Przedstawiam Wam tort wielosmakowy, który będzie wprost idealny na wszelkie wyjątkowe uroczystości :) Dlaczego? Ponieważ jest tak pyszny, że zasługuje na to, by celebrować nim tylko te wyjątkowe chwile :) Ale oczywiście bez okazji też możecie go zrobić! Tego naprawdę nikt nie będzie sprawdzał ;) A tort jest wspaniały! Mamy tu dwa obłędnie pyszne kremy - krem truflowy oraz krem z palonej białej czekolady, dwie żelki - pomarańczową i malinową, a całość wykonana jest na mega czekoladowym biszkopcie, który nie jest klasycznym kakaowym biszkoptem jaki znacie z moich przepisów, ale zdecydowanie warty jest przygotowania ( i poświęcenia mu więcej czasu niż zwykłemu biszkoptowi ), a jego niewątpliwą zaletą jest to, że się nie kruszy i bardzo dobrze kroi. Zewnętrze tortu, to pyszny krem ( tynk ) czekoladowy. Tort należy przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by całość dobrze się zestaliła i by po prostu był smaczniejszy. Opis wykonania jest dość długi, ale chciałam, aby wszystko było dokładnie objaśnione i zachęcam Was do równie dokładnego przeczytania tegoż opisu, nim przystąpicie do pracy nad tortem. A może zrobicie go na święta? Gwarantuję, że rodzina będzie zachwycona :) Bardzo polecam!
środa, 11 grudnia 2024
sobota, 7 grudnia 2024
Makowiec zawijany
Jeśli lubicie drożdżowe makowce zwijane klasycznie w roladę, ale boicie się, że nie wyjdą, że popękają, że wydarzy się coś jeszcze, co zepsuje ich wygląd ( a wiadomo, że zależy nam również na ładnym wyglądzie naszych wypieków, zwłaszcza tych świątecznych ), to skorzystajcie z tego przepisu - gwarantuję, że makowce wyjdą Wam piękne! :) Tutaj także zwijamy je w roladę, ale roladę tę przekrawamy wzdłuż na pół i przeplatamy ze sobą przekrojone części. Tak zaplecione makowce pieczemy najzwyczajniej w świecie w foremkach :) Nic Wam nie popęka, nic się nie wydarzy. Gwarantuję też, że będziecie zachwyceni smakiem. Ten makowiec jest IDEALNY! Wspaniałe drożdżowe ciasto ( przygotowane z dodatkiem tangzhong, czyli mącznego kleiku, który sprawia, że drożdżowe jest niebiańsko puszyste i dłużej zachowuje świeżość ) i słodka w punkt, aromatyczna domowa masa makowa. On jest naprawdę warty upieczenia :) Bardzo polecam!
poniedziałek, 2 grudnia 2024
Popękane pierniczki
środa, 20 listopada 2024
Piernik z żurawiną
Prosty piernik z dodatkiem żurawiny, ale tej świeżej ( tzn.u mnie akurat mrożonej :) ), nie suszonej. Jest bardzo mięciutki, wilgotny, aromatyczny, a kwaśna żurawina wspaniale się w nim odnajduje. Użyłam do niego osobnych przypraw "piernikowych" i takie Wam rekomenduję, chyba, że traficie na naprawdę świetnej jakości gotową przyprawę do piernika. Jeśli nie macie świeżej ( mrożonej ) żurawiny, możecie zastąpić ją suszoną, ale całość będzie smakować oczywiście trochę inaczej ( na pewno będzie bardziej słodko ). Suszoną żurawinę polecam też wcześniej namoczyć w soku pomarańczowym, dzięki temu zmięknie i nabierze fajnego aromatu. Tak czy inaczej polecam ten piernik, bo jest szybki w przygotowaniu i co najważniejsze - smakuje każdemu :)
poniedziałek, 11 listopada 2024
