piątek, 30 marca 2018
wtorek, 27 marca 2018
Migdałowa babka z żurawiną i morelami
Jeżeli jeszcze nie wiecie jaką babką upiec na zbliżające się święta ( i czy w ogóle upiec ), przychodzę Wam z pomocą :). Ta babka zadowoli wszystkich wielbicieli babek, a tych którzy do tej pory nie przepadali za tego typu ciastami, możliwe, że pozytywnie zaskoczy i też staną się jej fanami...;). Jak dla mnie jest MEGA, niezwykle puszysta, wilgotna, słodka w sam raz. W związku z tym, że miałam sposobność skorzystać z jesiennych zbiorów żurawiny, która od tamtej pory leżakuje sobie w zamrażarce mojej Mamy, wykorzystałam właśnie taką żurawinę; jej cierpkość świetnie podkręca smak babki. Ale jeżeli nie macie możliwości użycia mrożonej, bez obaw - z suszoną babka również będzie smaczna. Aromat migdałowy dodany do ciasta fantastycznie komponuje się zarówno z żurawiną jak i z morelami. Od babki wprost nie można się oderwać, a każdy kęs wciąga coraz bardziej...;). Polecam z całego serca na świąteczny stół :).
piątek, 16 marca 2018
Sernik kiwi na zimno
Pyszny serniczek na zimno z dodatkiem puree z kiwi. Wiem, nie wygląda jakby zawierał te zielone owoce...;). Intensywnie zielone puree z kiwi w połączeniu z masą serową, dało taki a nie inny efekt kolorystyczny :). Ale co tam kolor, najważniejszy jest smak. A ten na pewno Was nie zawiedzie; sernik jest lekki, nie za słodki, idealnie kremowy. Czyli taki jak lubię :). W związku z tym, że świeże owoce kiwi ( podobnie jak ananasa ) zawierają enzymy rozkładające kolagen, z którego składa się żelatyna, puree należy wcześniej gotować przez kilka minut. To daje gwarancję, że sernik stężeje i będzie idealny. Wierzch sernika udekorowałam plasterkami banana i zalałam galaretką cytrynową, ale może to być inny owoc i inny smak galaretki, wg uznania. Może skusicie się na wykonanie takiego sernika na nadchodzące święta wielkanocne? ;). Polecam :).
poniedziałek, 5 marca 2018
Trufle kokosowo - limonkowe
Oto sposób na spożytkowanie resztek serka mascarpone i wiórków kokosowych, zalegającej w szafce białej czekolady, a także proszącej się wręcz o wykorzystanie limonki... Tak właśnie było u mnie i tak powstały te pyszne, słodkie kuleczki :). Słodkie, ale jednocześnie kwaskowe, dzięki sokowi z limonki, który sprawia, że trufle są przyjemnie orzeźwiające i nie są mdłe. Skórka z limonki dodatkowo je aromatyzuje i...nie wiem czy to dobre porównanie, ale dla mnie te trufle smakują tak...wiosennie ;). Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu, polecam :).
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Łączna liczba wyświetleń
Etykiety
- Bez pieczenia
- Bezy
- Biszkopty i ciasta biszkoptowe
- Boże Narodzenie
- Bułki na słodko
- Ciasta czekoladowe
- Ciasta i ciastka z kremem
- Ciasta ucierane
- Ciasta z owocami
- Ciastka
- Ciasto parzone
- Desery
- Inne
- Karnawał
- Makowce i ciasta z makiem
- Maliny
- Muffinki i babeczki
- Pieczywo
- Pierniki
- Placki Naleśniki Gofry
- Rabarbar
- Rolady
- Serniki
- Serniki na zimno
- Szarlotki i ciasta z jabłkami
- Tarty i ciasta kruche
- Torty
- Truskawki
- Walentynki
- Wielkanoc
- Wypieki drożdżowe
- Wytrawnie
- Zdrowe wypieki