poniedziałek, 19 grudnia 2022
Pierniczki nadziewane ( miękkie od razu )
czwartek, 15 grudnia 2022
Tiramisu Lotus
Tiramisu Lotus, to wersja klasycznego włoskiego deseru z dodatkiem karmelizowanych ciasteczek Lotus oraz kremu Lotus, czyli kremu wykonanego z tychże ciastek. Jeśli lubicie ciasteczka Lotus, to tiramisu w takim wydaniu na pewno skradnie Wasze serca. Ja uwielbiam lekko korzenny smak tych ciastek, więc dla mnie tiramisu z ich dodatkiem to czysta poezja :). Krem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki utrwaliłam niewielką ilością żelatyny, by deser lepiej trzymał formę. Bardzo polecam!
niedziela, 20 listopada 2022
Ciasto Biskup
Pyszne warstwowe ciasto, które świetnie sprawdzi się na wszelkich rodzinnych uroczystościach, w tym na spotkaniach świątecznych :). Puszysty biszkopt, warstwa galaretki z dżemem porzeczkowym, pyszny budyniowy krem i beza kokosowo-makowa. Wszystkie smaki wspaniale ze sobą współgrają, czyniąc to ciasto wyjątkowo smacznym i niebanalnym. Choć jest trochę czasochłonne, to uważam, że absolutnie warte przygotowania. Jestem pewna, że gdy raz je spróbujecie...to zagości u Was na stałe i będziecie je przygotowywać nie tylko na specjalne okazje :D.
poniedziałek, 14 listopada 2022
Babeczki Czarny Las
Babeczki Czarny Las, to nic innego jak wersja mini słynnego tortu Czarny Las, inaczej zwanego Tortem Szwarcwaldzkim ( nie mam go w swoim blogowym zbiorze przepisów, ale na pewno kiedyś się pojawi, bo tort jadłam i jest pyszny ). Babeczki Czarny Las, to podobnie jak tort, czekoladowe ciasto, wiśnie i bita śmietana. Moje ciasto babeczkowe wykonałam w prosty sposób, tak jak robi się muffinki, czyli wymieszałam suche składniki z mokrymi. Babeczki wyszły mięciutkie i bardzo wilgotne. Po upieczeniu nadziałam je dużą ilością wiśniowej frużeliny. Powiem tak - babeczki Czarny Las są przepyszne i znikają w oka mgnieniu :). A do tego tak uroczo wyglądają :). Bardzo polecam!
środa, 12 października 2022
Orzechowe ciasto z rodzynkami i rumem
Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy ( dziękuję Basiu :) ). Ciasto proste i szybkie w wykonaniu, ale jednocześnie bardzo ciekawe, nietuzinkowe. No i wyłącznie dla dorosłych, mamy tu bowiem sporą ilość rodzynek namoczonych w rumie, procenty więc są wyraźnie wyczuwalne ;). W przepisie w ogóle nie używamy mąki, ciasto składa się praktycznie z samych orzechów, dzięki czemu jest przyjemnie wilgotne. Pięknie pachnie rumem i czekoladą i jest naprawdę pyszne - w moje kubki smakowe trafiło od razu. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Polecam :).
środa, 28 września 2022
Jabłecznik na cieście krucho-drożdżowym
Pyszny jabłecznik, wykonany na cieście, z którym bardzo lubię pracować, krucho-drożdżowe bowiem jest szybkie w przygotowaniu, nie wymaga wyrastania i długo zachowuje świeżość. I mogę chyba nawet śmiało rzec, że zawsze się udaje :). Jabłecznik ten, to bardzo proste ciasto, niewyszukane, ale jakże wyborne! Użyłam tutaj odmiany jabłek szara reneta, która, jak wiadomo, świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków. Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć właśnie od jabłkowego nadzienia; nadzienie z powodzeniem można również przygotować wieczór wcześniej ( ja tak zrobiłam ). Z przepisu wychodzi spora blacha jabłecznika, który nie wiadomo kiedy znika... ;).
