wtorek, 21 grudnia 2021
Musowy torcik czekoladowy z żurawiną
niedziela, 5 grudnia 2021
Sernik Amaretto
sobota, 20 listopada 2021
Zgniły pień
Intrygująca nazwa ( choć może mało apetyczna :) ), intrygujący wygląd...oto ciasto, z jakim się nigdy wcześniej nie spotkałam i myślę, że dla większości z Was to też będzie nowość. Zgniły pień ( występuje też pod nazwą Zgniły kikut...), to ciasto składające się z pokrojonych na kawałki kruchych roladek ( nie jest to typowe kruche ciasto, ponieważ nie zawiera masła ) z nadzieniem z suszonych owoców - moreli, śliwek i rodzynek. Kawałki roladek układa się w dwóch warstwach w tortownicy, a każdą z warstw smaruje kremem z kwaśnej śmietany, który stanowi "spoiwo" dla całego ciasta. Bardzo ważnym etapem w przygotowaniu, jest pozostawienie ciasta na kilka godzin w temperaturze pokojowej, następnie chłodzenie w lodówce przez całą noc; dzięki temu kruche roladki wchłoną wilgoć ze śmietany, która pięknie stężeje i sklei całość. Przepis pochodzi z youtube'owego kanału Leckere Minute; polecam obejrzeć film ( link zamieszczam niżej ) jeśli będziecie chcieli wykonać to ciasto, bo choć uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu, to jednak film dużo ułatwi i rozwieje wszelkie wątpliwości. Ze względu na użycie w przepisie suszonych owoców i orzechów, ciasto to kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, dlatego zakwalifikowałam je do wypieków świątecznych ;). Dużym plusem jest fakt, że można, a nawet trzeba, przygotować je nawet z dwudniowym wyprzedzeniem, im dłużej bowiem ciasto leżakuje, tym robi się bardziej miękkie i lepiej smakuje. Ciasto docenią przede wszystkim fani wypieków o niebanalnym wyglądzie i teksturze, no i oczywiście miłośnicy suszonych owoców, do których ja się zaliczam ;). Polecam!
niedziela, 7 listopada 2021
Cynamonki
Puszyste drożdżowe bułeczki w formie "ślimaczków", z dużą ilością cynamonowego nadzienia. Chyba nie muszę nikogo jakoś specjalnie przekonywać do tego, że są pyszne ;). Ich wykonanie jest naprawdę proste, a podczas pieczenia cała kuchnia pachnie cynamonem... Czego chcieć więcej w szare, ponure, listopadowe dni? Takie cynamonki, to gwarantowana poprawa nastroju :). Bardzo polecam!
niedziela, 24 października 2021
Chlebek bananowy na mące razowej
niedziela, 17 października 2021
Bułeczki dyniowe z powidłami śliwkowymi
I oto kolejny przepis z wykorzystaniem dyniowego puree - rewelacyjne dyniowe bułeczki nadziane powidłami śliwkowymi. Przepyszne! Bułeczki są niesamowicie pulchne, mięciutkie, a przez dodatek cynamonu i skórki otartej z pomarańczy bardzo aromatyczne. No i mają taki piękny żółciutki kolor :). Nadzienie z powideł śliwkowych pasuje tutaj idealnie. Z ciastem trochę ciężko się pracuje, ponieważ wychodzi dość luźne, ale konsystencja ciasta zależeć będzie tak naprawdę od puree dyniowego - im mniej wodniste puree, tym bardziej zwarte będzie ciasto. Warto się jednak trochę pomęczyć, gdyż takie luźniejsze ciasto daje gwarancję bardzo mięciutkich i delikatnych bułeczek :). Bardzo bardzo polecam!
poniedziałek, 4 października 2021
Sernik dyniowy
Pozostając w klimacie dyniowym, podrzucam Wam tym razem przepis na pyszny sernik dyniowy. Przyznaję, że pierwszy raz jadłam taki sernik. Przez dodatek dyniowego puree i korzennych przypraw, jest on dość specyficzny w smaku, ale po skosztowaniu pierwszego kawałka już wiedziałam, że są to moje smaki :). Sernik wykończony jest polewą z białej czekolady z dodatkiem skórki z pomarańczy i ta polewa to taka przysłowiowa kropka nad "i", naprawdę robi robotę ;). Sernik ma niesamowicie kremową konsystencję, a najlepiej smakuje na drugi dzień. Myślę, że nie bez kozery można określić ten sernik słodką kwintesencją jesieni :). Polecam!
sobota, 25 września 2021
Ciasto dyniowo-pomarańczowe z żurawiną i orzechową kruszonką
niedziela, 29 sierpnia 2021
Jogurtowe ciasto drożdżowe ze śliwkami
Kolejne drożdżowe ciasto na moim blogu :). Jak drożdżowy placek, to wiadomo, że z owocami, i tu wybór był oczywisty, bo przecież mamy już sezon na śliwki :). Ciasto jest z dodatkiem jogurtu naturalnego, który wydłuża świeżość drożdżowych wypieków. Jest też oczywiście cudownie maślane, pulchne i mięciutkie. Śliwki posypałam brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, a jak wiadomo cynamon i śliwki to połączenie idealne ( prawie takie samo jak cynamon i jabłka :) ). No i obowiązkowa kruszonka :). Myślę, że nie muszę już nic więcej pisać...;). Bardzo polecam.
środa, 14 lipca 2021
Ciasto z kremem bawarskim i malinami
poniedziałek, 5 lipca 2021
Drożdżówki z serem i czereśniami
Klasyczne drożdżówki z serem wzbogacone o pyszne, słodziutkie, soczyste czereśnie :). Muszę przyznać, że owoce te świetnie się tutaj odnalazły i stworzyły z nadzieniem serowym połączenie idealne. U mnie bułeczki rozeszły się w okamgnieniu ;). Bardzo polecam :).
poniedziałek, 21 czerwca 2021
Ciasto Serowa Truskawka
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które nazwałam Serowa Truskawka :). To puszysta, waniliowa masa serowa z kawałkami truskawek, warstwa truskawkowej żelki i bita śmietana wieńcząca całość. Poszczególne warstwy rozdzielają maślane herbatniki. Uważam, że ciasto jest proste w wykonaniu, choć może trochę czasochłonne, gdyż trzeba czekać na przynajmniej lekkie stężenie każdej z warstw. Myślę jednak, że warto, bo to bardzo smaczny i efektownie wyglądający deser :). Idealny na upalne dni. Polecam :).
poniedziałek, 7 czerwca 2021
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
czwartek, 13 maja 2021
Ciasto orzechowo - czekoladowe
Coś dla fanów orzechów laskowych - wspaniałe, intensywnie orzechowe ciasto, upieczone bez dodatku mąki ( jeśli użyjcie bezglutenowego proszku do pieczenia, ciasto będzie w stu procentach bezglutenowe ). Jest niesamowicie wilgotne, mięciutkie i delikatne, wprost rozpływa się w ustach :). Bardzo zachęcam Was do użycia w tym przepisie cukru trzcinowego, choć w oryginale użyty jest cukier biały ( źródło przepisu podaję niżej ); jego karmelowy posmak świetnie podkręca smak ciasta, no i z cukrem trzcinowym ciasto wychodzi słodkie w sam raz ( taka sama ilość cukru białego, według mnie, uczyniłaby to ciasto zbyt słodkim i gdybym nie mogła zastąpić go trzcinowym, na pewno znacznie zmniejszyłabym jego ilość ). Użyjcie również dobrej jakości czekolady, to naprawdę ma znaczenie ;). Bardzo polecam :).
wtorek, 4 maja 2021
Ciasto szampańskie
niedziela, 18 kwietnia 2021
Drożdżowe ciasto z serem i żurawiną
Przepyszne, niezwykle puszyste i aromatyczne drożdżowe ciasto, z dodatkiem twarożku i suszonej żurawiny. Tak dobre, że nie można się od niego oderwać ;). Ciasto formujemy w ten sposób, że zwijamy wraz z nadzieniem w roladę, następnie przecinamy ją wzdłuż i zaplatamy podobnie jak warkocz. Do ciasta można przygotować kruszonkę, można też po upieczeniu polukrować ( zrezygnowałam zarówno z jednego, jak i z drugiego ). Z przepisu wychodzą dwie dość pokaźne drożdżówki...ale znikają tak szybko, że po chwili pozostaje po nich tylko wspomnienie ;). Bardzo, bardzo polecam :).
poniedziałek, 29 marca 2021
Sernik cytrynowy na zimno
poniedziałek, 15 marca 2021
Babka Żołądek
Babka Żołądek, to bardzo smaczna ucierana babka, składająca się z warstwy makowej, kakaowej i jasnej. To smak mojego dzieciństwa, przepis pochodzi bowiem ze starego zeszytu mojej Mamy. Kiedyś bardzo często piekło się u mnie w domu tę babkę i odkąd pamiętam zawsze bardzo mi smakowała. Babkę można upiec w tradycyjnej formie na babkę, jak i w keksówce ( piekłam w keksówce ). Jest bardzo prosta w wykonaniu, wilgotna i delikatna w smaku. Polecam na zbliżające się święta :).
niedziela, 28 lutego 2021
Drożdżówki z makiem
Drożdżówki z makiem, to obok jagodzianek, moje ulubione słodkie bułeczki :). Uwielbiałam je już w dzieciństwie ( czy u Was też mówiło się na nie szneki? ). Musiały więc pojawić się w końcu na moim blogu :). Do masy makowej użyłam dostępnego w wielu sklepach maku już zmielonego. Nie polecam natomiast gotowej masy makowej z puszki; z reguły są one zbyt rzadkie, wodniste, co zdecydowanie nie wpływa dobrze na efekt finalny. Drożdżówki są mięciutkie, aromatyczne, po prostu pyszne. Najlepsze właśnie takie upieczone własnoręcznie w domu :). Bardzo polecam!
poniedziałek, 8 lutego 2021
Pączki siostry Anastazji
Przepis zaczerpnięty z książki autorstwa siostry Anastazji. Pyszne, puchate, mięciutkie pączki. Na samych żółtkach, więc delikatniejsze niż te, które zawierają całe jajka ( osobiście preferuję jednak te z całymi jajkami :) ). Polecam na zbliżający się Tłusty Czwartek :). PS. Polecam też inne moje przepisy na pączki, zajrzyjcie do kategorii KARNAWAŁ :).
sobota, 16 stycznia 2021
Makowiec na biszkopcie kakaowym
Pyszny makowiec, którym zajadaliśmy się podczas ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Nie jest też trudny w wykonaniu, a jeśli użyjecie dostępnego w wielu sklepach maku już zmielonego, to i nie będzie pracochłonny ( taki zmielony mak to naprawdę duże uproszczenie, bardzo polecam tę opcję ). Makowiec jest bardzo wilgotny, aromatyczny, naprawdę bardzo nam smakował. Uważam, że nie trzeba czekać wcale na jakąś specjalną okazję by upiec sobie takiego makowca ;). Zróbcie go sobie weekend, tak po prostu :). Bardzo polecam!
poniedziałek, 11 stycznia 2021
Drożdżówki z nadzieniem orzechowym
Przepyszne i wciągające drożdżowe bułeczki z nadzieniem orzechowym :). Nadzienie można przygotować z dowolnych orzechów, po prostu Waszych ulubionych :). U mnie w wersji z orzechami włoskimi. Wychodzą mięciutkie, aromatyczne, smakują bardzo dobrze nawet na drugi dzień ( o ile dotrwają do następnego dnia, znikają bowiem...jak świeże bułeczki ;) ). Ciasto nie sprawia problemów, pracuje się z nim bardzo dobrze. Drożdżówki fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Bardzo polecam! :)
Łączna liczba wyświetleń
Etykiety
- Bez pieczenia
- Bezy
- Biszkopty i ciasta biszkoptowe
- Boże Narodzenie
- Bułki na słodko
- Ciasta czekoladowe
- Ciasta i ciastka z kremem
- Ciasta ucierane
- Ciasta z owocami
- Ciastka
- Ciasto parzone
- Desery
- Inne
- Karnawał
- Makowce i ciasta z makiem
- Maliny
- Muffinki i babeczki
- Pieczywo
- Pierniki
- Placki Naleśniki Gofry
- Rabarbar
- Rolady
- Serniki
- Serniki na zimno
- Szarlotki i ciasta z jabłkami
- Tarty i ciasta kruche
- Torty
- Truskawki
- Walentynki
- Wielkanoc
- Wypieki drożdżowe
- Wytrawnie
- Zdrowe wypieki