Wiśniowy Pawełek
Wiśniowy Pawełek, to przepyszne ciasto składające się z puszystego kakaowego biszkoptu, kremu budyniowego z batonikami Pawełek ( znanego Wam z TEGO PRZEPISU ) oraz musu wiśniowego. Wszystkie te smaki idealnie się ze sobą łączą, a całość smakuje obłędnie :D Krem z batonikami Pawełek to jest SZTOS! Myślę o tym, by wykorzystać go kiedyś do jakiegoś tortu :) Wspaniale uzupełnia się z kwaskowym musem wiśniowym, ale nie tylko wiśniowy mus tu pasuje - z malinowym też będzie super! Moim domownikom oraz gościom to ciasto smakowało tak bardzo, że nikt nie wzbraniał się przed dokładką i każdy dopytywał o przepis ;) Jestem pewna, że posmakuje i Wam! Polecam :)
poniedziałek, 4 listopada 2024
Ciasto z żurawiną i orzechową kruszonką
Pyszne ucierane ciasto ze świeżą żurawiną i obłędnie chrupiącą orzechową kruszonką:) Jeśli wypatrzycie gdzieś świeżą żurawinę ( ja swoją kupiłam na straganie, ale bywa też w marketach - jesień to sezon na nią ), zróbcie sobie jej zapasik, bo świeża żurawina świetnie się mrozi, więc w każdej chwili możecie mieć na stole takie pyszne ciacho :) A jeżeli żurawina była zbierana przed pierwszymi przymrozkami, wówczas nawet należy przemrozić ją w swoim zamrażalniku, aby pozbawić ją goryczki. Co do samego ciasta - jest puszyste, mięciutkie, podkręcone skórką z pomarańczy, która idealnie komponuje się z żurawiną, a kwaśny smak tej ostatniej świetnie równoważy słodycz ciasta i kruszonki. Niby zwykły ucieraniec, a jednak niezwykły :) Naprawdę trudno poprzestać na jednym kawałku. Bardzo polecam :)
poniedziałek, 28 października 2024
Dyniowa Zebra
środa, 16 października 2024
Sernik z musem z pieczonych śliwek
środa, 25 września 2024
Rolada banoffee
Dawno na moim blogu nie było rolady, a to przecież prosty i szybki w przygotowaniu wypiek. Dlatego mam dzisiaj dla Was przepis na przepyszną roladę banoffee! Banoffee to połączenie bananów, kajmaku i bitej śmietany. A jeśli zamkniemy to w puszystym kakaowym biszkopcie, otrzymamy obłędne ciacho, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć ;) Polecam je szczególnie na taką porę jaką mamy teraz - to idealny osładzacz jesiennych dni :)
środa, 18 września 2024
Ciasteczka z czekoladą na palonym maśle
Przepyszne ciasteczka z czekoladą przygotowane na palonym maśle. Palone masło nadaje im wyjątkowego smaku i aromatu. Już sama masa ciasteczkowa jest tak dobra, że trudno powstrzymać się przed jej podjadaniem :) Ciasteczka są chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Ja się w nich zakochałam :) Myślę, że to idealny deser na jesienną aurę. Nie zapomnijcie przygotować sobie do nich kubka ulubionego gorącego napoju :) Bardzo polecam!
środa, 4 września 2024
Łaciate ciasto ze śliwkami
Niezwykle smaczne, choć proste ciasto, które zachwyci Was swoją puszystością i niebanalnym wyglądem :) Jest też przyjemnie wilgotne, dzięki sporemu dodatkowi oleju. Śliwki pasują do niego idealnie! Robi się je szybko i ze składników, które zawsze mamy pod ręką :) Szybko też znika ze stołu ;) Świetnie smakuje z kubkiem ulubionego gorącego napoju. Bardzo polecam!
wtorek, 3 września 2024
Deser jogurtowo-śliwkowy z orzechową kruszonką
Podczas gdy w kalendarzu wciąż lato ( w powietrzu również, upały w tym roku nie odpuszczają), u mnie na blogu już klimat jesienny :) Ale ja bardzo lubię wczesną jesień, przede wszystkim za bogactwo kolorów, smaków i aromatów. A ten deser idealnie wpisuje się w ten wczesnojesienny klimat. Połączenie karmelizowanych śliwek, cynamonu i orzechów, to połączenie które wprost kocham. Do tego lekki krem z jogurtu greckiego i mamy deser idealny! :) Koniecznie go zróbcie :) Bardzo polecam!
poniedziałek, 19 sierpnia 2024
Ciasto z kremem karpatkowym i malinami
środa, 31 lipca 2024
Babka z malinami i białą czekoladą
U mnie sezon na maliny w pełni ( mam własne ), co ogromnie mnie cieszy, bo uwielbiam te owoce i kocham wszelkie ciasta i desery z ich wykorzystaniem :) Dzisiaj mam dla Was przepyszną babkę właśnie z malinami oraz z dodatkiem białej czekolady! Ta babka jest tak dobra, że ciężko się od niej oderwać; nie chcę nawet się przyznawać ile sama zjadłam kawałków...;) Mega puszysta, wilgotna, po prostu rozpływająca się w ustach! A z malinami i białą czekoladą, która podczas pieczenia smakowicie się karmelizuje, nie ma sobie równych. Bardzo polecam! :)
poniedziałek, 22 lipca 2024
Sernik z morelami i kruszonką
Przepyszny sernik z morelami i maślaną chrupiącą kruszonką. Jest cudownie kremowy, wysoki w sam raz, słodki w punkt. Po prostu sernikowy ideał! :) Morele dodają mu charakteru i są taką przysłowiową kropką nad i, choć tak naprawdę można tu wykorzystać praktycznie każde owoce lata. Do masy serowej dodałam ekstraktu amaretto, nie jest on niezbędny, ale polecam nie pomijać, bo wspaniale podkręca smak i świetnie współgra z morelami ( zamiast ekstraktu amaretto można użyć ekstraktu lub aromatu migdałowego ). Jestem przekonana, że zakochacie się w tym serniku tak samo jak ja :)
niedziela, 23 czerwca 2024
Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki
niedziela, 16 czerwca 2024
Bułeczki z truskawkami
Bułeczki z truskawkami, to kolejne pyszne drożdżówki z owocami na moim blogu :) Są obłędnie puszyste, mięciutkie i po prostu uzależniające! Obficie posypane waniliową kruszonką nie mają sobie równych :) Koniecznie zróbcie je póki trwa jeszcze sezon na truskawki!
wtorek, 4 czerwca 2024
Pavlova z kremem mascarpone i truskawkami
Beza Pavlova. Piękna, elegancka, dostojna. U mnie po raz pierwszy :) Uwielbiam bezy, więc dziwię się samej sobie, że ich nie robię ;) Myślę, że jednak od teraz takie torty bezowe będą pojawiać się u mnie częściej. Nie tylko są pyszne, ale i niezwykle efektownie się prezentują! Deser marzenie :) I co najważniejsze - nie jest wcale trudny w wykonaniu. Jedynym jego mankamentem jest krótka trwałość - bezę najlepiej zjeść w dniu przygotowania. Ale i tak jest warta tego, by mieć ją od czasu do czasu na swoim stole :) Polecam!
poniedziałek, 13 maja 2024
Ciasteczka z lemon curdem
Przepyszne kruche ciasteczka wypełnione lemon curdem, czyli boskim kremem cytrynowym :D Zamiast niego można wykorzystać po prostu gęsty dżem lub marmoladę, też będzie pysznie, ale dla mnie to właśnie z lemon curdem są numerem jeden! Są tak pyszne, że wprost nie można się od nich oderwać :D Polecam z całego serducha :)
środa, 8 maja 2024
Babeczki mango
niedziela, 5 maja 2024
Drożdżówki z serem i rabarbarem
Przepyszne wiosenne drożdżówki! Połączenie drożdżowego, twarogu i rabarbaru smakuje zawsze, obojętnie pod jaką postacią - czy to dużej drożdżówki na całą blachę, czy takich właśnie zgrabnych bułeczek :) Smakują bardzo dobrze nawet na drugi dzień, bo nadzienie serowe sprawia, że są dłużej wilgotne. Myślę, że nie muszę już bardziej Was zachęcać do tego, byście je upiekli :) Zróbcie je i cieszcie się tą chwilą przyjemności! :D
środa, 24 kwietnia 2024
Ciasto z musem z rabarbaru
Pyszne i pięknie prezentujące się wiosenne ciasto, które smakuje każdemu :) I to pomimo tego, że mamy tu szpinakowy biszkopt...;) Ale oczywiście szpinaku nie czuć w nim wcale, za to kolor jaki ów szpinak daje jest po prostu obłędny! Tak soczystą i wręcz bijącą po oczach zieleń uzyskacie dzięki świeżemu szpinakowi. Natomiast mus rabarbarowy, to jeden z pyszniejszych musów jakie jadłam :) Przyjemnie kwaskowy idealnie komponuje się ze słodkim biszkoptem. Ciasto jest lekkie, świetnie się kroi i jest prawdziwą ozdobą stołu :) Polecam!
poniedziałek, 15 kwietnia 2024
Kruchy placek z rabarbarem
poniedziałek, 25 marca 2024
Ciasto Kawa i Malina
Ciasto Kawa i Malina, to przepyszne ciasto, które będzie wprost idealne na zbliżające się święta wielkanocne, jak i na wszelkie inne uroczystości rodzinne :) Jest bardzo lekkie, nie za słodkie, do tego świetnie się kroi i bardzo elegancko prezentuje. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu, malinowej masy, pysznego musu kawowego i warstwy kremu śmietankowego. Trzeba lubić smak kawy w deserach oraz jego połączenie z malinami, ale jeśli są to Wasze smaki, to będziecie zachwyceni :) Jeśli wolicie, możecie przygotować je na jasnym klasycznym biszkopcie, też będzie pasował. Bardzo bardzo polecam! :)
środa, 13 marca 2024
Babka limonkowa
środa, 6 marca 2024
Drożdżowa babka cytrynowa
Zapraszam na przepyszną i aromatyczną babkę drożdżową, idealną na Wielkanoc! Serio, jeśli lubicie drożdżowe babki i nie może takowej zabraknąć na Waszym wielkanocnym stole - gorąco polecam ten przepis! Babka wychodzi mięciutka, pulchniutka, a do tego cudownie cytrynowa dzięki otartej skórce z cytryny i dodatkowi cukru cytrynowego. Do swojej babki dodałam też rodzynki, ale jeżeli nie lubicie, to po prostu je pomińcie. Ta babka jest tak dobra, że śmiem przypuszczać, iż jako pierwsza zniknie ze świątecznego stołu ;)
niedziela, 3 marca 2024
Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy, to sernik który zachwyci Was swoim smakiem i obłędnie kremową konsystencją. Za smak odpowiada tutaj pasta pistacjowa - nie krem pistacjowy! - czyli 100 procent zmielonych pistacji, bez innych dodatków takich jak cukier czy sól. Na szczęście obecnie bez problemu można dostać taką pastę, ja swoją zakupiłam przez Internet. Za konsystencję natomiast odpowiada pieczenie w kąpieli wodnej; to dzięki niej sernik jest taki kremowy, a dodatkowo dzięki tej metodzie pieczenia nie pęka i pozostaje równy jak stół. Sernik można upiec również tradycyjnie, ale gorąco zachęcam do wykorzystania tutaj metody kąpieli wodnej. Wierzch sernika, to polewa z kwaśnej śmietany, która świetnie komponuje się z pistacjową masą serową. Chyba nie przesadzę jeśli powiem, że sernik pistacjowy, to taki Mercedes wśród serników :D Będzie idealny na wielkanocny stół! Bardzo polecam :)
wtorek, 20 lutego 2024
Tiramisu z wiśniami
Tiramisu z wiśniami, czyli kolejna odsłona tego pysznego deseru na moim blogu ( mam już w swoim zbiorze przepis na tiramisu z malinami, tiramisu kokosowe, tiramisu Lotus i oczywiście klasyczne tiramisu ). Czy taka wariacja na temat tiramisu smakuje dobrze? Oczywiście, że tak :D Ba! Dobrze to mało powiedziane - połączenie wiśni z kremem tiramisu, kawą i likierem Amaretto jest wręcz obłędnie pyszne! A do tego taki deser jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam :)
środa, 31 stycznia 2024
Ptysie z kremem budyniowym
Ptysie z kremem budyniowym czyli karnawałowa klasyka :) Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkie słodkości z ciasta parzonego, a takie ptysie czy eklerki, to moje ukochane ciastka, którym po prostu nie umiem się oprzeć :D Tym razem przygotowałam ptysie z pysznym kremem budyniowym, który jest o tyle fajny, że nie zawiera tak dużo masła jak kremy do ciast, a i tak trzyma formę. Ptyś z takim kremem, to nic innego jak taka mini Karpatka :) Bardzo polecam!
