niedziela, 5 czerwca 2022

Babeczki migdałowe z truskawkami i kruszonką


Proste, ale bardzo smaczne babeczki wykonane w nucie migdałowej, z dodatkiem soczystych truskawek i chrupiącej migdałowej kruszonki. Puszyste, mięciutkie, a dzięki zawartości jogurtu naturalnego smakowicie wilgotne. Wymagające troszeczkę więcej pracy niż muffinki, musimy tu bowiem dokładnie utrzeć masło z cukrem, ale i tak bajecznie proste w wykonaniu :). Idealne na leniwe popołudnie przy filiżance ulubionej kawy lub herbaty ;). Polecam!

Wpis powstał przy współpracy z marką Polskie Młyny, producenta m.in Mąki Szymanowskiej. W przepisie użyłam Mąki Szymanowskiej Tortowej typ 450, która gwarantuje idealną puszystość wypieków takich jak biszkopty, ciasta ucierane, babki czy właśnie babeczki/muffinki. Po ten produkt i po wiele innych zapraszam do sklepu Polskie Młyny w serwisie Allegro: https://allegro.pl/oferta/polskie-mlyny-maka-szymanowska-tortowa-typ-450-10569265536


 Składniki na 12 sztuk:

  • 300 g Mąki Szymanowskiej Tortowej typ 450
  • 2 duże jajka
  • 80 g masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 250 g truskawek
Kruszonka migdałowa:
  • 50 g płatków migdałów
  • 50 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżeczki cukru
Wykonanie:

Zaczynamy od kruszonki:

Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w naczyniu i wyrobić między palcami na kruszonkę ( jeżeli kruszonka byłaby zbyt wilgotna, dosypać odrobinę mąki ), odłożyć.


Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ( mniejsze truskawki wystarczy pokroić na ćwiartki, większe trochę drobniej ).


Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę ( należy ucierać przez minimum 5 minut na najwyższych obrotach miksera ). Dodawać po kolei jajka, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, ekstrakt migdałowy i zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem w 3 turach, mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu. 

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę wypełnić ciastem do około 3/4 jej wysokości, następnie w ciasto powciskać kawałki truskawek i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160-170°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia.


Smacznego :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates