki. Najszybciej i najwygodniej zrobić to nożyczkami - odrywać z róży po kilka/kilkanaście płatków na raz i odcinać białe części.

Tak przygotowane płatki zważyć. Następnie zważyć 2 razy więcej cukru niż wynosi waga płatków. U mnie było dokładnie 312 g płatków, więc cukru wyszło 624 g.

Płatki umieścić w makutrze. Wsypać cukier, dodać sok z cytryny ( u mnie sok z połowy dużej cytryny ). Ucierać drewnianą pałką ( inaczej - kulą ), aż płatki uzyskają konsystencję marmolady a cukier będzie dokładnie roztarty. Można użyć cukru pudru, łatwiej wówczas będzie go rozetrzeć. 

Dokładnie utartą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć. Przechowywać w lodówce. 

Słoiczków z konfiturą nie trzeba pasteryzować, ale można to zrobić. Bez pasteryzowania również wytrzyma długie miesiące, nawet pół roku ( niektóre źródła podają, że nawet dłużej ).

 
Zastosowanie: do przeróżnych wypieków i deserów, jako nadzienie do pączków, albo...do wyjadania prosto ze słoiczka :)))


Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates