Przepyszne nadziewane pierniczki, które nie potrzebują leżakowania by zmięknąć, ponieważ od razu wychodzą super mięciutkie! Jako nadzienia użyłam domowych powideł śliwkowych, ale możecie nadziać je dowolnym dżemem lub marmoladą ( ważne: unikajmy rzadkich dżemów ) albo np. marcepanem :). Są naprawdę wspaniałe, wciągające, a oblane czekoladą nie mają sobie równych. Zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu :). Tylko uwaga - najlepiej zrobić je tuż przed samymi świętami, bo zrobione wcześniej...mogą do nich nie dotrwać ;).
poniedziałek, 19 grudnia 2022
czwartek, 15 grudnia 2022
Tiramisu Lotus
Tiramisu Lotus, to wersja klasycznego włoskiego deseru z dodatkiem karmelizowanych ciasteczek Lotus oraz kremu Lotus, czyli kremu wykonanego z tychże ciastek. Jeśli lubicie ciasteczka Lotus, to tiramisu w takim wydaniu na pewno skradnie Wasze serca. Ja uwielbiam lekko korzenny smak tych ciastek, więc dla mnie tiramisu z ich dodatkiem to czysta poezja :). Krem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki utrwaliłam niewielką ilością żelatyny, by deser lepiej trzymał formę. Bardzo polecam!
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Łączna liczba wyświetleń
Etykiety
- Bez pieczenia
- Bezy
- Biszkopty i ciasta biszkoptowe
- Boże Narodzenie
- Bułki na słodko
- Ciasta czekoladowe
- Ciasta i ciastka z kremem
- Ciasta ucierane
- Ciasta z owocami
- Ciastka
- Ciasto parzone
- Desery
- Inne
- Karnawał
- Makowce i ciasta z makiem
- Maliny
- Muffinki i babeczki
- Pieczywo
- Pierniki
- Placki Naleśniki Gofry
- Rabarbar
- Rolady
- Serniki
- Serniki na zimno
- Szarlotki i ciasta z jabłkami
- Tarty i ciasta kruche
- Torty
- Truskawki
- Walentynki
- Wielkanoc
- Wypieki drożdżowe
- Wytrawnie
- Zdrowe wypieki