środa, 24 stycznia 2024
Rolada biszkoptowa w serduszka
Rolada biszkoptowa ze wzorkiem w kształcie serduszek :) To moja pierwsza tego typu. Ale na pewno nie ostatnia, bo zrobienie takiej rolady we wzorki wcale nie jest trudne, a efekt wizualny robi wrażenie :) Samo ciasto biszkoptowe jest tu bardzo pulchne, delikatne, a jednocześnie elastyczne. A przygotowuje się je znacznie szybciej i łatwiej niż tradycyjny biszkopt. Przełożenie rolady, to po prostu bita śmietana i domowy dżem wiśniowy. Prosto, ale pysznie! Rolada w serduszka będzie idealnym deserem na Walentynki, może przygotujecie ją dla kogoś w prezencie? Gwarantuję, że obdarowana osoba będzie zachwycona :)
niedziela, 21 stycznia 2024
Rogale maślane
wtorek, 16 stycznia 2024
Stromboli
Stromboli, to nic innego jak zrolowana pizza :D I tak jak w przypadku domowej pizzy, tak i tu możemy użyć naszych ulubionych składników. Stromboli, to bardzo proste w przygotowaniu danie, które smakuje i dużym i małym. Może być propozycją obiadową, może być Waszą kolacją albo przekąską do pracy/szkoły, bo pysznie smakuje nawet na zimno :) Polecam!
wtorek, 9 stycznia 2024
Kruche ciasto z wiśniami i serem
Pyszne i proste ciacho z wykorzystaniem mrożonych wiśni :) Rzecz jasna, można je przygotować również ze świeżymi, ale mamy zimę więc w grę wchodzą tylko mrożone ;) Kruche maślane ciasto ( ciasto ma postać kruszonki ), kwaskowe wiśnie i słodka masa serowa - to wprost obłędne połączenie! U mnie ciasto zniknęło w błyskawicznym tempie, była wręcz walka o ostatnie kawałki...;) Bardzo polecam!
sobota, 6 stycznia 2024
Gofry - najprostszy przepis
Łączna liczba wyświetleń
Etykiety
- Bez pieczenia
- Bezy
- Biszkopty i ciasta biszkoptowe
- Boże Narodzenie
- Bułki na słodko
- Ciasta czekoladowe
- Ciasta i ciastka z kremem
- Ciasta ucierane
- Ciasta z owocami
- Ciastka
- Ciasto parzone
- Desery
- Inne
- Karnawał
- Makowce i ciasta z makiem
- Maliny
- Muffinki i babeczki
- Pieczywo
- Pierniki
- Placki Naleśniki Gofry
- Rabarbar
- Rolady
- Serniki
- Serniki na zimno
- Szarlotki i ciasta z jabłkami
- Tarty i ciasta kruche
- Torty
- Truskawki
- Walentynki
- Wielkanoc
- Wypieki drożdżowe
- Wytrawnie
- Zdrowe wypieki