poniedziałek, 19 września 2022
Zakręcone ciasto drożdżowe
środa, 7 września 2022
Kruchy placek ze śliwkami
niedziela, 21 sierpnia 2022
Maślane bułeczki z rodzynkami
Mięciutkie, puchate, bardzo maślane...Pyszne! Idealne do szklanki mleka lub kubka kakao. Bułeczki są tylko lekko słodkie, więc rodzynki wspaniale dodają im smaku i charakteru. Myślę, że nie muszę nic więcej pisać, by zachęcić Was do ich upieczenia ;).
wtorek, 2 sierpnia 2022
Szarlotka z papierówek
Dzisiaj przepis na pyszną szarlotkę z papierówek :). Powstała w zasadzie na życzenie moich domowników, ale sama też miałam chęć na taką domową szarlotkę, tym bardziej, że w ogrodzie papierówek w bród - pasowało więc choć raz upiec coś z ich udziałem ;). Papierówki są o tyle wdzięcznym gatunkiem jabłek do wypieków, że nie trzeba ich wcześniej prażyć, można spokojnie dodać je do ciasta w postaci surowej, a one podczas pieczenia idealnie zmiękną. Szarlotka z papierówek smakuje wybornie, po prostu rozpływa się w ustach, aż ciężko poprzestać na jednym kawałku... ;).
wtorek, 26 lipca 2022
Muffinki z borówkami i nutą limonki
Pyszne muffinki z dodatkiem soczystych borówek oraz otartej skórki z limonki, która nadaje im wspaniałego aromatu. Delikatne, puszyste, mięciutkie, i - jak w zasadzie każde muffiny - proste i błyskawiczne w przygotowaniu :). Można je wykonać również z innymi owocami lata. Wraz z kubkiem ulubionego napoju, umilą niejedno letnie popołudnie. Bardzo polecam :).
poniedziałek, 18 lipca 2022
Charlotte jagodowa
poniedziałek, 11 lipca 2022
Słodkie bułeczki z wiśniami
środa, 6 lipca 2022
Ciasto z kremem i wiśniami
Jeśli lubicie klasyczne wypieki, to mam dziś dla Was taki właśnie przepis. No bo biszkopt z kremem budyniowym i owocami, to już klasyka :). Często w takich ciastach pojawia się też galaretka. U mnie jej dziś nie ma, jest za to pyszna wiśniowa żelka. A jak wiśnie, to biszkopt kakaowy, bo według mnie najlepiej pasuje do tych owoców. Z kremem budyniowym poszłam trochę na łatwiznę, bo przygotowałam go z kupnego budyniu...ale przecież nie ma nic złego w tym, że czasem się pójdzie na skróty ;). Poza tym taki budyń i krem na jego bazie też jest smaczny. Do żelki wiśniowej można spokojnie użyć wiśni mrożonych ( choć ja skorzystałam ze świeżych, własnych :) ), ale by podbić wiśniowy smak, warto przemycić do ciasta trochę świeżych wiśni. Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu ciasto :). Polecam!
środa, 29 czerwca 2022
Jogurtowiec z truskawkami
Lekki i puszysty letni deser, na bazie jogurtu greckiego i śmietanki kremówki ( to ona nadaje tej lekkości i puszystości ). Pyszny! I do tego bez pieczenia, a to dodatkowy atut przy panujących obecnie upałach :). Deser składa się z podłużnych biszkoptów oraz masy jogurtowo-śmietankowej z kawałkami truskawek, a wykończony jest polewą z białej czekolady i dodatkowymi truskawkami. Wykonujemy go w formie keksowej, dlatego potrzebna będzie taka właśnie foremka, najlepiej o wymiarach identycznych lub bardzo zbliżonych do tych z przepisu. Jogurtowiec z truskawkami jest prosty w wykonaniu i wspaniale się prezentuje. Musicie go zrobić! :D
środa, 22 czerwca 2022
Chrupiące bułeczki
wtorek, 7 czerwca 2022
Proste ciasto z truskawkami
Naprawdę proste, nie oszukuję ;). A w dodatku ze składników, które na pewno macie w swojej szafce i lodówce. No może z wyjątkiem truskawek, ale te są teraz dostępne niemalże na każdym kroku i na szczęście już nie kosztują krocie ;). Ciasto jest smaczne, wilgotne, aromatyczne od skórki cytrynowej. Jeśli lubicie takie proste, nieskomplikowane wypieki, to właśnie przepis dla Was :).
niedziela, 5 czerwca 2022
Babeczki migdałowe z truskawkami i kruszonką
środa, 25 maja 2022
Kajzerki
środa, 18 maja 2022
Tarta z panna cottą i rabarbarem
Pyszna wiosenna tarta :). Kruche ciasto, panna cotta na bazie białej czekolady i pieczony rabarbar. Połączenie smaku słodkiego i kwaśnego, które po prostu uwielbiam! Tarta jest prosta w wykonaniu, choć wymaga kilkuetapowego przygotowania - najpierw pieczemy kruchy spód, pieczemy rabarbar, a na koniec przygotowujemy pyszną panna cottę. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą, a tarta znika nie wiadomo kiedy...do ostatniego okruszka ;). Bardzo polecam!
środa, 11 maja 2022
Puszyste ciasto z rabarbarem i twarożkiem
Sezon na rabarbar wystartował! :D Ogromnie mnie to cieszy, bo uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem, są dla mnie kwintesencją wiosny. A jeszcze bardziej cieszy mnie fakt, że mam go już w swoim ogrodzie :). A co do ciasta, z którym dziś do Was przychodzę - to lekko zmodyfikowany przepis na PUSZYSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI. Zmniejszyłam trochę proporcje składników i dodałam fajnego twista w postaci twarożku - dzięki takiemu urozmaiceniu, ciasto jest jeszcze pyszniejsze i dosłownie znika w mgnieniu oka :). Nadzienie z twarożku dodajemy w ten sposób, że umieszczamy go w rękawie cukierniczym i wyciskamy jego porcje wprost do wyłożonego już na blachę surowego ciasta ( twarożek może znajdować się w środku ciasta, może być też trochę na wierzchu, robimy po prostu gdzieniegdzie serowe kleksy :) ). To ciasto jest naprawdę baaardzo puszyste, a do tego wilgotne i długo utrzymujące świeżość. Koniecznie musicie wypróbować :). Bardzo polecam!
czwartek, 28 kwietnia 2022
Czekoladowy sernik na zimno z musem ajerkoniakowym i malinami
Deser, który wykonałam jakiś czas temu w ramach pewnego konkursu. Konkursu wielkanocnego, dodam, stąd taka dekoracja. Konkursu nie wygrałam, ale pozostał przepis na fantastyczny serniczek, dlatego nie mogę się z Wami nim nie podzielić. A wyszło naprawdę przepysznie! Czekolada, ajerkoniak, maliny - te smaki naprawdę świetnie ze sobą współgrają :). Deser jest bardzo elegancki, dobrze się kroi i może być wspaniałą ozdobą każdego stołu, nie tylko świątecznego. Uważam, że nie jest trudny w przygotowaniu, ale jak zawsze zalecam najpierw dokładne przeczytanie przepisu :). Bardzo polecam.
czwartek, 21 kwietnia 2022
Drożdżówki z serem
Niezwykle mięciutkie drożdżowe bułeczki, z pysznym serowym wnętrzem :). Są tak dobre, że nie można się od nich oderwać i nawet na drugi dzień smakują wybornie. Można je wykonać w klasycznym kształcie, czyli po prostu zrobić okrągłe bułeczki z wgłębieniem pośrodku, w którym umieścić nadzienie. Ale mnie bardzo spodobały się właśnie tak uformowane :). Takie drożdżówki, to fantastyczna przekąska na wszelkie wypady w plener ( np. na majówkę ). Smakują wszystkim, bez wyjątku :). Bardzo polecam :).
wtorek, 5 kwietnia 2022
Drożdżowa babka parzona
czwartek, 24 marca 2022
Waniliowe babeczki z dżemem malinowym i kremem
Waniliowe babeczki nadziane dżemem malinowym i udekorowane pysznym kremem z serka kanapkowego. Tak! To nie pomyłka :). Podstawą tego kremu jest naturalny serek kanapkowy ( taki, który z pewnością nie raz lądował na Waszej kanapce ), utarty z masłem i cukrem pudrem. Delikatna słoność takiego serka w połączeniu ze słodyczą, daje obłędny efekt smakowy. Osobiście kocham ten smak :). Same babeczki są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, właściwie jak muffinki, jest to bowiem wymieszanie składników suchych z mokrymi. Po upieczeniu i wystudzeniu, wydrążamy w babeczkach otworki, które napełniamy dżemem. Na koniec dekorujemy kremem i pyszne babeczki gotowe. U mnie już w propozycjach na wypiek wielkanocny :). Bardzo polecam!
piątek, 18 marca 2022
Sernik na białkach
Jeśli w zamrażalniku zalegają Wam białka pozostałe po smażeniu pączków, faworków czy po innych słodkościach, które wymagały tylko żółtek, oto przepis idealny do tego, by zrobić z nich użytek ( a nawet jeżeli takich zapasów nie posiadacie, to i tak warto upiec ten sernik ;) ). Sernik na samych białkach - puszysty i lekki, upieczony na pysznym, kruchym maślanym cieście...Poezja :). Sernik w trakcie pieczenia mocno rośnie, a potem trochę opada. U mnie wyszedł dość niski z tego względu, że użyłam za dużej formy, dlatego jeśli wolicie wyższe serniki, to na podane proporcje składników użyjcie formy nieco mniejszej niż moja ( o szczegółach niżej w przepisie ). Ale tak naprawdę nie ma to znaczenia - wyższy czy niższy, bo najważniejszy jest smak ;). Bardzo polecam :).
niedziela, 6 marca 2022
Muffinki czekoladowe z konfiturą wiśniową
Pyszne i mięciutkie czekoladowe muffinki z nadzieniem z konfitury wiśniowej ( u mnie konfiturka domowej roboty :) ). Jak wiadomo, czekolada i wiśnie to połączenie idealne, ale tak naprawdę można w nich zamknąć wiele innych smaków, nie tylko w postaci konfitury czy dżemu, ale można też nadziać je np. nutellą, budyniem, masłem orzechowym czy nawet świeżymi owocami ( najlepiej sprawdziłyby się tutaj banany i truskawki ). Jak każde muffinki są proste i szybkie w wykonaniu, bo wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać, rozłożyć do papilotek i siup do piekarnika. Jest to więc idealny przepis dla zabieganych lub po prostu leniuszków ;). Bardzo polecam :).
środa, 2 marca 2022
Tort pistacjowo - malinowy
Wymyśliłam sobie, że w tym roku na swoje urodziny zrobię tort pistacjowy! :). A że różne źródła kulinarne podają, iż do pistacji idealnie pasują maliny, to nie omieszkałam owoców tych do tego tortu wkomponować :D. Tort wykonałam na biszkopcie kakaowym ( oczywiście rzucanym - najlepszym! ). Poszczególne części składowe tortu to, poza wspomnianym biszkoptem, krem pistacjowy na bazie białej czekolady i pasty pistacjowej, żelka malinowa oraz chrupka z pistacji i płatków kukurydzianych, która poprzez wprowadzenie elementu chrupnięcia, uczyniła tort jeszcze bardziej atrakcyjnym dla kubków smakowych :). Tort wyszedł przepyszny! Wilgotny, nieprzesłodzony, rozpływający się w ustach... U mnie smakował wszystkim bez wyjątku :). Bardzo polecam!
piątek, 18 lutego 2022
Pączki hiszpańskie ( gniazdka )
niedziela, 6 lutego 2022
Kokosowo - truskawkowy torcik walentynkowy
sobota, 29 stycznia 2022
Pączki parzone
czwartek, 20 stycznia 2022
Chleb z dyniowym puree
niedziela, 16 stycznia 2022
Gofry belgijskie ( brukselskie )
Łączna liczba wyświetleń
Etykiety
- Bez pieczenia
- Bezy
- Biszkopty i ciasta biszkoptowe
- Boże Narodzenie
- Bułki na słodko
- Ciasta czekoladowe
- Ciasta i ciastka z kremem
- Ciasta ucierane
- Ciasta z owocami
- Ciastka
- Ciasto parzone
- Desery
- Inne
- Karnawał
- Makowce i ciasta z makiem
- Maliny
- Muffinki i babeczki
- Pieczywo
- Pierniki
- Placki Naleśniki Gofry
- Rabarbar
- Rolady
- Serniki
- Serniki na zimno
- Szarlotki i ciasta z jabłkami
- Tarty i ciasta kruche
- Torty
- Truskawki
- Walentynki
- Wielkanoc
- Wypieki drożdżowe
- Wytrawnie
- Zdrowe wypieki