środa, 24 stycznia 2024

Rolada biszkoptowa w serduszka

 

Rolada biszkoptowa ze wzorkiem w kształcie serduszek :) To moja pierwsza tego typu. Ale na pewno nie ostatnia, bo zrobienie takiej rolady we wzorki wcale nie jest trudne, a efekt wizualny robi wrażenie :) Samo ciasto biszkoptowe jest tu bardzo pulchne, delikatne, a jednocześnie elastyczne. A przygotowuje się je znacznie szybciej i łatwiej niż tradycyjny biszkopt. Przełożenie rolady, to po prostu bita śmietana i domowy dżem wiśniowy. Prosto, ale pysznie! Rolada w serduszka będzie idealnym deserem na Walentynki, może przygotujecie ją dla kogoś w prezencie? Gwarantuję, że obdarowana osoba będzie zachwycona :)


Składniki na ciasto na serduszka*:

  • 10 g mąki pszennej
  • 10 g cukru pudru
  • 10 g miękkiego masła
  • 10 g białka jajek
  • czerwony lub różowy barwnik spożywczy w żelu
Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 5 dużych jajek
  • 75 g cukru
  • 90 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g oleju roślinnego
  • 70 g mleka
Przełożenie rolady:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru, lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie - opakowanie zagęstnika do śmietany ( ja użyłam, ale nie jest konieczny )
  • kilka łyżek dżemu wiśniowego lub innego ulubionego ( ważne, aby był gęsty )
Wykonanie:

Ciasto na serduszka:

Mąkę pszenną, cukier puder, masło oraz białka umieścić w naczyniu i utrzeć lub krótko zmiksować do powstania jednolitej masy. Dodać barwnik spożywczy i wymieszać. Kolor masy powinien być intensywny. 

Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, w którym odciąć róg tak, aby powstał nieduży otwór - na kilka milimetrów. Można też użyć mocnego woreczka foliowego. 

Na papier do pieczenia wyciskać z ciasta wzór w kształcie serduszek. Serduszka powinny w miarę równomiernie zajmować całą powierzchnię papieru do pieczenia, to znaczy starajmy się, aby nie były skupione w jednym miejscu. TUTAJ LINK do filmu na moim Instagramie, na którym widać jak powinno to wyglądać.

Po wykonaniu wszystkich serduszek, blachę z wzorkiem wstawić na około 30 minut do lodówki.


Ciasto biszkoptowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. W naczyniu umieścić żółtka, przesianą mąkę pszenną, olej oraz mleko i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników i otrzymania bezgrudkowej masy. 

W osobnym naczyniu umieścić białka wraz z cukrem i ubić RAZEM do otrzymania sztywnej piany.

Do ciasta z żółtek dodać trochę ubitych białek ( np. 2 pełne łyżki ) i wymieszać do połączenia, następnie ciasto przelać do reszty ubitej piany i delikatnie wymieszać szpatułką.

Z lodówki wyjąć blachę ze schłodzonym wzorkiem i wylać na niego ciasto biszkoptowe, starannie wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 15 minut, do suchego patyczka. 

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i przełożyć ją na arkusz papieru do pieczenia odwracając wzorkiem do dołu. Delikatnie zdjąć przyklejony do ciasta papier do pieczenia. Ciasto ponownie odwrócić i jeszcze ciepłe zwinąć w roladę. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Przełożenie rolady:

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii na sztywno ( opcjonalnie pod koniec ubijania można dodać opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. śmietan-fixu ).

Z wystudzonej rolady odkroić suche końcówki, na grubość około 1-1,5 cm. Roladę delikatnie rozwinąć i wyłożyć ubitą śmietankę, rozsmarować po całej powierzchni. Na śmietankę kupkami wyłożyć dżem. Roladę ponownie zwinąć, starając się zrobić to dość ściśle. Gotową roladę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin ( u mnie chłodziła się całą noc ).

Po schłodzeniu roladę kroić i podawać. Przechowywać w lodówce.


* Jeżeli chcecie, aby serduszek było więcej, ciasto na nie wykonajcie z podwójnej porcji.


Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Cudna 😍 Jestem pod wrażeniem, jak łatwo i szybko można zrobić tak efektowny deser. Idealny na zbliżające się Walentynki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna na walentynki. Chętnie bym spróbowała kawalek

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates